Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatový koláč zavoní kombinací skvělých sýrů a bazalky. Jednoduchou přípravu přitom zvládne i kuchařský amatér
Zdroj: freepik

Rajčata, pokud je nemáte na vlastní zahrádce, nyní seženete ve velmi vysoké kvalitě i v obchodech. Dokonce i cena bývá v tuto roční dobu příznivá, a tak je dobré vyzkoušet lecjaké recepty, v nichž můžeme populární rajská jablíčka použít. Upečte si třeba netradiční koláč, který si po jeho konzumaci rozhodně oblíbíte.

Pizzová variace

Spojení těsta, rajčat a sýra se skvěle osvědčilo již u pizzy. Klasické rajčatové sugo, které je samozřejmostí na většině druhů italského národního jídla, však mohou nahradit samotná rajčata. Těsto zase nemusí být pizzové, ale koláčové, oblíbenou mozzarellu pak doplníme čedarem a máme nové jídlo z téměř stejného základu.

Jediné, co však Itálii skutečně nepřipomíná, je použitá majonéza a řecký jogurt. Recept na rajčatový koláč ovšem nepochází z Apeninského poloostrova, tudíž tak moc nevadí, že některé ingredience nejsou zrovna dietní či lehké, jimiž se může italská gastronomie pyšnit.

Naopak dobrá majonéza a výrazný čedar dají koláči nejen jedinečnou chuť, která však nepotlačuje dominantní rajčata a bazalku, ale také díky nim upečená lahůdka provoní celou kuchyni.

Rajčatový koláč se sýrem

Na přípravu lahodného rajčatového koláče budete potřebovat: na těsto - 400 g hladké mouky, 180 ml olivového oleje, 15 g soli a vodu, na náplň - 5 rajčat (oloupaných a nakrájených na plátky), 10 lístků čerstvé bazalky, 1/2 šálku nadrobno nakrájené červené cibule, 1 hrnek strouhaného sýru mozzarella, 1 hrnek nastrouhaného sýru čedar, 3/4 hrnku majonézy (může být i polovina majonézy a polovina řeckého jogurtu), sůl a čerstvě mletý černý pepř.

Jak na to?

  • Připravte si těsto na korpus. Do mísy nasypte mouku a sůl, přidejte olivový olej a zhruba 3 lžíce vody.
  • Připravenou hmotu si rozválejte na výšku kolem 1,5 centimetru.
  • Na dno formy na koláč vložte pečící papír. Na něj nalijte těsto.
  • Pečte (naslepo - těsto zatížíte například fazolemi) v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 minut. Poté korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  • Mezi tím si připravte náplň. Rajčata nakrájejte na plátky a vložte je do většího cedníku. Posolte je a nechte zhruba 10 minut „vypotit“. Rajčata ještě osušte papírovou utěrkou, abyste je zbavili co nejvíce vlhkosti.
  • Do další mísy si připravte sýrovou směs, tedy majonézu nebo její kombinaci s řeckým jogurtem v poměru 50:50, do níž přidáte nastrouhanou mozzarellu a nastrouhaný čedar. Přidejte špetku soli a mletého pepře.
  • Do vychladlého korpusu naskládejte rajčata, na ně umístěte lístky bazalky a nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Navrch nalijte sýrovou směs.
  • Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte minimálně 30 minut. Směs nesmí být při vyndání z trouby úplně propečená a vyschlá.
  • Před podáváním nechte koláč ještě 20 minut stát, aby dobře ztuhnul.

Náš tip: Pokud vám koláč zbyde, raději ho nemrazte. Může totiž dojít k rozmočení korpusu od rajčat a také majonéza není vhodnou surovinou k mražení.

Rajčata, která vás zbydou po upečení koláče, můžete použít třeba na omáčku k těstovinám. Jak na to se dozvíte v našem videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více