Rajčatový koláč zavoní kombinací skvělých sýrů a bazalky. Jednoduchou přípravu přitom zvládne i kuchařský amatér
15. 8. 2023 Ostatní
Rajčata, pokud je nemáte na vlastní zahrádce, nyní seženete ve velmi vysoké kvalitě i v obchodech. Dokonce i cena bývá v tuto roční dobu příznivá, a tak je dobré vyzkoušet lecjaké recepty, v nichž můžeme populární rajská jablíčka použít. Upečte si třeba netradiční koláč, který si po jeho konzumaci rozhodně oblíbíte.
Pizzová variace
Spojení těsta, rajčat a sýra se skvěle osvědčilo již u pizzy. Klasické rajčatové sugo, které je samozřejmostí na většině druhů italského národního jídla, však mohou nahradit samotná rajčata. Těsto zase nemusí být pizzové, ale koláčové, oblíbenou mozzarellu pak doplníme čedarem a máme nové jídlo z téměř stejného základu.
Jediné, co však Itálii skutečně nepřipomíná, je použitá majonéza a řecký jogurt. Recept na rajčatový koláč ovšem nepochází z Apeninského poloostrova, tudíž tak moc nevadí, že některé ingredience nejsou zrovna dietní či lehké, jimiž se může italská gastronomie pyšnit.
Naopak dobrá majonéza a výrazný čedar dají koláči nejen jedinečnou chuť, která však nepotlačuje dominantní rajčata a bazalku, ale také díky nim upečená lahůdka provoní celou kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatový koláč se sýrem
Na přípravu lahodného rajčatového koláče budete potřebovat: na těsto - 400 g hladké mouky, 180 ml olivového oleje, 15 g soli a vodu, na náplň - 5 rajčat (oloupaných a nakrájených na plátky), 10 lístků čerstvé bazalky, 1/2 šálku nadrobno nakrájené červené cibule, 1 hrnek strouhaného sýru mozzarella, 1 hrnek nastrouhaného sýru čedar, 3/4 hrnku majonézy (může být i polovina majonézy a polovina řeckého jogurtu), sůl a čerstvě mletý černý pepř.
Jak na to?
- Připravte si těsto na korpus. Do mísy nasypte mouku a sůl, přidejte olivový olej a zhruba 3 lžíce vody.
- Připravenou hmotu si rozválejte na výšku kolem 1,5 centimetru.
- Na dno formy na koláč vložte pečící papír. Na něj nalijte těsto.
- Pečte (naslepo - těsto zatížíte například fazolemi) v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 minut. Poté korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezi tím si připravte náplň. Rajčata nakrájejte na plátky a vložte je do většího cedníku. Posolte je a nechte zhruba 10 minut „vypotit“. Rajčata ještě osušte papírovou utěrkou, abyste je zbavili co nejvíce vlhkosti.
- Do další mísy si připravte sýrovou směs, tedy majonézu nebo její kombinaci s řeckým jogurtem v poměru 50:50, do níž přidáte nastrouhanou mozzarellu a nastrouhaný čedar. Přidejte špetku soli a mletého pepře.
- Do vychladlého korpusu naskládejte rajčata, na ně umístěte lístky bazalky a nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Navrch nalijte sýrovou směs.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte minimálně 30 minut. Směs nesmí být při vyndání z trouby úplně propečená a vyschlá.
- Před podáváním nechte koláč ještě 20 minut stát, aby dobře ztuhnul.
Náš tip: Pokud vám koláč zbyde, raději ho nemrazte. Může totiž dojít k rozmočení korpusu od rajčat a také majonéza není vhodnou surovinou k mražení.
Rajčata, která vás zbydou po upečení koláče, můžete použít třeba na omáčku k těstovinám. Jak na to se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více