Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlhké a chladné počasí napomáhá šíření plísňových chorob.
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Sezona rajčat je v plném proudu. Abyste si mohli užívat domácí šťavnatá rajčata skoro do prvních mrazíků, je potřeba se zaměřit na boj s chorobami. Některým potížím se brání snadno, něco zase vyžaduje okamžité a rázné řešení. Jak tedy na konkrétní problémy, které vaši úrodu rajských mohou ohrozit?

Plíseň bramborová - nejobávanější mezi všemi

Rajčata jsou poměrně náchylná na rozvoj plísně bramborové. Proto je nikdy nepěstujte v okolí brambor. Prevence je také mocná čarodějka - nesmáčet zbytečně listy, zalévat ke kořenům a nechávat mezi rostlinami rozestupy, to jsou jistě základy.

Také je dobré mít zeminu dobře zásobenou živinami, neboť silný kus se bude také lépe bránit patogenům. Ne vždy se však podaří se zákeřné chorobě vyhnout. Doporučován je leckdy i preventivní postřik fungicidy ještě před samotnou sklizní. Také postupně odlamujeme spodní listy, které během léta pomalu žloutnou.

Vyzkoušet se dají i preventivní postřiky na rostlinné bázi (přesličkový či česnekový výluh), nebo doma vyráběné mléčné postřiky

Rajské je dobré pravidelně prohlížet. Zejména deštivé a chladné počasí nahrává rozvoji plísňových onemocnění. Prvními příznaky plísně jsou olivově zbarvené skvrny na listech a stoncích. Listy se později kroutí a hnědnou.

A později se fleky objevují na plodech. Pokud nezasáhnete okamžitě v začátku, tak je s úrodou konec. Napadené části rajčat je potřeba odstranit (zlikvidovat a nikoli kompostovat) a přistoupit k ošetření fungicidy. Při včasném zásahu se nejspíš podaří část úrody zachránit. 

Jiné houbové onemocnění - septorióza

Houba, která napadá zejména listy. Začíná na nejníže položených listech, kde se vytváří malé, nepravidelně okrouhlé skvrny, které zešednou. Uprostřed skvrny jsou drobné černé tečky. Ve vlhku se šíří na listy postupně po celé rostlině. Pomáhá odstraňovaní napadených listů - nedávejte do kompostu, ale raději napadené části rostlin spalte. A ošetřete fungicidem na bázi mědi. 

Pokud chemie nesmí na vaši zahradu, tak zkuste sáhnout po přírodních přípravcích. Na plísně, zejména v počátcích či jako prevenci, by mohla zabrat chytrá houba Pythium oligandrum, která funguje na bázi mykoparazitismu a napadá tak fytopatogeny. Zde pak není třeba dodržovat žádné ochranné lhůty, jak je tomu v případě jiných fungicidů.

A co nezvaní hmyzí návštěvníci, pozor na ně

Rajské může potrápit nejrůznější savý hmyz. Dobře živené rostliny by neměl nijak ohrozit, ovšem zbytečně dávají šanci dalším infekcím. Je dobré si hýčkat slunéčka, škvory či ptáky na zahradě - ti všichni vám se mšicemi a dalším savým hmyzem rádi pomohou.

Využívejte také smíšené kultury, neboť vaším pomocníkem můžou být jednoduše letničky či bylinky. Používat se dají i nejrůznější ekologické olejové prostředky, které se dají zakoupit v zahradnictví, nebo sáhnout k tomu, co vám příroda na zahradě nadělila - a vytvořit si zákvas z kopřiv. Tím pak můžete rajské pravidelně stříkat. 

Jak potrápí rajské virózy?

Ano je to tak, i rajče může mít virózu. Světle zelená nepravidelná skvrnitost mladých listů značí mozaiku rajčat, kterou způsobuje tobacco mazaic virus (příp. jiný vir). Potrápit mohou i výrůstková mozaika, páskovitost ap. To vše ze způsobeno viry a je třeba dbát především na čistotu nářadí a zabývat se hubením přenašečů - zejména mšic

Zdroje informací:

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A. 

Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal - Šedivý a kol.

Časopis Naše krásná zahrada, 5/2022

Časopis Flóra, 5/2022

agromanual.cz: Lze nahradit syntetické pesticidy biologickými přípravky?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více