Retro okénko: Rýžové Arizonky se vyrábějí už od 50. let 20. století a dětem chutnají dodnes. Připomeňte si s námi, jak vznikly
12. 9. 2023 Ostatní
Arizonky vždy zbožňovaly převážně děti. Pufovaná rýžová zrnka byla barevnou variantou burizonů, na rozdíl od nich ale nesloužily k přípravě dalších jídel, ale zobaly se samotné. Byly báječnou svačinkou kdekoliv venku, na zahradě i na výletě. Stačilo je jen nasypat na dlaň a pak si je nechávat přilepit na jazyk.
Arizonky - náš sladký rýžový popcorn
Arizonky byly vlastně takovým předchůdcem dnes populárnějšího popcornu v jeho sladké verzi. Říká se tak totiž ochuceným a obarveným burizonům, což jsou vlastně pufovaná zrnka rýže, která se připravují podobně jako právě popcorn.
Pufování je ale trochu jiná, speciální technologie, díky níž se ze zrn rychle odpaří vlhkost a ta se pak nafouknou a jakoby nabobtnají, což jim zajistí delší trvanlivost, nižší energetickou hodnotu a lepší stravitelnost. A pokud se použijí vhodná zrna, je produkt i přirozeně bezlepkový.
Kromě rýže se tak totiž upravuje třeba i pšenice, žito, oves, pohanka nebo kukuřice. Pojem pufování je pak odvozen od toho, co se s nimi stane - puffed totiž v angličtině znamená odulý nebo opuchlý.
Pufování se hojně využívá pro přípravu trvanlivých pufovaných dietních chlebů, které někteří tak trochu hanlivě označují jako polystyren, neboť jsou vlastně takové zhmotnělé nic.
Mohlo by vás zajímat
Burizonky z Asie
I když by se mohlo zdát, že jde o nějakou moderní metodu, pufovaná rýže neboli burizony jsou v jihovýchodní, východní a jižní Asii oblíbenou pochutinou, která se tu konzumuje již odpradávna a dokonce i v Evropě se vyrábí již více než 100 let.
V minulosti byly součástí různých směsí snídaňových cereálií, dnes se z nich připravují také různé cukrovinky nebo se využívají místo housek do knedlíků.
Mohlo by vás zajímat
První česká směs cereálií
U nás se výrobou burizonů zabývá již dlouhá léta firma Kávoviny (vyrábějící převážně kávové náhražky), jejíž historie sahá až do roku 1896. Kromě rýžových burizonů vyrábějí i jahelné nebo pohankové pukance a dětmi tak oblíbené Arizonky – obarvené a oslazené burizony tvarem připomínající nafouklá zrnka rýže.
Zajímavostí je, že i u nás vedla cesta k Arizonkám přes snídaňovou směs. Tu totiž v Kávovinách začali vyrábět již v padesátých letech minulého století.
První československá cereální snídaně se jmenovala Kalorka a právě jí vděčíme za to, že se v 60. letech pustili v Pardubicích, kde Kávoviny sídlily, do samostatné výroby burizonů a Arizonek.
Arizonky jsou jednou z dřívějších dobrot, jež mají některé generace spojené s dětstvím a které se vyrábějí dodnes, a vlastně se ani moc nezměnily. I když trochu přece jen ano - ty dnešní nejsou jen sladké, ale mají i lehkou ovocnou příchuť a navíc jsou barvené jen přírodními barvivy.
Náš tip: Z burizonů si můžete připravit tyto vynikající sladké kuličky podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Kavoviny.cz: O Kávovinách
Wikipedia.org: Puffed rice
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více