Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Popcorn s ořechy a rozinkami: Pikantní chuť vydatné svačinky zaručí kombinace zázvoru, pepře a javorového sirupu
Zdroj: Wikimedia Commons, By Alabama Extension

U nás si popcorn dáváme většinou slaný nebo sýrový, případně sladký obalený v pestrobarevných cukrových sirupech. V Americe ale ulítávají na neobvyklé směsi popcornu, rozinek a oříšků. Je sladká i slaná zároveň, báječně křupe, a když přidáte ještě koření, získáte pochoutku, kterou budete uzobávat pořád dokola a nebudete moci přestat. 

Popcorn lze udělat i bez mikrovlnky

Popcorn sice není považován za nejzdravější pochoutku, kupodivu ale patří k nejdietnějším ze všech podobných chuťovek, které si tak rádi dopřáváme nejen u filmu v kině, ale také při večerním posezení u televize. Nejjednodušší na přípravu je popcorn v papírových sáčcích, které stačí vložit do mikrovlnné trouby a pak už jen pozorovat, jak se sáčky nafukují. Chcete-li si ale na něm pochutnávat téměř bez výčitek, je lepší si koupit samotná zrnka a nechat je pukat na pánvi na troše oleje či másla. Jednou z výhod doma připraveného popcornu je fakt, že neobsahuje žádné přídatné látky, můžete si jej dochutit, jak chcete, a případně omezit i množství soli v popcornu. Navíc je takový popcorn i poměrně výživný, a ne tak tučný jako třeba chipsy. 

Studentská směs na cesty neboli trail mix

Pokud k popcornu přidáte ještě rozinky a ořechy, zvýšíte jeho výživovou hodnotu téměř na maximum. Tato dobrota patří mezi tzv. trail mixy, které jsou u nás známé rovněž pod názvem studentská směs. Jde o mix sušeného ovoce a oříšků různých druhů, do kterého se někdy přidávají právě kukuřičné pukance. Říká se, že tento trail mix prý vymysleli v roce 1968 dva američtí surfaři, aby získali nějakou energetickou svačinku. Zřejmě ale existoval již předtím, o čemž máme důkazy dokonce i v literatuře, konkrétně v knize Jacka Kerouaca. Již dříve byl považován ze dokonalé jídlo na cesty, respektive na túry, neboť je lehký, snadno přenosný a nevyžaduje chlazení. 

K popcornu se hodí i lentilky nebo preclíky

Trail mix ovšem báječně funguje i jako svačina na doma, ve škole nebo v práci. Výhodou trail mixu je i to, že můžete experimentovat s ingrediencemi. Z oříšků se nejčastěji volí pekany, mandle nebo arašídy, další možností jsou i různá semínka. V Americe ovšem směs s oblibou vylepšují i bonbony marshmallow, lentilky nebo preclíky. Pokud si na ni budete pochutnávat v potemnělém kinosále, každé sousto je pak pro vás překvapení, na jakou chuť narazíte. A jak tedy tuto pochoutku připravíte? Vyzkoušejte v této vylepšené kořeněné verzi.

Budete potřebovat: 5 šálků popcornu, 2 šálky pekanových ořechů, 2 lžíce másla nebo panenského kokosového oleje, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku papriky, 1 lžičku mleté kurkumy, ½ lžičky kajenského pepře, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžičku soli, 2 lžíce čistého javorového sirupu a 1 šálek zlatých rozinek. 

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Ve velké míse nejprve promíchejte již hotový popcorn s pekanovými ořechy. Návod na jeho domácí přípravu najdete v našem starším článku. 
  2. V malé pánvi rozpusťte na mírném ohni máslo a přidejte koření a sůl. Za stálého míchání vařte asi 30 sekund. Přidejte javorový sirup, směs nalijte na popcorn a pekanové ořechy a promíchejte.
  3. Směs rozprostřete na plech s okrajem a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut, každých 10 minut směs promíchejte, dokud není suchá a pekanové ořechy nejsou opečené. Nechte vychladnout a přidejte rozinky. Dobře promíchejte a můžete podávat.

Zdroje informací: 
Blog.thenibble.com: National Trail Mix Day & A Custom Trail Mix Recipe
Eu.jsonline.com: Spiced Popcorn with Pecans and Raisins

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více