Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bývalá britská královna Alžběta si sáček oblíbeného čaje pro jistotu nosila v kabelce a před obědem musela mít speciální aperitiv
Zdroj: Wikimedia Commons, Bill  Ingalls - http://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2007/queen_egress_8.html, Public Domain

Od její smrti uplynul už víc než rok. Přesto královna Alžběta II. stále zůstává v srdcích většiny Britů. Vzpomínat na pracovitou panovnici v pro ni typicky pastelových šatech s neodmyslitelným kloboučkem na hlavě můžeme třeba nad šálkem jejího oblíbeného čaje nebo i sklenkou něčeho ostřejšího.

Neslazený čaj jen s kapkou mléka

Málokdo měl to štěstí vypít si čaj ve společnosti britské  královny Alžběty II. To ovšem neznamená, že si bychom si nemohli vychutnat čaj jako ona. Její Veličenstvo královna Alžběta II. vyžadovala šálek „svého“ černého čaje Twinings of London Earl Grey Black Tea. Čaj s jemnými tóny citrusů a bergamotu si nechala podávat jen s troškou mléka a bez cukru.

Den začínala čajem

A protože Alžběta II. symbolizovala kontinuitu a přirozenou konzervativnost britské královské rodiny, určitě nikoho nepřekvapí, že britský výrobce čajů Twinings oficiálně dodává čaje královské rodině už od roku 1837.

Bývalý šéfkuchař Darren McGrady vzpomínal, že typický den královny Alžběty II. začínal právě šálkem jejího oblíbeného čaje, ke kterému měla pár sušenek. Teprve když si vychutnala svůj čaj, přišel čas na snídani.

Tradice se musí dodržovat

Tradici odpoledního čaje „o páté“ Alžběta téměř nikdy nevynechala. Zatímco ráno popíjela čaj v soukromí a sama, ten odpolední býval často ve znamení rodinných, přátelských nebo i politických setkání.

Zážitkem pro hosty byl i jemný kostní porcelán s elegantním květinovým vzorem a zlacením čtrnáctikarátovým zlatem, ve kterém se tento nápoj servíroval. Porcelán dodávala společnost Wedgwood, která byla založena v Anglii už v roce 1759 a téměř od té doby její sofistikované nádobí zdobí královský stůl.

Okurkový sendvič byl favoritem

K odpolednímu čaji si královna dala menší svačinku. Ačkoli královská kuchyně měla vždy připravený výběr koláčků, Alžběta většinou zvolila některý z malých sendvičů. Sendviče se podávaly bez kůrky, byly lehce pomazané máslem nebo pomazánkou (ta musela samozřejmě být bez česneku) a obložené plátkem lososa, kouskem masa nebo zeleniny. Královna měla nejraději obyčejný sendvič s okurkou.

A ještě stojí za zmínku jedna zajímavost. Víte, že královna pro všechny případy nosila v kabelce jeden či dva sáčky čaje Earl Grey Twinnings? Kdyby jí pracovní povinnosti odvedly dál od paláce, měla jistotu, že si v pět odpoledne dopřeje ten svůj čaj, ať je kdekoli.

Koktejl královny matky pila i Alžběta II.

Alžběta II. sice alkohol popíjela jen střídmě, ale před obědem si neodpustila aperitiv. Většinou šlo o koktejl, který si oblíbila už královna matka (tedy Alžbětina maminka). Rozverná dáma si totiž dopřávala kombinaci francouzského vermutu Dubonnet a ginu, a to v poměru 1:1. Královna Alžběta II. sice v této tradici pokračovala, ale upřednostňovala poměr 2:1, tedy s menším množstvím alkoholu.

Pokud byste si chtěli tento aperitiv namíchat, nalijte do sklenice 30 ml ginu (nejlépe královnou oblíbené značky Gordon´s), 60 ml Dubonnetu, přidejte půl kolečka citronu (královna vyžadovala bez pecek) a 2 větší kostky ledu. A věřte, že tento aperitiv chutná vskutku královsky!

Náš tip: K rannímu čaji si Alžběta II. dopřávala několik sušenek. Ty z ovesných vloček podle našeho videoreceptu vypadají tak „britsky“, že by mohly i na královský stůl.

Zdroje informací:

countryandtownhouse.com: How To Make Queen Elizabeth II’s Favourite Cocktail

bestproducts.com: 7 Of The Qeenn’s Favorite Products That You Can Actually Afford To Buy

tasteofhome.com: This Is the Queen’s Favorite Tea. Here’s Where to Find It

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více