Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královna Camilla miluje fish and chips
Zdroj: Wikimedia Commons, Mark Tantrum, CC BY 4.0, a Freepik, freepik, koláž Toprecepty.cz

Manželka britského krále Karla III. Camilla je praktická dáma, která se umí otáčet i v kuchyni. Byla zvyklá svým dvěma dětem, když byly malé, běžně připravovat večeře. S humorem sobě vlastním ovšem dodává, že její kuchařské katastrofy by vydaly na celou knihu.

Zelenina, kterou pěstuje její manžel

Tak dramatické to s jejím vařením a pečením asi nebylo. Přestože už teď pár let do kuchyně nemusí, královna Camilla si ráda občas něco uvaří sama.

Nejraději připravuje pokrmy ze zeleniny, kterou vypěstoval její manžel král Karel III. Výjimkou jsou ovšem papriky. Camilla nesnáší papriky syrové, ani vařené. Vyhýbá se i vnitřnostem, i když na dobře připravená játra se občas dá přemluvit.

K poslední večeři by si dala chřest

V rozhovoru se svým synem Tomem Parkerem Bowlesem, který patří mezi přední britské gastro publicisty, se pro magazín You svěřila s tím, co by si vybrala jako poslední večeři – pokud by měla tu možnost. „K poslední večeři bych si pravděpodobně dala můj vlastní chřest se spoustou másla a rizoto Angely Hartnett (známá britská šéfkuchařka – pozn. red.). Miluji její vaření,“ řekla.

Dodala, že jako dezert by si přála hořkou čokoládovou zmrzlinu s čerstvými jahodami nebo malinami a spoustou šlehačky. Na závěr samozřejmě jednu či dvě sklenky červeného vína.

Česnek není pro monarchy

Královna Camilla nemusí chilli a vyhýbá se česneku. Ne proto, že by ho neměla ráda, ale pokrmy s česnekem zakázala v Buckinghamském paláci servírovat už její tchyně, zesnulá královna Alžběta II. Tento zákaz dodržuje i současný monarcha Karel III. Česnekový dech prostě k monarchům nepatří.

Pečené fazole a smažená ryba

Camilla stejně jako její manžel král Karel III. většinou vynechává oběd. Snídani ale neodbývá a s chutí si často dá pečené fazole na toustu.

Jako správná Britka ovšem nedá dopustit na jedno z nejtypičtějších ostrovních jídel – fish and chips. „Čerstvě usmažená ryba a bramborové hranolky zabalené v papíru! Ta vůně! Nic na světě nedokáže překonat dobré připravené fish and chips,“ nechala se slyšet královna Camilla.

Fish and chips

Pokud si chcete tento tradiční britský pokrm doplněný mátovým hráškem připravit doma, budete potřebovat:

  • 500 g mražených hranolek
  • 4 filety z tresky (á 175 g)
  • 100 g hladké mouky (trochu mouky na obalování navíc)
  • 150 ml minerálky (nebo světlého piva)
  • olej na smažení
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • sůl a pepř

na mátový hrášek:

  • 250 g mraženého hrášku
  • 1 hrst lístků máty
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci másla
  • sůl a pepř

A jak na to? V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte hrášek, přiklopte poklicí a nechte prohřát. Poté jej přendejte do mixéru a spolu s mátou krátce rozmixujte na hrubé pyré. Dochuťte citronovou šťávou, osolte, opepřete a dejte stranou. Hranolky připravte buď ve fritéze nebo na plechu podle návodu na obalu.

Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej na smažení (180 °C). Z mouky, minerálky, žloutku, cukru a prášku do pečiva připravte těstíčko a dobře promíchejte. Rybí filety osušte, osolte a opepřete.

Každou porci filé obalte v mouce, poté v těstíčku a omažte z obou stran v rozpáleném oleji dozlatova. Osmažené filé nechte odkapat na papírovém ubrousku a ještě horké podávejte s hranolkami a mátovým hráškem.

Zdroje informací: 

womanandhome.com: Queen Camilla's decadent 'last supper' with 'bitter chocolate ice cream' and multiple glasses of red wine sounds incredible

womanandhome.com: Queen Camilla 'can't bear' this one particular food - and another no-go is one Queen Elizabeth hated

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více