Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená jablka
Zdroj: Freepik, azerbaian_stockers

Nadbytek soli, nezdravého tuku a cukru je velkým problémem především jedná-li se o nezdravé stravovací návyky dětí. Využijte sezónu jablek nejen pro zavařování, marmelády a mošt, ale také pro vytvoření zásoby zdravého mlsání v podobě sušených jablek, tzv. křížal.

Jaká jablka na křížaly použít?

Ne každý druh jablek je na sušení vhodný. Plody by měly být dostatečně zralé, nikoli přezrálé, s vyšším obsahem cukru, bez známek hniloby, červů a dalších vad. Na sušení se také nehodí moučná jablka, ze kterých by křížaly byly příliš lámavé. Obecně se dá říci, že je dobré vybrat letní a podzimní odrůdy, které nejsou příliš vhodné k běžnému skladování.

Pravidla pro výrobu dokonalých křížal

  1. Při práci použijte jednorázové kuchyňské rukavice, abyste na jablka nepřenesli nežádoucí mikroorganismy, které by mohly celou várku křížal znehodnotit.
  2. Kupovaná jablka jsou většinou chemicky ošetřená a je lepší je oloupat. U domácích plodů toto řešit nemusíte.
  3. Aby byly křížaly usušené všechny stejně, musí být jablka nakrájená na stejně silné plátky. Toho docílíte kráječem plátků.
  4. Chcete-li mít výsledek šťavňatější, krájejte přibližně tří až čtyřmilimetrové plátky, křupavější verzi dostanete z dvoumilimetrových plátků.
  5. Abyste předešli zhnědnutí jablek po nakrájení a kontaktu dužiny se vzduchem, ponořte plátky ihned do vody smíchané s citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou.
  6. Plátky jablek se při sušení nesmí překrývat.
  7. Křížaly je třeba při sušení hlídat. Správný výsledek by měl být na povrchu křupavý a uvnitř mírně pružný, světle hnědožluté barvy a nesmí se lámat. Když jeden kousek rozříznete a zmáčknete, nesmí se objevit kapičky šťávy.
  8. Před uskladněním je třeba křížaly nechat ještě dokonale vychladnout a doschnout na větraném místě, kde se nepráší.

Tip: Ochucené jablečné chipsy se skořicovou příchutí.

Postup výroby domácích křížal

Omytým jablkům odstraňte jádřince, v případě kupovaných plodů i slupku, nakrájejte je na plátky a ihned ponořte do vody smíchané s citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou. Vodu slijte, jablka osušte papírovou utěrkou a dále sušte buď v elektrické či horkovzdušné troubě nebo sušičce na ovoce a zeleninu. Sušení na vzduchu nedoporučujeme kvůli delší době, během které se na křížaly přichytí prach a jsou velkým lákadlem pro hmyz.

Sušení jablek v troubě

Plátky jablek rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 50 – 60 °C. Troubu nechte pootevřenou (do mezery mezi dvířky a troubou vložte vařečku nebo utěrku), aby mohla unikat pára. Jakmile jablka mírně seschnou, zvyšte teplotu na 70 °C, plátky otočte a sušte asi půl hodiny. Opět otočte a dosušte asi 15 minut při teplotě 50 °C. Celková doba sušení záleží na konkrétní troubě, proto je třeba křížaly hlídat. Po usušení je třeba odstranit tmavé kousky, které jsou přesušené nebo připálené.

Sušení jablek v sušičce

Příprava křížal v sušičce na ovoce je sice delší, výhodou ovšem je, že jablka nemusíte hlídat a obracet. Návod na sušení jablek je součástí manuálu pro konkrétní typ sušičky, obecně se dá říci, že rozprostřené plátky se suší 6 – 8 hodin.

Při správném skladování vydrží křížaly po celý rok

Sušená jablka skladujte ve vyvařených a perfektně vysušených skleněných uzavřených nádobách. Vyberte tmavé, suché a chladné místo. Křížaly odebírejte čistým nástrojem, nikoli rukama, které by do sklenice mohly přenést bakterie. Objeví-li se na některých kouscích plíseň, je třeba vyhodit celou dávku, která je tímto znehodnocená.

Jak použít sušená jablka?

Křížaly jsou výbornou a výživnou svačinkou pro děti, kterým je můžete nabídnout místo nezdravých chipsů. Hodí se také na přípravu ovocného čaje, do snídaňových kaší, müsli nebo do koláčů a buchet. Vyzkoušejte také tento švýcarský recept na aargauské brambory se sušenými jablky.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více