Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Kváskové bulky se sezamem mají senzační chuť! Stačilo přidat navíc špetku suroviny, kterou má každý doma
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Rádi zkoušíte péct drobné pečivo, kynuté jen kváskem? A stále to chuťově není ono, něco tomu chybí? Pomůže přidání suroviny, kterou má každý z nás doma. Pokud do těsta přidáte velkou špetku jedlé sody, bude kváskové těsto a pečivo z něj výrazně lépe chutnat. Vyzkoušejte a uvidíte sami!

Když pekařka promluví...

Nejsem jediná, komu drobné pšeničné kváskové pečivo připadalo chuťově maličko jiné než to s droždím. Rušivě jiné, takže jsem se jeho pečení dlouho jen vyhýbala a pekla pouze chleby a dalamánky.

Pomohlo přidání malé trošky obyčejné jedlé sody do těsta hned při jeho zadělávání. Soda zneutralizuje i tu lehounkou kyselost, která by jinak v kváskovém pečivu mohla být a strávníkům vadit. Bulečky mají trochu pevnější kůrku, ale jinak chutnají úplně stejně lahodně, jako ty s droždím a delší fermentací.

Co budeme na bulky potřebovat?

Na rozkvas:

  • 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
  • 150 g vody
  • 150 g pšeničné chlebové mouky

Dále do těsta:

  • 130 g vody
  • 350 g hladké mouky
  • 30 g oleje
  • 30 g sezamu
  • 2 rovné lžičky soli
  • ⅓ lžičky jedlé sody

Jak budeme postupovat? Všechny suroviny na rozkvas spolu dobře rozmícháme a necháme zakryté kvasit asi 10-14 hodin v teple místnosti.

K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 90 minut rozkynout v teplém prostředí.

Pak těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého vytvarujeme bulku. Všechny bulky naskládáme na nízký plech s pečícím papírem nebo fólií, zlehka zakryjeme suchou utěrkou a necháme před pečením nakynout.

Troubu i s pečicí dlaždicí zapneme v předstihu, aby se dobře nahřála nejen trouba, ale i samotná dlaždice. Pak fólii s bulkami, potřenými vodou, jen na dlaždici sešoupneme - ani pekařskou lopatu netřeba!

Bulky pečeme asi 15-20 minut / 230-250 °C, po prvních pěti minutách pečení je znovu postříkáme vodou a dopečeme.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více