Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibulové placky „cibuláčky“: Na křupavé placičky stačí jen pár ingrediencí, výraznou chuť cibule zjemní sýr a voňavé bylinky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Cibulová placky zvané cibuláčky jasně říkají, co je jejich hlavní surovinou. Tuto dobrotu si oblíbí nejen milovníci cibule, zachutná i dalším strávníkům. Vynikající jsou k masu, ale i jako svačina nebo chuťovka k pivu nebo vínu.

Jak využít cibuli

Cibule patří mezi základní suroviny, které máme obvykle doma. Chybí v málokterém jídle, ale většinou nebývá hlavní ingrediencí. Přidáváme ji jako základ do omáček, polévek, najdeme ji i v salátech, pomazánkách. 

Ať už dáme cibuli do jakéhokoli pokrmu, musíme počítat s její ostrou chutí, a to obzvlášť v případě žluté kuchyňské cibule. Tepelnou úpravou se její chuť zjemní. Jemnější je šalotka, která obvykle má podlouhlý tvar a slupku zbarvenou do hnědočervena. Je typická svou jemnou a trochu nasládlou chutí. Má i mírně česnekové aroma a nenadýmá. Červená cibule má sladkou a jemně mléčnou chuť a ideální je do studené kuchyně.

Hlavní roli hraje cibule třeba v polévce cibulačce, ale také cibulových plackách.

Co je potřeba na cibuláčky

Cibulové placky se dají připravit z mouky, vody a cibule, ale pestřejší chuťový zážitek nabízejí placky provoněné bylinkami. Sáhnout můžeme po sušeném tymiánu, rozmarýnu, oreganu, čerstvé pažitce, placky hezky dochutí i sušený česnek. Nesmí chybět ani pepř a sůl. Kromě toho využijeme šunku, vajíčko, hladkou mouku, mléko a tvrdý sýr. Můžeme zvolit eidam, ale také chuťově výraznější druhy sýru (čedar, parmazán). Abychom si jídlo hezky vychutnali, je lepší cibuli, šunku a sýr nakrájet/nastrouhat nadrobno. Místo mléka je možné použít bílý jogurt, případně zakysanou smetanu. 

Příprava je jednoduchá a rychlá. Cibulové placky budou hotové do čtvrt hodiny. 

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit cibuláčky

Na 3-4 placičky si připravte: 1 větší cibuli, 100 g šunky, 50 g sýru, 100 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, lžičku sušeného česneku, tymián, pažitku, pepř, sůl a olej na smažení.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji hodně nadrobno a dejte do misky. Nadrobno nakrájejte i šunku a sýr nastrouhejte. Šunku, sýr, mouku a koření přidejte do misky. Rozklepněte vejce a nalijte mléko. Důkladně vymíchejte těsto. 

Rozehřejte si pánvičku s olejem a lžící dávejte těsto na pánvičku a vytvářejte placičky. Když jsou tenčí, krásně křupají. Osmažte je z obou stran dozlatova. 

Náš tip: Připravte si cibulové placky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více