Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit čaj z cibule? Naše babičky touto medicínou léčily nachlazení a kašel
Zdroj: Pixabay-congerdesign

Spolehlivý lék našich babiček na nachlazení a kašel je cibulový čaj. Jeho příprava je jednoduchá. Tento levný přírodní prostředek nahradí mnoho léků na kašel. Naučíme vás postup jeho přípravy a sami ho můžete vyzkoušet.

Cibule obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, mezi jinými fytoncidy, které účinně potírají viry a bakterie. Přidáváme k ní sušené byliny, aby čaj byl lahodný a příjemný na pití. Nejlepší je použít cibuli z vlastní zahrady, ale použít můžete i koupenou.

Jak na cibulový čaj

Na jednu celodenní dávku počítejme 1 velkou cibuli.
  1. Zdravou cibuli omyjeme a rozkrájíme nahrubo. Můžeme ji oloupat, ale není to nutné, výluh bude mít alespoň „čajovou“ barvu.
  2. Zalijeme 3 šálky vody a necháme přejít varem.
  3. Odstavíme z plamene a můžeme přidat lipový květ, bezový květ, mateřídoušku nebo heřmánek - přidáme lžíci jednotlivé bylinky nebo směsi. Tyto bylinky čaj navoní i ochutí, navíc také pomáhají s nachlazením nebo záněty a podporují pocení.
  4. Vše necháme zakryté 10 minut odstát a pak scedíme do šálku. Čaj pijeme teplý, ne horký.
  5. Dětem můžeme přisladit lžičkou medu.

Čaje doporučujeme pít 3 krát denně šálek do odeznění potíží. Můžeme ho střídat s podáváním jitrocelového nebo tymiánového sirupu.

Naše babičky uměly výborně využívat dary přírody. Učíme se to od nich.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky