Pravý vepřový guláš

RadekDusek Kuchař: RadekDusek

Doba přípravy: 1,5 hod 10 porcí Vepřové maso 18 názorů

Suroviny

1 kg vepřové plece
cibule podle váhy masa
(měla by se dávat v poměru 1:1 s masem)
sádlo nebo olej dle potřeby
20 g červené mleté papriky
70-100 g rajčatového protlaku
vepřový vývar, popř. voda
Koření:
sůl
mletý pepř
kmín
majoránka
česnek
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme cibuli, dáme ji restovat do tmavě hnědé barvy (kvůli barvě guláše), zasypeme paprikou a chvilku osmažíme spolu s cibulí.

  2. Vložíme na kostky nakrájené maso a opékáme, dále okořeníme maso (sůl, pepř, kmín) a vložíme protlak, ten je potřeba hodně prosmažit s masem, aby ztratil na kyselosti. Když tohle všechno máme hotové, tak zalijeme vývarem po okraj masa (během dušení se bude dolívat, je to lepší). Přidáme majoránku, česnek a necháme maso dusit.

  3. Když je maso dostatečně měkké, tak ho vyjmeme a omáčku zahustíme chlebem nebo tzv. Amerikou (hl. mouka, vajíčko, voda, sůl). A pak už zbývá jen omáčku dochutit (solí, pepřem, česnekem, majoránkou, kmínem).

Poznámka

Vhodná příloha: houskový knedlík, chléb.

Pomůcka: když je cibule při restování některá tmavší a některá světlejší, tak stačí přidat trošku vody, cibule se sjednotí do tmavší barvy a nedojde tak k připálení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 456 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravý vepřový guláš

  • casino casino

    "... tzv. Amerikou (hl. mouka, vajíčko, voda, sůl)."
    RadekDusek:
    Tak už nás přestaňte špóóónovat a kápněte konečně božskou:-!
    No, pokud tedy na tuto svéráznou Ameriku nemáte © že:-D

    Odpovědět

  • RadekDusek RadekDusek(autor receptu)

    Omlouvám se všem za to vajíčko, nebojte se to zkusit uvařit, nemusíte to tam dávat, je to jenom můj naučený recept a v kuchyni to tam bežně dáváme ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    yanull: já nevím, mě asi ne, už jsem tu někde psala, že si sem tam řeknu, že nemusím zkoušet každou blbost:-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Lenunka: já bych to zkusila jen v troše jídla, také tomu vajíčku moc nevěřím, ale za pokus to stojí ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    yanull: já myslím, že s tím vajíčkem se to musí srazit...a ani strejda Google na netu nenašel, že by to někdo dělal....dejte pozor, abyste zbytečně nezkazila jídlo, ale třeba nám autor popíše, jak na to....

    Odpovědět

  • casino casino

    RadekDusek:
    No, tu vaši "Ameriku" také neznám, ale třeba jste ji právě objevili...:-D
    ***
    Ale vážně: mohl byste popsat postup, jak to u vás v kuchyni děláte? :-O:-K
    Díky

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    RadekDusek: k té konzistenci - tak tam nikde není napsaný poměr, že:-), ale jinak se mi líbí ten postup restování cibulky, i s tou poznámkou s vodou, dělám to stejně a máte to hezky nafoceno, začínajícím kuchtíkům to určitě pomůže :yes::-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    RadekDusek: Já jsem se s touto verzí opravdu nikdy nesetkala, ale netvrdím, že to nemůže tak fungovat. Není nad osobní poznání, proto to někdy vyzkouším ;-)

    Odpovědět

  • RadekDusek RadekDusek(autor receptu)

    Lenunka: Tak to pochybuju, že by při takové konzistenci šlo dělat kapání ale, OK :-D

    Odpovědět

  • RadekDusek RadekDusek(autor receptu)

    yanull: není nikde napsaný, že tam musíte dávat vajíčko, ale u nás v kuchyni ho dávame a nic se tím nezkazí, ale spíše naopak

    Odpovědět

  • RadekDusek RadekDusek(autor receptu)

    Dajda: pravda z 50%

    Odpovědět

  • RadekDusek RadekDusek(autor receptu)

    yanull: přesně tak :yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Dajda: Také jsem to tak původně chtěla napsat, ale autor receptu v 2. bodu postupu sůl, kmín a pepř k masu dává, asi jste to přehlédla, v závěru ho má ještě jednou psaný, zřejmě na doladění chutí, asi používá kmín mletý nebo drcený ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    yanull: .... ale pepř a rozhodně kmín by se měly dát na počátku dušení. Kmínem se dí těžko něco dochutit, měl by se uvařit. ;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    O této "Americe" s vajíčkem čtu poprvé :-O, majoránku a česnek utřený se solí dávám až v závěru vaření a pro pikantní chuť přidávám chilli papričku.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vepřovy gulaš vepřový guláš z plecka pravý vepřový guláš veprovy gulas recept recept na vepřovy guláš gulas veprovy vepřový guláš recepty recept vepřový guláš z plecka pravy gulas guláš z vepřového masa recept vepřový guláš pikantní vepřový guláš recept veprovy gulas top recepty pikantní vepřový guláš recepty vepřový guláš z plecka guláš z plecka recepty vepřový guláš priprava veproveho gulase veprovygulas gulas z veproveho

Zapomněl/a jsem heslo