

Pravý vepřový guláš
Suroviny 10 porcí
- 1 kg vepřové plece
- cibule podle váhy masa
- (měla by se dávat v poměru 1:1 s masem)
- sádlo nebo olej dle potřeby
- 20 g červené mleté papriky
- 70-100 g rajčatového protlaku
- vepřový vývar, popř. voda
- Koření:
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- majoránka
- česnek
Postup přípravy receptu
Nakrájíme cibuli, dáme ji restovat do tmavě hnědé barvy (kvůli barvě guláše), zasypeme paprikou a chvilku osmažíme spolu s cibulí.
Vložíme na kostky nakrájené maso a opékáme, dále okořeníme maso (sůl, pepř, kmín) a vložíme protlak, ten je potřeba hodně prosmažit s masem, aby ztratil na kyselosti. Když tohle všechno máme hotové, tak zalijeme vývarem po okraj masa (během dušení se bude dolívat, je to lepší). Přidáme majoránku, česnek a necháme maso dusit.
Když je maso dostatečně měkké, tak ho vyjmeme a omáčku zahustíme chlebem nebo tzv. Amerikou (hl. mouka, vajíčko, voda, sůl). A pak už zbývá jen omáčku dochutit (solí, pepřem, česnekem, majoránkou, kmínem).
Poznámka od kuchařky
Vhodná příloha: houskový knedlík, chléb.
Pomůcka: když je cibule při restování některá tmavší a některá světlejší, tak stačí přidat trošku vody, cibule se sjednotí do tmavší barvy a nedojde tak k připálení.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pravý vepřový guláš
-
"... tzv. Amerikou (hl. mouka, vajíčko, voda, sůl)."
RadekDusek:
Tak už nás přestaňte špóóónovat a kápněte konečně božskou
No, pokud tedy na tuto svéráznou Ameriku nemáte © že -
Omlouvám se všem za to vajíčko, nebojte se to zkusit uvařit, nemusíte to tam dávat, je to jenom můj naučený recept a v kuchyni to tam bežně dáváme
-
yanull: já nevím, mě asi ne, už jsem tu někde psala, že si sem tam řeknu, že nemusím zkoušet každou blbost
-
Lenunka: já bych to zkusila jen v troše jídla, také tomu vajíčku moc nevěřím, ale za pokus to stojí
-
yanull: já myslím, že s tím vajíčkem se to musí srazit...a ani strejda Google na netu nenašel, že by to někdo dělal....dejte pozor, abyste zbytečně nezkazila jídlo, ale třeba nám autor popíše, jak na to....
-
RadekDusek:
No, tu vaši "Ameriku" také neznám, ale třeba jste ji právě objevili...
***
Ale vážně: mohl byste popsat postup, jak to u vás v kuchyni děláte?
Díky -
RadekDusek: k té konzistenci - tak tam nikde není napsaný poměr, že
, ale jinak se mi líbí ten postup restování cibulky, i s tou poznámkou s vodou, dělám to stejně a máte to hezky nafoceno, začínajícím kuchtíkům to určitě pomůže
-
RadekDusek: Já jsem se s touto verzí opravdu nikdy nesetkala, ale netvrdím, že to nemůže tak fungovat. Není nad osobní poznání, proto to někdy vyzkouším
-
Lenunka: Tak to pochybuju, že by při takové konzistenci šlo dělat kapání ale, OK
-
yanull: není nikde napsaný, že tam musíte dávat vajíčko, ale u nás v kuchyni ho dávame a nic se tím nezkazí, ale spíše naopak
-
Dajda: pravda z 50%
-
yanull: přesně tak
-
Dajda: Také jsem to tak původně chtěla napsat, ale autor receptu v 2. bodu postupu sůl, kmín a pepř k masu dává, asi jste to přehlédla, v závěru ho má ještě jednou psaný, zřejmě na doladění chutí, asi používá kmín mletý nebo drcený
-
yanull: .... ale pepř a rozhodně kmín by se měly dát na počátku dušení. Kmínem se dí těžko něco dochutit, měl by se uvařit.
-
O této "Americe" s vajíčkem čtu poprvé
, majoránku a česnek utřený se solí dávám až v závěru vaření a pro pikantní chuť přidávám chilli papričku.