Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi přichází i ta nejtěžší otázka roku: Co nadělit těm, kteří žijí pro chutě a aromata, kteří považují každé sousto za malý zázrak a kuchyni mají za svůj osobní chrám? Gurmáni jsou často považováni za náročné obdarovávané, protože jejich vášeň pro jídlo a pití vyžaduje dárky, které jsou originální, kvalitní a chutné, nebo užitečné v kuchyni. A takové jsme pro vás vybrali!

Pro každého něco

Ať už hledáte něco pro začínajícího kulinářského nadšence nebo pro zkušeného šéfkuchaře, máme pro vás deset tipů na dárky, které potěší každého milovníka dobrého jídla a pití. Nechte se inspirovat naším průvodcem po světě gurmánských dárků, které zaručeně vykouzlí úsměv na tváři každého fajnšmekra.

  1. Big boy - ořechové máslo vanilkový rohlíček. Jestli jste si doteď mysleli, že vanilkový rohlíček musí být malý a upečený, pak vězte, že tahle delikatesa může mít i podobu lahodného oříškového krému. Spojení mletých arašídů, vlašských ořechů, lískových oříšků, másla, mléka, cukru a vanilky vytváří tak lahodný krém, že na ty ostatní vmžiku zapomenete. Vanilkový rohlíček ve skle je skvělým doplňkem snídaňových kaší, je prvotřídní jako základ krému do cukroví (stačí jej vyšlehat s máslem a o malý vánoční zázrak je postaráno) a dá se jíst samozřejmě i jen tak lžičkou. K dostání na eshopu BigBoy 220 g za 209 Kč.
  2. Miso hrachové. Jakékoliv miso je nezbytným dochucovadlem v  kuchyních všech šéfkuchařů a misa značky Kojibakers používají i porotci MasterChef Česko Radek Kašpárek nebo Přemek Forejt. Trocha misa totiž dodá pověstnou umami chuť jakémukoliv masu, polévce nebo zeleninovému jídlu. Tradičně se sice miso vyrábí z kvašené rýže a sóji, ale v Kojibakers umějí misa hrachová, sójová, čočková nebo jáhlová. Dáme ruku do ohně za zdejší shiro miso hrachové. Připravíte z něj třeba silný veganský vývar ramen. K dostání na eshop.kojibakers.cz 250 g za 197 Kč.
  3. Maršálkova čokoláda. Josef Maršálek patří mezi cukrářskou špičku. Jeho kuchařky se velmi rychle staly populárními exempláři v knihovnách mnoha domácností, televizní pořady, v nichž účinkuje, mají obrovskou sledovanost. Nyní Maršálek přichází s vlastními čokoládami v 6 druzích. Vybrat si můžete ze 3 tabulkových čokolád a tří čokolád ve formě pecek na vaření či pečení. Vsaďte třeba na čokoládu hořkou s exkluzivními zemitými tóny po tabáku, kouři, kůži a černých olivách. V dispozici je na marsalkovo.cz 400 g za 520 Kč.
  4. Káva Lucie Bílé. Česká popová diva nabízí pod svým jménem nejen fantastický zpěv, ale taky fantastické kafe. Káva s názvem Lucie je spojením dvou druhů brazilské kávy doplněné zrny z Nikaraguy a Kolumbie. Sametová chuť espressa s tónem čokolády a mandlí se zvýrazní ve spojení s jemně našlehaným mlékem v šálku cappuccina. Kilogramové balení 100 % kávy Arabica stojí 736 Kč, část z  těchto peněz jde ovšem na charitu. K dostání na lbcoffee.cz.
  5. Omáčky Živina. Pesto pesto hub shiitake, čilipasta, Ezme rajčatová salza anebo portská omáčka. To je jen malý výčet delikates, které prodává česká firma Živina. Některé dobroty pak nesou ještě značku platformy „Crafted for Friends“, která  pod záštitou restaurace Červený Jelen nabízí prémiové potravinářské produkty od těch nejlepších českých výrobců. Kdybychom měli ze všech delikates Živiny vybrat jen jednu, pak je to chuťově silná a aromatická portská omáčka s rybízem, která se skvěle hodí k masu i sýrům. K dostání 140 g za 199 Kč
  6. Ovocný likér Mandlička. Jestli chcete někoho pod stromečkem potěšit alkoholem, ale opravdu špičkovým, pak je přírodní ovocný likér ratafia skvělou volbou. Likéry z rodinného lihovaru v Žešově u Prostějova nesou označení „košer“ a pyšní se nejvyšší možnou kvalitou, což dokládá i získání prestižního ocenění Double Gold na San Francisco World Spirits Competition. Doporučujeme třeba likér s poetickým názvem Mandlička a (33 % alkoholu) a výrazně mandlovou chutí a vůní mandloňového sadu v květu. K dostání 500 ml za 500 Kč.
  7. Mixit termoska a svačinový box. Milovníci mixování vědí! Na míchání vlastních snídaňových směsí nebo kaší je prostě firma Mixit nejlepší. Teď jim ale v nabídce přibyl dokonalý vánoční dárkový set pro milovníky cestování nebo kvalitních svačinek v práci. Set obsahuje vakuovou termosku s integrovaným čajovým sítkem a prostorný svačinový box se dvěma praktickými mističkami. Box je vyroben z bezpečného plastu bez BPA, je vhodný pro myčku, mikrovlnnou troubu i lednici. Za dvojicí výrobků zaplatíte 749 Kč.
  8. Originální prkénko. Stejně jako pořádný nůž, je nezbytným pomocníkem každého kuchaře i prkénko. Bez něj totiž nic neukrojíte, když ovšem máte nekvalitní, je to spíš k vzteku. Proto doporučujeme dřevěné prkénko z e-shopu našeho webu Toprecepty.cz. Má rozměry 20x30 cm, což je ideální velikost na uříznutí pořádného kusu masa, zároveň nezabírá na lince zbytečně moc prostoru. Navíc si na něm neztupíte své nože. Za cenu 349 Kč jde o ideální dárek
  9. Originální české špekové koření. Pro dochucení míchaných vajíček, těstovin, polévek nebo chlebíčků či jednohubek se hodí originální české koření z farmářského špeku a fermentované cibule. Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že obyčejné jídlo se díky tomuhle koření pozvedne do nebeských výšin. Navíc sáček stojí jen 78 Kč a vybrat si můžete z více příchutí.  
  10. Struhadlo. Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková nabízí na svém e-shopu speciální struhadlo, které se především v předvánočním období bude hodit. Microplane struhadlo Premium Classic Zester podle Kristíny patří do povinné výbavy každého kuchaře. Velmi ostré struhadlo, které vám jemně nastrouhá jakýkoliv tvrdý sýr, citrusovou kůru, tvrdé koření nebo česnek či zázvor totiž ocení každý, koho vaření baví. Struhadlo vás přijde na 595 Kč.

Náš tip: Jak vybrané dobroty nebo praktické věci do kuchyně vypadají, na to se podívejte v naší galerii: 

Fotogalerie - 10 nejlepších dárků pro gurmety: Vanilkový rohlíček ve skle, ovocný likér nebo multifunkční zástěra

Ukázat 11 fotografií


 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více