Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na perfektní linecké? Stačí dodržet systém 3-2-1 a cukroví zvládnou i úplní začátečníci
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Linecká kolečka, srdíčka nebo hvězdičky jsou druhem cukroví, které se peče snad v každé rodině. Jde zkrátka o takovou vánoční klasiku, které se co do popularity vyrovnají asi jedině vanilkové rohlíčky. Nejlepší jsou s červenou marmeládou, a když je ještě dochutíte vanilkou a citronovou kůrou, budou naprosto dokonalé.

Linecké neboli křehké těsto

Linecké cukroví nejenže musí být křehké, ale rovněž se řadí mezi křehká těsta, která se vyznačují právě svou křehkostí, ale i tím, že se doslova rozplývají na jazyku a mají příjemnou máslovou chuť. Právě tuk je u tohoto těsta poměrně hodně důležitý, přičemž nejlepší je samozřejmě máslo.

Tuku je v lineckém poměrně dost, proto se ke slepení kousků cukroví moc nehodí máslové náplně, neboť by s nimi bylo příliš tučné. Naopak svěží červená marmeláda, která je pro linecké typická, cukroví krásně doplní. 

Linecký koláč v menším provedení

Linecké cukroví je takovou zmenšenou verzí lineckého koláče. Tento slavný rakouský koláč se rovněž peče z křehkého těsta, které se potře červenou marmeládou a nakonec se ozdobí mřížkou z těsta. A právě z rakouského Lince pocházejí i linecká kolečka, které se připravují i zde, jen se jim říká Linzer Augen neboli linecké oči. 

Co znamená 3:2:1 a jak na dokola linecké?

Pro těsto na linecké je zásadní kouzelná formulka 3:2:1. Nejde však o žádný tajný kód, ale jednoduchý poměr surovin, který znamená, že na tři díly mouky, musíte dát dva díly másla a jeden díl cukru. Jak ale postupovat, aby mělo těsto tu správnou konzistenci a chuť? Stačí se řídit následujícími tipy

  • Při přípravě lineckého těsta je nejdůležitější použít vychlazené ingredience, tedy hlavně máslo, které není třeba nechávat povolit. Máslo je nejlepší nasekat nožem na kousíčky a pak spojit s moukou s cukrem a dalšími sypkými surovinami (jako je třeba citronová kůra, ořechy, kakao, případně koření), aby vznikla jakási drobenka. Snažte se, aby máslo příliš nepřišlo do kontaktu s teplem vašich rukou a pracujte rychle. 
  • Mouka se používá pšeničná hladká, můžete ji nahradit i špaldovou nebo pohankovou. Jen myslete na to, že pokud použijete moukou bezlepkovou nebo s menším obsahem lepku, bude těsto drolivější. Část mouky můžete nahradit i najemno mletými mandlemi nebo lískovými oříšky, které se ostatně používaly i v původní receptuře na linecký koláč. Ještě křehčí bude těsto, když část mouky nahradíte kukuřičným škrobem.
  • Cukr je vhodnější do cukroví moučkový. Nijak to s ním ale nepřehánějte, na 1 kg mouky stačí cca 300 g cukru. Navíc cukroví dosladí marmeláda. 
  • Poslední ingrediencí, která se do těsta přidává, jsou žloutky. Ty se přidávají až k vypracované drobence z mouky, cukru a másla. Právě díky žloutkům je těsto krásně křehké. Někdy se navíc dodává i kypřicí prášek, ale ten u lineckého není tak nutný. 
  • Těsto je nutné vypracovat hlavně hodně rychle a pak je na nějakou dobu uložit do chladu. Minimální doba je 30 minut, lepší je je ale nechat v lednici přes noc. Těsto vám pak půjde lépe válet a nebude se trhat. Před dalším zpracováním je ale nechte trochu povolit. 
  • Těsto je nejlepší vyvalovat mezi dvěma fóliemi, aby se do něj nedostala další mouka navíc, což by způsobilo drolivost.  
  • Na slepení cukroví je nejvhodnější nějaká pikantní zavařenina, nejlépe rybízová, můžete ji ale nahradit i jahodovou nebo malinovou. Existují i netradiční varianty lineckého s mákem, do nichž se dává zavařenina citrusová. Marmeládu je nejlepší natírat na spodní stranu cukroví, která ležela na plechu. Je totiž rovnější a lépe pak přilne k druhému kousku. 
  • Vrchní díl můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem nebo i přelít čokoládovou polevou a navíc dozdobit nasekanými oříšky či cukrovým zdobením. 
  • Hotové cukroví je třeba nechat dobře odležet, aby se propojily chutě těsta a marmelády a cukroví trochu změklo. Linecké byste proto měli mít dokončené a uložené v krabicích již do poloviny prosince.  

Náš tip: Linecké cukroví si můžete upéct třeba podle následujícího video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více