Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočková polévka se do studených dní skvěle hodí. Navíc se dá vyrobit z novoročních zbytků.
Zdroj: souchef / pixabay

Čočka na kyselo, na niž jsme si pochutnali na Nový rok, je nejen chutným a výživným jídlem, ale může posloužit i jako základ pro další pokrmy. Druhý den roku je ideální příležitostí k tomu, abychom využili zbytky této tradiční novoroční pochoutky a připravili z ní lahodnou polévku.

Pomocník k nápravě následků oslav

Polévka z čočky je nejen chutná, ale také plná živin, které mohou pomoci s regenerací těla po oslavách. Čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a různé minerály, včetně železa a draslíku, což jsou živiny, které mohou pomoci zlepšit pocit po kocovině. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci s trávením a detoxikací těla.

Proč jíme čočku na Nový rok

Kromě svých výživových vlastností je čočka také obklopena mnoha tradicemi a pověrami. Jedna z nejznámějších je ta, která praví, že konzumace čočky na Nový rok přináší bohatství a prosperitu. Důvodem je její podobnost s mincemi a představa, že jíst potraviny, které symbolizují peníze, může přilákat skutečné bohatství. Tato pověra má kořeny v Itálii, kde je čočka tradičním jídlem na Silvestra, ale rozšířila se i do mnoha dalších kultur. 

Tady pověra platí

Ať už věříte těmto pověrám či ne, přeměna čočky na kyselo na výživnou polévku je skvělým způsobem, jak začít nový rok zdravě a využít vše, co nám předchozí den přinesl. Navíc, něco na spojení peněz a čočky tentokrát skutečně bude. Když si totiž připravíme jídlo ze „zbytků“, skutečně tím ušetříme a finance, které bychom investovali do dalšího pokrmu, nám zůstanou v peněžence.

Čočková polévka „nakyselo“

Na přípravu výživné polévky z „novoročních“ surovin budete potřebovat: 400 g čočky na kyselo (z novoročního oběda), 1 velkou cibuli, 60 g celeru, 70 g mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžíci oleje, 2 bobkové listy, 1 lžíci hladké mouky, 1-1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 klobásu (podle chuti, není nutné), sušenou majoránku, ocet a zakysanou smetanu (podle potřeby), sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno a mrkev s celerem na malé kostičky.
  2. V hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte ji dozlatova. K osmažené cibuli přidejte prolisovaný česnek, mrkev, celer, klobásu a krátce osmažte.
  3. K zelenině přisypte mouku a směs promíchejte, aby se mouka lehce opražila a spojila se s tukem. Tímto vytvoříte základ pro zahuštění polévky. Pokud už jste na Nový rok měli čočku zahuštěnou, krok s moukou můžete vynechat.
  4. Pomalu přilijte vývar nebo vodu a přidejte bobkový list. Neustále míchejte, abyste předešli vzniku hrudek.
  5. Přiveďte polévku k varu a vařte asi 15 minut, dokud mrkev a celer nezměknou.
  6. Do polévky přidejte čočku. Případně dosolte, opepřete a přidejte ocet.
  7. Nechte polévku vařit ještě několik minut, aby se všechny chutě dobře propojily. Přidejte majoránku a určitě s ní nešetřete.
  8. Polévku servírujte horkou, případně se lžící zakysané smetany navrch.

Náš tip: Čočkovou polévku si můžete připravit i podle našeho video receptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více