Čočková polévka ze zbytků pomůže od kocoviny a ušetří vám peníze. Hotovou ji máte za pár minut a bez větší práce
2. 1. 2024 Vaření
Čočka na kyselo, na niž jsme si pochutnali na Nový rok, je nejen chutným a výživným jídlem, ale může posloužit i jako základ pro další pokrmy. Druhý den roku je ideální příležitostí k tomu, abychom využili zbytky této tradiční novoroční pochoutky a připravili z ní lahodnou polévku.
Pomocník k nápravě následků oslav
Polévka z čočky je nejen chutná, ale také plná živin, které mohou pomoci s regenerací těla po oslavách. Čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu a různé minerály, včetně železa a draslíku, což jsou živiny, které mohou pomoci zlepšit pocit po kocovině. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci s trávením a detoxikací těla.
Mohlo by vás zajímat
Proč jíme čočku na Nový rok
Kromě svých výživových vlastností je čočka také obklopena mnoha tradicemi a pověrami. Jedna z nejznámějších je ta, která praví, že konzumace čočky na Nový rok přináší bohatství a prosperitu. Důvodem je její podobnost s mincemi a představa, že jíst potraviny, které symbolizují peníze, může přilákat skutečné bohatství. Tato pověra má kořeny v Itálii, kde je čočka tradičním jídlem na Silvestra, ale rozšířila se i do mnoha dalších kultur.
Tady pověra platí
Ať už věříte těmto pověrám či ne, přeměna čočky na kyselo na výživnou polévku je skvělým způsobem, jak začít nový rok zdravě a využít vše, co nám předchozí den přinesl. Navíc, něco na spojení peněz a čočky tentokrát skutečně bude. Když si totiž připravíme jídlo ze „zbytků“, skutečně tím ušetříme a finance, které bychom investovali do dalšího pokrmu, nám zůstanou v peněžence.
Čočková polévka „nakyselo“
Na přípravu výživné polévky z „novoročních“ surovin budete potřebovat: 400 g čočky na kyselo (z novoročního oběda), 1 velkou cibuli, 60 g celeru, 70 g mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžíci oleje, 2 bobkové listy, 1 lžíci hladké mouky, 1-1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 klobásu (podle chuti, není nutné), sušenou majoránku, ocet a zakysanou smetanu (podle potřeby), sůl a pepř.
Jak na to?
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno a mrkev s celerem na malé kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte ji dozlatova. K osmažené cibuli přidejte prolisovaný česnek, mrkev, celer, klobásu a krátce osmažte.
- K zelenině přisypte mouku a směs promíchejte, aby se mouka lehce opražila a spojila se s tukem. Tímto vytvoříte základ pro zahuštění polévky. Pokud už jste na Nový rok měli čočku zahuštěnou, krok s moukou můžete vynechat.
- Pomalu přilijte vývar nebo vodu a přidejte bobkový list. Neustále míchejte, abyste předešli vzniku hrudek.
- Přiveďte polévku k varu a vařte asi 15 minut, dokud mrkev a celer nezměknou.
- Do polévky přidejte čočku. Případně dosolte, opepřete a přidejte ocet.
- Nechte polévku vařit ještě několik minut, aby se všechny chutě dobře propojily. Přidejte majoránku a určitě s ní nešetřete.
- Polévku servírujte horkou, případně se lžící zakysané smetany navrch.
Náš tip: Čočkovou polévku si můžete připravit i podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čočkový salát s citronovým dresingem může pomoci zahnat kocovinu. Obsahuje totiž látky, které si umí s alkoholem poradit
Výtečná čočková polévka: Provoněná majoránkou a dochucená zeleninou a párkem chutná fantasticky
Kroupy nejsou „hloupý“! Netradiční smaženice nebo kroupové zelí překvapí, důležitý je správný postup při vaření
Přečtěte si Zobrazit více
Pět skvělých a levných jídel z čočky: Kromě klasické polévky stojí za vyzkoušení i burger nebo voňavá sekaná
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje