Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočkový salát ve spojení s citronem dokáže s tělem zázraky.
Zdroj: foodbynature / pixabay

Přivítání nového roku s sebou přináší i několik nepříjemností. Jednou z těch největších bývá kocovina, která se ozve po bujarých silvestrovských oslavách. Existuje však několik osvědčených receptů, jak se s dozvuky party v poslední den v roce vypořádat.

Čočka jako skvělý pomocník

Ke skvělým „životabudičům“ z kocoviny patří čočka. Je to hlavně díky jejímu vysokému obsahu bílkovin, které jsou nezbytné pro regeneraci organismu včetně jater, jež mohou být po nadměrném pití alkoholu „unavené“. Kromě toho čočka poskytuje složité sacharidy, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je užitečné, protože konzumace alkoholu často vede k jejím výkyvům.

Zatočte s kocovinou

Dalším důležitým prvkem v boji s kocovinou je vláknina obsažená v čočce. Podporuje totiž trávení a může pomoci překonat některé problémy se žaludkem, spojené s kocovinou. Navíc, čočka je zdrojem důležitých minerálů, jako je draslík, který může být z těla vyloučen diuretickým účinkem alkoholu, a vitaminů skupiny B, které jsou klíčové pro metabolismus.

Hydratace je také významným aspektem při „léčbě“ kocoviny, a protože jídla jako polévka z čočky obsahují hodně vody, mohou pomoci doplnit tekutiny ztracené dehydratačním účinkem alkoholu. Navíc je čočka lehká na žaludek a snadno stravitelná, což pomůže těm, kteří po konzumaci alkoholu nemají chuť k jídlu.

Salát jako záchrana

Čočka ovšem nemusí být podávána pouze klasicky s vejcem nebo párkem či ve formě polévky, ale můžete si z ní udělat i výborný salát. Pokud k němu navíc přidáte citronový dresing, měly by se účinky proti kocovině násobit.

Citrony jsou totiž bohatým zdrojem vitaminu C, který je důležitý pro posílení imunitního systému oslabeného alkoholem. Citronová šťáva také obsahuje přírodní cukry, které mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi po pití alkoholu.

Čočkový salát s citronovým dresingem

Na přípravu „vyprošťovacího“ salátu budete potřebovat: 250 g zelené čočky, 1 střední cibuli, 1 mrkev, 2 bobkové listy, 1 stroužek česneku, hrst čerstvého koriandru, sůl a pepř. Na dresing: šťávu z jednoho velkého citronu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku medu.

Jak na to?

  1. Čočku důkladně propláchněte pod studenou vodou a nechte ji přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji společně s bobkovými listy uvařte v mírně osolené vodě podle návodu na obalu, dokud není měkká, ale stále drží tvar. Poté ji sceďte a nechte vychladnout.
  2. Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev nastrouhejte, česnek můžete buď rozmačkat nebo ho nakrájet na drobné plátky. Vše vložte do mísy a přidejte nasekaný koriandr.
  3. V malé misce si připravte citronový dresing. Smíchejte šťávu z citronu, olivový olej, dijonskou hořčici, med, osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Jakmile je čočka vychladlá, přidejte ji do mísy se zeleninou.
  5. Přelijte čočku a zeleninu připraveným citronovým dresingem a důkladně promíchejte.
  6. Před podáváním nechte salát chvíli odpočinout, aby se chutě spojily.

Náš tip: Když už budete mít uvařenou čočku, můžete si ji podle našeho videoreceptu připravit také klasicky na kyselo:

Zdroje informací:
nzip.cz - Luštěniny
wikipedia.org - Čočka jedlá

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den bramborových lupínků

Den bramborových lupínků

Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více