Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kroupy nejsou „hloupý“! Netradiční smaženice nebo kroupové zelí překvapí, důležitý je správný postup při vaření
Zdroj: Toprecepty, mika59

Také jste si zamilovali kroupy? Nebo jste jim naopak ještě nepřišli na chuť? Kroupy skvěle ozvláštní každodenní běžný jídelníček, a pokud jsou dobře připravené, pokrmy z nich určitě oceníte.

Jak si vychutnat kroupy 

Co jsou kroupy? Jde o zrna obilovin (oves, pšenice, ječmen nebo pseudoobiloviny: třeba pohanka) zbavená obalů. Protože jsou celozrnná, jsou bohatá na vlákninu, ale také na minerální látky a vitaminy.

Kroupy patří nejen do vánočního černého kuby, ale také do řady dalších jídel. Nejdříve nás možná napadnou zabíjačkové speciality, ale také se dají využít jako zavářka do polévek. Přichystat si je můžeme jako kaši a připravit jako přílohu.

Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly

Kroupy mohou potrápit naše trávení. Když je ale správně připravíme, budou mnohem stravitelnější. Před tepelnou úpravou proto kroupy důkladně propláchneme, a pak je namočíme na několik hodin do vody, kterou před vařením slijeme. Nakonec kroupy ještě jednou propláchneme. Pak dáme do hrnce na vaření krup kromě vody také bylinky, které jsou známé svým vlivem na omezení plynatosti. Patří mezi ně kmín, majoránka, ale i saturejka nebo anýz.

Kroupová polévka

Kroupy jsou výbornou zdravou ingrediencí, kterou můžeme ozvláštnit jídelníček. Báječně se hodí i do polévky, kterou tak zahustíme. Sáhnout po nich můžeme hned v případě několika polévek. Obzvláště tam, kam přidáváme krupici, těstoviny nebo rýži.

Přichystat si můžeme třeba tradiční „zimní“ polévku z uzených žeber, mrkve, petržele, česneku a cibule. A kroupy místo rýže jsou v ní výborné. K oblíbeným zimním polévkám také patří „prdelačka“, což je lidový název pro zabíjačkovou polévku. Ať už do ní dáme vývar nebo ne, chutná zabíjačková polévka skvěle.

Kroupová smaženice 

Milujete míchaná vajíčka? Pak si je určitě chystáte na různé způsoby. Mohou být třeba s houbami a máme výbornou smaženici. A co takhle vyměnit houby za kroupy? Příprava je úplně snadná. Budete na ni pro tři osoby potřebovat: 1 cibuli, 80 g uzeného špeku, 200 g předem uvařených krup, asi 3 stroužky česneku, drcený kmín, mletý pepř, majoránku, sůl a zhruba 6 vajec (podle velikosti).

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek pokrájejte na kousky. Do pánvičky dejte špek a cibuli a společně je osmažte do mírně nazlátlé barvy. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Ke konci smažení přisypte česnek a asi půl lžičky drceného kmínu. Přidejte scezené a okapané kroupy a nechte je dobře prohřát. Dochuťte je solí, pepřem a majoránkou podle chuti, přilijte vejce a nechte je za občasného promíchání srazit. Vejce by měla zůstat vláčná a nevysušená. K tomu se hodí čerstvý chléb, ale nebo jen kyselá okurka, řepa, případně zeleninový salát.

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Kroupové zelí 

Kroupy můžeme využít nejen v polévce, případně rizotu, smaženici, ale také třeba jako kroupové zelí. Přichystat si ho můžeme tak, jak obvykle připravujeme zelí. Podusíme ho na cibulce a nakonec smícháme s předem uvařenými kroupami. Kroupové zelí dobře chutná v kombinaci s kuřetem, přidat ho můžeme i k pečenému bůčku, případně dalším tučnějším druhům masa. 

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu krkonošskou zelňačku s krupkami:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více