Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvová pomazánka je rychle hotová a snadná na přípravu.
Zdroj: naturefood / pixabay

Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v miskách našich domácích mazlíčků. Mnohokrát je totiž můžeme využít při přípravě nových pokrmů, které chutnají stejně skvěle jako ty původní. Ukážeme, jak vytvořit chutná a rychlá jídla s jednoduchou přípravou a zbytky potravin tak využít co nejefektivněji.

Naplánujte si jídelníček

Nejde o nic obtížného, jak by se mohlo zdát. Ba naopak, budete efektivní, kreativní a zároveň okolí potěšíte skvělým jídlem. První krok k úspěchu ve vaření ze zbytků vede přes plánování jídel. Sestavením týdenního jídelníčku získáte přehled o tom, co budete vařit a jaké suroviny budete potřebovat. Zbytky z těchto jídel můžete pak efektivně využít na následující dny.

Důležité je i správné a bezpečné uchovávání potravin. Maso, zeleninu, ovoce a mléčné výrobky byste měli totiž vždy měli ukládat v lednici. Nechávání uvařených jídel na plotně, v troubě nebo spíži rozhodně neprospěje jejich čerstvosti.

Experimenty vítány

Také se nebojte v kuchyni být kreativní a experimentovat s různými kombinacemi potravin. Tvořivost je vítána. Zbytky masa můžete použít třeba na přípravu sendvičů, salátů nebo těstovin. Skvělou volbou je také čína ze zbytků pečeného masa. Příprava je velmi jednoduchá a zužitkujete při ní zbytky zeleniny a vepřového masa.

Stačí jen obalit maso ve žloutku se škrobem a poté ho na pánvi osmažit. Když maso vyndáte, na pánvi opečete nakrájenou zeleninu a cibuli. Přidáte cukr a zalijete škrobem, rozpuštěným v sójové omáčce. Do pánve vrátíte maso, osolíte a opepříte. Jako přílohu můžete servírovat rýži nebo klidně i brambory.

Zelenina a vejce

Zbytky zeleniny zase můžete použít do smoothie, přidat do polévky, vytvořit z nich omáčky nebo podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu. Skvělá je i pomazánka z mrkve či jiných druhů zeleniny. Omeleta je také skvělý způsob, jak využít zbytky jídla z předchozího dne. Stačí jen pár vajec a jakékoliv zbytky, které se vám do lahodné omelety zdají vhodné. Hotovo máte za pár minut a jako snídaně či lehčí večeře poslouží tento pokrm parádně.

Starý chleba patří do vajíčka

Klasikou je smaženka, známá také jako chléb ve vajíčku. Pokrm, který je snadný na přípravu a přitom skvěle chutná. Nejdříve smíchejte vejce, mléko a špetku soli v míse. Chléb nakrájejte na plátky a každý plátek obalte v mouce, poté ho namočte do směsi vajec a mléka a nakonec ho obalte ve strouhance.

Na pánvi rozpalte olej nebo máslo a smažte chleba z obou stran dokud není zlatohnědý. Hotovou smaženku potřete hořčicí, přidejte nakrájenou cibuli, kyselou okurku.

Recept na smaženku je velmi variabilní. Do směsi vajec a mléka můžete přidat různé koření podle své chuti. Někdo také nepoužívá mouku a chléb obaluje pouze ve vajíčku s mlékem.

Mrkvová pomazánka

Na skvěle chutnající pomazánku budete potřebovat: 4 střední mrkve (může být třeba použitá z vývaru), 1 stroužek česneku, špetku kmínu, špetku mleté skořice, špetku sušené majoránky, 1 lžíci citronové šťávy, 1,5 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžičku zakysané smetany, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Mrkev uvařte doměkka, nebo použijte uvařenou, kterou jste původně připravovali s vývarem či rajskou omáčkou.
  2. Posléze mrkev rozmixujte, přidejte všechny ostatní ingredience a vše důkladně promíchejte. Nakonec dosolte a dopepřete.
  3. Zjemnit můžete pomazánku přidáním lžičky zakysané smetany.
  4. Podávejte na čerstvém pečivu.

Náš tip: Místo smaženky si můžete udělat i topinku. Například s výbornou zeleninovou směsí z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více