Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem v hubnutí je vývarová dieta: Za 21 dnů slibuje úbytek až 15 kg a žádné vrásky. Princip vychází z paleo stravy a půstu
Zdroj: Profimedia

Zvažujete začít nový rok s nějakou dietou, ale moc vás neláká v zimě chroupat syrovou zeleninu? A co třeba zkusit vývarovou dietu? Ta nadchne hlavně milovníky masa. Je totiž založena na vývaru z kostí, který můžete doplnit bílkovinami, zeleninou a některými druhy ovoce. 

Zbavíte se kil i vrásek

O vývarové dietě by se dalo říct, že je takovou kombinací paleo diety a půstu, během něhož se smí popíjet jen speciální vývar připravený z kostí.

Vývarová dieta pochází z Ameriky a její autorkou je doktorka Kellyann Petrucci, která sepsala knihu nazvanou Bone Broth Diet, v níž seznamuje s principy tohoto hubnoucího programu.

Vývarová dieta by se měla držet 21 dní a kromě ztráty až 15 kilogramů slibuje i úbytek 4 cm v pase a údajně se díky ní zbavíte i vrásek. Pokud byste chtěli zhubnout ještě víc, je možné dietu případně i prodloužit. 

Jídelníček jako z doby kamenné

Dieta trvá, jak již bylo řečeno, tři týdny, přičemž každý z týdnů je rozdělen na dvě části:

1. část - Pět dnů se dodržuje klasická paleo dieta s nízkým příjmem sacharidů. Tato dieta spočívá v tom, že se člověk stravuje jako pračlověk v době kamenné. To znamená, že jsou povoleny jen ty potraviny, které se jedly před vznikem zemědělství.

Jídelníček je proto založen na mase, rybách, zelenině, ovoci, jíst je možné ořechy, houby nebo vejce. Naopak jsou zapovězeny všechny obilniny, luštěniny nebo mléčné výrobky. Strava je díky tomu poměrně chudá na sacharidy, což ji přibližuje tzv. low carb (nízkosacharidové) dietě. A samozřejmě se třeba se vyhýbat všem sladkostem a také alkoholu. 

2. část - Dva zbývající dny z týdne jsou doplněny o již zmíněný výjimečný vývar, díky němuž je dieta ještě účinnější.  Tento vývar se nepřipravuje z masa, ale z hovězích či drůbežích kostí (lze použít i rybí či vepřové nebo kombinaci), které se vaří až 24 hodin. Díky tomu se do vývaru uvolní všechny minerály, kolagen a aminokyseliny, což prospívá našemu trávení, ale vzhledem k obsaženému kolagenu i pleti. 

Jak často pít vývar?

Pokud byste se pro tuto dietu rozhodli, je třeba si nejprve stanovit dny půstu - tedy "vývarové dny". Jsou sice dva, což svádí k víkendu, ale podle autorky by nemělo jít o dva po sobě jdoucí dny. Takže, raději třeba pátek a neděle. 

A jak tedy dieta vypadá? Během „vývarových“ dnů máte dvě možnosti. Buď si můžete během dne dopřát pouze šest porcí vývaru o objemu 240 ml.

Druhou možností je vypít pět porcí vývaru z kostí a den pak zakončit jídlem obsahujícím bílkoviny, neškrobovou zeleninou a zdravým tukem.

Váš denní příjem by v den půstu měl být jen 300-500 kalorií. Tento mini půst má v dietě své opodstatnění. Přerušovaný půst prý totiž pomáhá účinněji spalovat tuky, podporuje metabolismus, zvyšuje svalovou hmotu, podporuje hladinu energie a napomáhá i lepšímu soustředění. 

Hlavně bílkoviny a zelenina

Dva dny "hladovění" si pak můžete částečně vynahradit ve zbylých pěti dnech. Během nich totiž můžete jíst všechny povolené potravy, tedy převážně maso, neškrobovou zeleninu, méně sladké ovoce a zdravé tuky.

  • Z bílkovin je vhodné hovězí maso, kuřecí maso, ryby a vejce  z volného chovu.
  • Zelenina je dovolena pouze neškrobová, což je například chřest, brokolice, zelená zelenina, rajčata a cukety. Zapovězeny jsou brambory i kukuřice. 
  • Máte-li rádi ovoce, sáhněte po jablkách, bobulovitém ovoci, melounech, citrusových plody či kiwi. Dát si ovšem můžete jen jednu porci ovoce denně.
  • Vše můžete doplnit zdravými tuky, jako jsou ty z avokáda, dále kokosový olej, ořechy či olivový olej.
  • Upéct si můžete třeba i koláč, ovšem jen z kokosové nebo mandlové mouky a nedoslazovaný. Vše je možné zapít vodou, kávou či čajem. Bez cukru a mléka. 
  • Kromě toho si běžné jídlo během dne proložíte jednou až dvěma porcemi vývaru. Při pěti paleo dnech není počet kalorií nijak omezen, doporučuje se však, že nejen v těchto dnech, ale i tehdy, když se pije jen vývar, by mělo být poslední jídlo nejpozději v sedm hodin večer

Po skončení diety je hlavně třeba si dosaženou váhu udržet. Jojo efektu pak předejdete, pokud přejdete na speciální režim 80/20. Ten znamená, že 80 % času budete jíst schválené potraviny. Zbývajících 20 % času se můžete od diety odchýlit a jíst třeba mléčné výrobky nebo jiné druhy zeleniny. 

Recept na hubnoucí vývar z kostí

A jak tedy na onen slavný vývar? Ten si můžete nyní připravit podle originálního receptu Dr. Kellyann. Jak na to?

Budete potřebovat: 2 neoloupané mrkve, očištěné a nahrubo nakrájené, 2 řapíky celeru, včetně listové části, 1 střední cibuli, 7 stroužků česneku, cca 1600 g  hovězích kostí (nejlépe části s vyšším obsahem kolagenu, jako jsou klouby), 2 bobkové listy, 2 lžičky soli a 2 lžíce jablečného octa.

  1. Všechnu zeleninu, česnek, kosti a bobkové listy vložte do velkého hrnce. Přidejte sůl, zakápněte octem a přidejte tolik vody, aby vše bylo ponořené, cca 3 litry. Vše vařte minimálně 6-12, raději však až 24 hodin při nízké teplotě. Průběžně sbírejte pěnu. 
  2. Hotový vývar pak přeceďte a případně dosolte. 
  3. Vývar vydrží 3 dny v lednici a 3 měsíce v mrazáku. Pro zajímavější chuť můžete do vývaru přidat sušené houby nebo 2 lžíce rybí omáčky místo soli.

Náš tip: Kuřecí vývar si můžete připravit i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více