Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libor Mattuš se zabývá zlepšováním fyzické i psychické kondice lidí. Je přesvědčen, že každý má právo stát se nejlepší možnou verzí sebe sama. V rozhovoru pro Toprecepty.cz popsal, jak se nejlépe zbavit povánočních kil i jaká jsou specifika hubnutí žen po padesátce.

Sebekontrola je důležitá

Vánoční svátky jsou pro mnohé důvodem nekontrolovat, co všechno sní. Posléze se ovšem dostavuje nepříjemné zjištění, že se cukroví, smažené i bramborový salát zanechaly své následky. S novým rokem pak přicházejí nová předsevzetí!

Jak na úspěšné hubnutí i jestli má smysl začít přesně 2. ledna, s tím nám poradí odborník Libor Mattuš, který poskytl webu Toprecepty.cz rozhovor.

Libore, do nového roku si mnoho lidí dává předsevzetí, že zhubne, má to podle vás cenu?

Nemá. Statisticky více než ¾ lidí skončí se svými předsevzetími po novém roce ještě před začátkem května. Ono totiž nezáleží na vašem cíli, ale na metodách a systémech, které vybudujete pro jeho dosahování. To, že něco chcete, ještě nic neznamená – to, jestli to doopravdy dosáhnete, záleží na úrovni efektivity tvorby vašich denních zvyků, které vás tam mají dostat.

Mladším ročníkům určitě půjde povánoční hubnutí rychleji, ale jak se mají zachovat třeba dámy po padesátce?

Za mě nikdy není pozdě. Záleží na vaší ochotě měnit svoje návyky a sami sebe k lepší a zdravější verzi sebe sama. Mé mámě je 65 a zhruba před sedmi lety začala snižovat množství sacharidů ve stravě. Její sestra alespoň snížila množství pečiva a dalších příloh, které jsem měl v dětství na stole ráno i večer, stejně jako v mnoha českých rodinách.

Jde o to, zda máte chuť udělat pro sebe to, co praxe i studie ukazují jako nejlepší rozhodnutí pro většinu lidí: zmenšete množství potravin s vysokým glykemickým indexem, které jsou plné „rychlých“ sacharidů, a pokračujte v postupném snižování. 

Co konkrétně byste všem poradil, aby jedli po „prohýřených“ Vánocích?

Každý jsme jiný a máme rozdílné potřeby. To znamená, že jakákoliv všeobecná rada bude nutně u jistého procenta lidí mimo, ale já fandím nejvíc navýšení míry tuku ve stravě. Pokud snídáte dva chleby s medem a nebo misku kaše, přidejte si tam tuky. Třeba více kvalitního másla a do kaše si můžete přidat ořechy a semínka.

Některé dny v týdnu můžete zkusit snídat například jenom vajíčka s trochou pečiva. S ním opravdu jen na chuť a jakmile to půjde, tak pečivo vynechejte úplně. Já snídám primárně vejce se sýrem a se slaninou a úplně mi to vyhovuje. Jak ale říkám, každý jsme jiný, nicméně, nebojte se zkoušet nové věci. Každá změna však musí probíhat velmi pomalu, aby si na ni tělo i naše psychika postupně zvykaly.

Bude „shazování“ svátečního tuku během na dlouhou trať, nebo vše může jít rychle?

V průběhu roku by ideálně neměly být fáze, kdy nad sebou řadu dní nemáme v rámci stravy vůbec kontrolu. Vánoce nevyjímaje. Za mě, pokud se nehlídáte v průběhu například jednoho až dvou týdnů a na vaší váze je to výrazně znát příbytkem tělesného tuku, nemáte dobře nastavený životní styl a máte velkou možnost zde udělat sami na sobě spoustu dobrého. Svůj životní styl je nutné začít více ladit do formy, která vám umožní tyhle otázky neřešit nebo řešit minimálně.

Jak jsem zmiňoval například v mém videu pro extrakurzy.cz, začal bych například odstraněním sladkých nápojů včetně nápojů využívajících umělá sladidla a omezením různých sladkých pokrmů. Důležité je i navýšení pohybové aktivity. Nejen každý den, ale i každé dvě hodiny tak můžete výrazně snížit chuť na sladké a zlepšit to, jak se cítíte. A to velmi výrazně.

V první řadě jde o vaše zdraví a to, jak váš organismus funguje. Estetika je až věc druhá, hlavně se pohybujte a primárně omezte potraviny, které vám škodí nejvíce. Za mne jsou to právě různé sladké nebo doslazované nápoje.

Co ještě byste poradil v hubnutí ženám po padesátce? 

Mohou určitě zařadit více rostlinných zdrojů, jako je například pohanka, která má nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje radikální výkyvy krevního cukru a také neobsahuje lepek.

Určitě všechny druhy zeleniny připravované na různé způsoby jsou velmi dobrá cesta, teplé vývary ať už s masem nebo zeleninou jsou více než doporučení hodné. Naopak základem je podle mě snížit množství neužitečných českých příloh, jako jsou knedlíky, různé strouhankové obaly a nebo velké množství brambor či bílé rýže, které mají malou výživovou hodnotu a pouze způsobují, že vaše kila nejdou dolů tak, jak byste si představovali. 

Pokud se chcete seznámit s prací Libora Mattuše, podívejte se do naší fotogalerie:

Náš tip: Pokud máte rádi k snídani vejce, vyzkoušejte ty z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více