Banánové minikoblihy jen ze tří ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
25. 4. 2024 Vaření
Koblihy jsou oblíbenou sladkostí už dlouhá léta. Jejich zmenšená verze se však postupně stává zdatným nástupcem, protože je rychlejší na konzumaci a nehrozí umazání se náplní. Jak se ovšem ukazuje, jsou minikoblihy také velmi snadné na přípravu, což z nich dělá opravdový sladký hit.
Vznik a popularita
Minikoblihy, známé také jako mini doughnuts nebo donut holes, jsou oblíbenou variantou tradičních koblih, které byly zmenšeny do jednohubkové velikosti. Původ minikoblih se přičítá Spojeným státům americkým, kde se začaly vyrábět jako způsob, jak efektivně využít těsto, které zbylo po vykrajování klasických koblih. Od té doby se staly populární po celém světě včetně České republiky.
Mohlo by vás zajímat
Kdy si dát minikoblížek
Minikoblihy jsou obvykle měkké, nadýchané a mají zlatavou křupavou kůrku. Díky své velikosti jsou ideální jako sladká „jednohubka“ nebo jako drobnost k ranní kávě nebo čaji. Dají se snadno přizpůsobit různým chutím a příležitostem, díky tomu jsou obzvláště oblíbenými na oslavách, v kavárnách, ve sladké sekci na benzinových pumpách nebo na různých veřejných akcích.
Různé náplně a obměny
Minikoblihy mohou být nabízeny v mnoha variantách. Mezi nejpopulárnější náplně a polevy patří čokoláda – buď jako poleva, nebo jako srdce minikoblihy, vanilka – často kombinovaná s polevou z bílé čokolády, jahoda – ve formě polevy nebo jako jahodový džem uvnitř, karamel – kobliha plněná karamelovou pastou nebo pokrytá karamelovou glazurou nebo jablečná skořice – obzvláště oblíbená na podzim, kdy je minikobliha plněná jablečným džemem s nádechem skořice.
Kreativní pekaři experimentují i s dalšími kombinacemi, jako jsou oreo, Bailey's, matcha nebo dokonce slané varianty s klobásou a sýrem.
Dietní verze i lokální příchutě
I kolem těchto sladkých drobností se množí spoustu zajímavostí. Například v roce 2014 byl v Chicagu stanoven rekord v největším počtu servírovaných minikoblih jednou společností během jednoho dne. Celkem šlo o 40 000 kusů.
Některé pekárny se zase kvůli ekologickému přístupu snaží využívat lokální a bez chemie pěstované suroviny pro výrobu minikoblih, čímž reagují na rostoucí poptávku po udržitelnějších produktech. Myslí se i na dietní omezení některých konzumentů. Dnes je proto možné najít různé varianty minikoblihy včetně bezlepkových, vegan nebo nízkokalorických.
Speciální kategorií jsou i jednoduché a ještě jednodušší recepty, jak si minikoblihy připravit doma. Jeden z nich představil například instagramový profil theconsciousplantkitchen. Podle videa si sladkosti připravíte během pár minut jen ze dvou ingrediencí. Pokud tedy počítáme pouze suroviny na výrobu těsta.
Banánové minikoblihy
Na přípravu domácích minikoblížků budete potřebovat: Na těsto - 1 hrnek univerzální mouky, 2 lžičky prášku do pečiva a 1 zralý banán. Na dokončení - 1 lžíci másla, skořicový cukr a rostlinný olej na potření (nebo ve spreji).
Jak na to?
- Banán rozmačkejte vidličkou na jemné pyré. Do mísy odměřte 1/2 hrnku rozmačkaného banánu, přidejte hrnek mouky a prášek do pečiva. Vše pořádně promíchejte.
- Z těsta vyválejte malé kuličky velikosti golfového míčku, které vložíte do horkovzdušné fritézy. Mezi jednotlivými kuličkami nechte asi palec mezeru. Vzniknout by mělo zhruba 8 minikoblih.
- Potřete je (nebo postříkejte) rostlinným olejem a smažte při teplotě na 180 °C po dobu 7 minut.
- Rozpusťte máslo nebo kokosový olej. Potřete jím koblihy ze všech stran a poté ji obalte ve skořicovém cukru.
Rady při pečení:
- Pokud těsto zpracováváte ručně, počítejte s tím, že se může trochu lepit. Těsto by mělo připomínat to na pizzu, tedy pružné, trochu vlhké a lepivé, ale snadno tvarovatelné do kuliček.
- Po usmažení sice vypadají banánové koblihy na okraji trochu suché, ale to je normální a změní se to po přidání másla.
Náš tip: Klasické koblihy si můžete připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií aneb O tom, zda má cenu péct všechno nadvakrát a jak nám chutná bezlepkové pečivo
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Jak uchovat hroznové víno, borůvky či jahody čerstvé až dva týdny? Pomůže trik se zavařovačkou
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé donuty: Tvar uděláte pomocí dvou skleniček, chuti a konzistenci prospěje kynutí přes noc
Pizza z automatu dobývá Česko. Italskou klasiku dokáže stroj připravit skoro stejně dobře jako některé restaurace
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?