Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tereza v Peče celá země již dostatečně ukázala, že se nebojí žádné výzvy a jakýkoliv úkol se snaží splnit na sto procent. Co ovšem tato soutěžící z Plzně peče doma pro s své dvě malé dcery a manžela? Pro Toprecepty.cz poskytla Tereza recept na netradiční „Pavlovky“.

Ocenění od porotců

Pekařka týdne, i tímto oceněním se již může pyšnit Tereza Olbrichtová, účastnice třetí řady soutěže Peče celá země. Porotci Míša Landová a Josef Maršálek totiž ocenili nejen její dort s krajkou, ale také netradiční závin na způsob vepřo-knedlo-zela s bramborovou kaší. V posledním kole to pak byla nápaditá krabička s překvapením.

Zamilované tajemství

Podle svých slov Tereza upřímně milovala všechny technické výzvy, které měla možnost si vyzkoušet. „Řekla bych, že pro mě bylo nejzábavnější, když jsem neměla představu, jak má finální výrobek vypadat. Což byl případ třeba Pražských koulí. Tam jsem skutečně jen tušila, jaký by asi měly mít tvar (smích),“ říká sympatická soutěžící.

Pečení pro rodinu

Co však Tereza připravuje nejradši doma? „Já strašně ráda peču něco poprvé a úplně nejradši, pokud je to nový recept, který jsem si sama vymyslela,“ svěřila se dvojnásobná maminka pro Toprecepty.cz.

„Moc ráda přetvářím oblíbené koktejly do dezertů, to bych řekla, že je pro moje receptury dost typické,“ dodala a jako důkaz přidala svůj recept na speciální sladkost. Pro děti se pochopitelně vynechává alkoholová složka.

Mojito Pavlova

Na přípravu zhruba 20 kousků skvělého dezertu od Terezy Olbrachtové budete potřebovat: Na mátový smetanový krém - 200 g smetany 33%, 30 g čerstvé máty a 60 g mascarpone. Na Pavlova korpusy - 70 g bílků, 120 g cukru krupice, 1 g kyseliny citronové a 40 g bílé čokolády. Na limetkový krém - 70 g čerstvé limetkové šťávy, 40 g třtinového cukru, 4 žloutky , kůru z 1 limetky a 60 g másla. Na rumový gel - 90 g světlého rumu, 15 g limetkové šťávy, 20 g cukru krupice, 2 g pektinu, , 0,5 g kyseliny citronové, 1 plátek želatiny a kůru z 1 limetky.

Jak na to?

Mátový smetanový krém

  1. Den předem namočíme mátu i se stonky do smetany a necháme přikryté přes noc v lednici.
  2. Druhý den mátu vyndáme, ke smetaně přidáme mascarpone a vyšleháme ručním šlehačem nebo v robotu.

Pavlova korpusy

  1. Do bílků vmícháme kyselinu citronovou a necháme asi 10 minut odležet. Poté šleháme na střední rychlost v robotu, po lehkém našlehání přidáme nadvakrát cukr. Sníh následně vyšleháme v robotu do pevna. Pomocí hladké špičky stříkáme na pečící papír polokoule o průměru přibližně 5 až 6 cm.
  2. Vložíme do trouby rozpálené na 120 °C, ihned teplotu snížíme na 95 °C a na horkovzduch pečeme do zaschnutí asi hodinu a půl.
  3. Po vychladnutí polokoule pomocí struhadla lehce srovnáme do roviny, z druhé strany pomocí lžičky vyndáme nebo vmáčkneme část hmoty dovnitř (fotopostup v galerii, pozn. red.) a vnitřek potřeme rozpuštěnou bílou čokoládou.

Limetkový krém

  1. Limetkovou šťávu, cukr a žloutky zahříváme na vodní lázni do zhoustnutí, poté přidáme limetkovou kůru a necháme lehce vychladnout. Zašleháme máslo.

Rumový gel

  1. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smícháme cukr s pektinem a za stálého míchání přidáme k lehce ohřátému rumu s limetkovou šťávou.
  2. Vše povaříme, přidáme kyselinu citronovou a opět povaříme asi půl minuty. Necháme chvilku odstát a přidáme želatinu.
  3. Po zatuhnutí promixujeme tyčovým mixérem.

Kompletace:

  1. Pavlovky obrácené jako mističky naplníme limetkovým krémem. Ozdobíme šlehačkou (možné hladkou nebo řezanou špičkou), do které uděláme důlek, který vyplníme rumovým gelem.
  2. Ozdobíme limetkovou kůrou a lístkem máty.

Tereziny rady:

  • Pavlovky jsou určené k okamžité spotřebě, ideálně můžete jeden den naložit mátu do smetany, připravit korpusy, limetkový krém i rumový gel a druhý den jen vyšlehat smetanový krém, Pavlovky naplnit a servírovat.
  • Pokud preferujete „virgin“ variantu, jednoduše vypusťte rumový gel.

Na přípravu Terezina dezertu i její cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Klasický dort Pavlova si můžete připravit podle našeho videoreceptu:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více