Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Recept na ikonický dort podle Josefa Maršálka. Moučník voní čokoládou a díky náplním je krásně vláčný
Zdroj: Se souhlasem České televize

V šestém díle třetí řady Peče celá země soutěžící tak trochu předčasně slavili Valentýna a mimo jiné měli za úkol upéct ikonický čokoládovo-malinový dort ze znělky pořadu. A navíc ve tvaru srdce. Jak se jim to povedlo, to jsme měli možnost posoudit při sledování televize. A jak se to povede podle originálního receptu nám doma, to už je na každém z nás.

Technická výzva s ptačím mlékem

Technická výzva v 6. díle pořadu Peče celá země skrývala nejedno překvapení. Porotce Josef Maršálek si totiž připravil svůj unikátní recept ikonického dortu ze znělky pořadu. Soutěžící jej ale museli upéct ve tvaru srdce a navíc mělo zadání jednu ne zcela známou složku, takzvané ptačí mléko, o kterém jsme psali v tomto článku.

Josef Maršálek prozradil, že se jde o cukrovinku připomínající marshmallow, jež se začala vyrábět už v roce 1936 v Polsku a dodnes se tam prodává. Ovšem ptačí mléko si můžete, klidně i jako samostatný dezert, připravit docela snadno i doma. A pokud byste nepohrdli celý dortem, nabízíme originální recept přímo z pořadu Peče celá země

Malinový dort s ptačím mlékem

Na korpus (22-24 cm) budete potřebovat: 140 g žloutků, 110 g krupicového cukru , 120 g hladké mouky, 100 g hořké čokolády, 50 g másla, 50 g mléka, 2 g soli a 5 g kypřícího prášku

Jak na to: Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládou, rozpuštěné máslo a mléko a rozmícháme dohladka. Nakonec přidáme zbylé ingredience a hmotu natřeme do dortového ráfku vyloženého papírem na pečení. Pečeme při 170 °C asi 10-15 minut a mezitím si připravíme malinové želé.

Na želé budete potřebovat: 200 g malinového pyré, 20 g krupicového cukru, 4 g želatiny v plátcích

Jak na to: Na malinové želé přivedeme k varu pyré a cukr, poté přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Necháme v lednici vychladnout do konzistence řidšího džemu a pustíme se do bílkového sněhu.

Na bílkový sníh budete potřebovat: 200 g bílků , 250 g krupicového cukru, 12 g želatiny v plátcích, 10 g citronové šťávy

Jak na to: Bílky smícháme s cukrem a citronovou šťávou a ve vodní lázní nahřejeme na 60 °C. Přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Tuto směs vyšleháme v robotu do měkkých špiček, tedy ne úplně dopevna.

A zbývá jen kakaová poleva. 

Na kakaovou polevu budete potřebovat: 120 g vody, 120 g smetany ke šlehání, 60 g kakaa, 180 g krupicového cukru , 10 g želatiny v plátcích

Jak na to: Na polevu smícháme cukr a kakao, poté přidáme vodu, smetanu a přivedeme k varu. Nakonec přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Necháme vychladnout a použijeme při teplotě asi 37-40°C.

Na dokončení: 30 g hořké čokolády, čerstvé maliny 

Jak zkompletovat celý dort

Vychladlý korpus vyjmeme z dortové formy, sundáme z něj papír a na jeho spodní stranu rozetřeme rozehřátou čokoládu. Dáme do lednice zatuhnout.

Dortový ráfek vymažeme olejem, na jeho dno dáme připravený korpus čokoládovou vrstvou dolů. No takto připravený základ nalejeme jednu polovinu sněhu, polovinu ovocného pyré, druhou polovinu sněhu, zbylé pyré a pomocí vidličky lehce promramorujeme.

Povrch dobře zarovnáme a formou několikrát uhodíme o desku stolu, aby se vyrovnal. Pracujeme rychle, hmota rychle tuhne. Dáme do lednice zatuhnout a krátce zamrazíme.

Na dobře vychladlý dort nalijeme polevu, povrch i strany musí být zcela potažené. Po zatuhnutí celou horní plochu dozdobíme čerstvými malinami a případně čokoládou. 

 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více