Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opět tu máme další řadu oblíbeného pořadu Buchty po ránu, v níž se s vámi cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová podělí o spoustu nových receptů. Dunajské vlny, které společně upekli v prvním díle, jsou jedním z nich. A nyní si můžete tento populární moučník udělat doma i vy. 

Řezy s efektními vlnami 

Dunajské vlny jsou jedním z klasických moučníků na plech, které můžete upéct k nedělnímu posezení u kávy. Jsou poměrně snadné, rychle hotové a přitom vypadají efektněji než jiné druhy řezů.

Moučník se totiž skládá ze dvou vrstev těsta, které po upečení vypadají jako vlny, jež právě daly zákusku jméno. Malé vlnky se navíc tvoří ještě v čokoládové polevě, jíž se moučník obvykle přelévá. 

Dunajské vlny z Rakouska

Ačkoli dunajské vlny považujeme za takový retro moučník z období socialismu, jsou možná ještě víc retro, než si myslíte. Moučník je českou a samozřejmě i slovenskou verzí rakouského moučníku Donauwelle – tradičního moučníku vídeňských cukráren.

V některých regionech Rakouska se mu ovšem říká i Schneewittchentorte neboli Sněhurčin dort. Tato pohádková princezna má pleť bílou jako sníh, rty rudé jako krev a vlasy černé jako eben a právě stejné barvy se odrážejí i v dunajských vlnách. Do zákusku se totiž většinou dávají i višně.

Klasika s višněmi

Dunajské vlny se dají udělat v několika verzích a příchutích. Důležitý je u nich totiž hlavně vzhled a vlnky. Tu klasickou verzi pak představil v pořadu Buchty po ránu i cukrář Josef Maršálek.

Dunajské vlny se dělají obvykle z třeného těsta, které se rozdělí na dvě části, jedna se pak nechá světlá a druhá se obarví kakaem. I když existují verze dunajských vln s broskvemi, meruňkami nebo i bez ovoce, Josef Maršálek se drží originální verze s višněmi, jež právě dodávají řezům onu zmiňovanou rudou barvu. 

Jak na pudinkový krém?

Dvoubarevné těsto se v případě dunajských řezů zakrývá ještě pudinkovým máslovým krémem. Známý cukrář nepoužívá jen pudink z prášku, krém navíc vylepšuje pravou vanilkou a žloutky.

Jeho příprava není nijak těžká, krému se navíc připravuje jen málo, takže si můžeme dovolit dát do hrnce všechny ingredience hned na začátku a pak už jen musíme míchat celou dobu během vaření.

„Protože tam máme škrob hned od začátku, stačí mu bohatě jedna minuta vaření,“ říká v pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek.

Hotový pudink je nutné nechat vychladnout tak, že povrch zakryjete fólií, aby se na pudinku nevytvořil škraloup. „Místo fólie můžete použít papír na pečení, který lehce potřete máslem nebo olejem a tím, jak tam nemůže kondenzovat voda, tak škraloup nevznikne,“ upozorňuje cukrář.

Hotový pudink už zbývá jen spojit s máslem. Důležité však je, aby měly obě suroviny stejnou teplotu. Když ji nemají, tak se ten krém rád sráží,“ říká Josef Maršálek

Dunajské vlny podle Josefa Maršálka

Začaly se vám na dunajské vlny sbíhat sliny? Tak si je můžete rovnou podle receptu slavného cukráře upéct. Jak na to? 

Budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 10 g kakaa, 20 g vody, 175 g oleje, 12 g prášku do pečiva, 2 g soli, 150 g cukru krupice, 175 g mléka, 3 vejce M, višně. Na krém si připravte: 350 g mléka, 50 g vanilkového pudinkového prášku, 250 g másla, 1 vanilkový lusk, 2 žloutky M a 100 g cukru krupice. Na polevu: cca 300 g mléčné čokolády, 5 lžic kokosového oleje. 

  1. Nejprve smíchejte všechny tekuté ingredience včetně vajíček. Vynechejte jen vodu. Metličkou pak vše zlehka promíchejte. 
  2. Pak do směsi přimíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Opět metličkou nebo stěrko vymíchejte do hladké mouky. 
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Dvě třetiny hmoty nalijte na plech. Do zbytku těsta zamíchejte kakao a vodu a opět promíchejte dohladka. 
  4. Tmavé těsto pak nalijte na světlé tenkým pramenem po celé ploše, rozetřete je a uhlaďte dohladka. Teprve pak na těsto vyskládejte vypeckované višně do mřížky. 
  5. Plech poté vložte do trouby předehřáté na 160 °C (horkovzduch) a pečte 20-25 minut. To, zda je těsto upečené, zkontrolujte špejlí. 
  6. Na krém si uvařte pudink. Mléko nalijte do kastrolu, přidejte žloutky, zrníčka z vanilkového lusku, cukr krupici, 50 g másla a vanilkový pudinkový prášek a uvařte pudink za stálého míchání metličkou, aby se nepřipálil. 
  7. Pudink dejte do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Vychladlý pudink pak krátce, nejlépe v robotu, prošlehejte (stačí asi 30 sekund) a pak k němu přidejte změklé máslo a vyšlehejte do krásně nadýchaného krému. Zpočátku stačí šlehat pomalu, pak zvyšte otáčky. Šlehejte asi 3-4 minuty. 
  8. Na vychladlý koláč neneste pudinkový krém a rozetřete jej, pak nechte ztuhnout asi hodinu v lednici. 
  9. Ve vodní lázni si nakonec rozpusťte mléčnou čokoládu s kokosovým olejem a přelijte jí řezy a stěrkou jemně rozetřete po celé ploše koláče. V polevě můžete navíc vidličkou udělat další vlnky.

Náš tip: Místo dunajských můžete upéct i neméně oblíbené Míša řezy, které se rovněž dělali v Buchtách po ránu, podle našeho video receptu. 

Na fotografie z pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Dunajské vlny podle Josefa Maršálka jsou jednoduché, doma s nimi ale, jak říká Tereza Bebarová, uděláte velkou parádu

Ukázat 7 fotografií

 

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více