Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla propagační výtvarnicí. Za srdce však Lucii Charvátovou chytila cukrařina. Její dorty jsou bláznivé, ten hororový pojmenovaný Bába před pár týdny vyhrál 1. cenu na celosvětové soutěži v pečení Cake International 2023 v britském Birminghamu. Povídaly jsme si nejen o soutěži.

Od grafiky do cukrárny 

Za takové dorty by se nemusela stydět žádná profi cukrářka. Jsou nápadité, plné fantazie, především však precizně zpracované a chutné. Jsou jako namalovaný obrázek. Není divu. Lucie studovala na propagační výtvarnici, její vysněná práce to však nebyla – chtěla být kadeřnicí.

Přála si to maminka, šlo mi totiž malování, škola mě však moc nenadchla. V té době nastal ve výtvarnictví útlum a škola se zaměřila na počítačové grafiky. Když jsem dostudovala, práci v oboru jsem nenašla. Protože jsem milovala zvířata, tak jsem se stala ošetřovatelkou hadů v zoo. Pečení mě začalo bavit, časem jsem zkusila první dort, a to mě chytlo,“ popsala pro toprecepty.cz svou cestu k dortařině Lucie Charvátová, vítězka kategorie hororový dort na mezinárodní cukrářské soutěži - Birmingham Cake International.

Její ochota pomáhat doma při pečení se moc s pochopením nesetkala. Maminka ji spíš odrazovala, sama nepekla. „Možná jsem to zdědila po babičce, která pekla ráda,“ uvažovala Lucie, kde se to v ní vzalo. Nejprve pekla jen pro přátele, ale pak ji to chytlo a chtěla pracovat v cukrárně.

Bez vyučení ji však nechtěli nikde přijmout, tak si udělala ještě výuční list v oboru cukrařina. Práci našla ještě během učení a zůstala tam do té doby, než si založila před sedmi lety vlastní firmu na výrobu dortů – Crazy Cakes. Teď má čtyři roky výrobnu v jihočeských Trhových Svinách.  

Bláznivé dorty z jižních Čech

Vyrobit neobyčejný dort je práce na několik dní. „Začínám modelací ozdob na dort a vybarvením figurek, to není za jeden den hotovo. Pak nějaký čas zabere upečení korpusů, výroba krémů a jejich následné sesazení. Několik hodin si nechávám na závěrečné zdobení,“ popsala svůj styl práce vyznamenaná cukrářka s tím, že nejčastěji si lidé objednávají dorty zdobené symboly podle hobby oslavence.

Pokud jste si ale mysleli, že Lucii donesete fotku a ona vytvoří přesnou kopii, tak se poohlédněte po jiné cukrářce. Lucie má rada ve svém tvoření volnost. Fotku bere jako inspiraci. Většinou se zeptá na atributy daného hobby, nebo co by tam měl oslavenec rád.

Nechá vás vybrat korpusy a krémy, ale závěrečné zdobení už je na její fantazii. „Musím do toho dát část sebe,“ řekla k tomu, s tím, že nejraději vyrábí 3D dorty v podobě zvířat. „To ani není práce, to je odpočinek, relax,“ smála se. Naopak nerada dělá dorty ve tvaru aut.

Z technik nejraději na zdobení používá na modelování modelovací hmotu Saracino nebo Creativa, má ráda i techniku airbrush. Sama má nejraději čokoládový korpus a pistáciový krém. V týdnu zvládne vyrobit maximálně 2–3 dorty, chce se totiž věnovat i svému 1,5letému synovi.

Vzhledem k rodině teď nejčastěji pracuje v noci. „Když má manžel volno, tak si pak bere syna on a víc se střídáme. Nebudu lhát, je to náročné, ale kdybych měla být jen na mateřské a nic jiného bych k tomu nedělala, to si ani neumím představit,“ podotkla.

Nejedlý dort z jedlých materiálů

Ve světových cukrářských soutěžích není žádným nováčkem. Ta letošní byla už její třetí. Pokaždé uspěla. O soutěži v Birminghamu se dozvěděla před sedmi lety. Nejdříve zkusila štěstí v Londýně a úspěšně, ale jejím cílem byl Birmingham. „Rozhodčí tam jsou přísnější, je tam větší konkurence, a chtěla jsem zjistit, jak na tom v porovnání s konkurencí jsem,“ řekla Lucie ke své účasti.

Přihlásit se může každý, neexistují žádná nominační kola. Dortařské soutěže mají mnoho kategorií, každá se hodnotí zvlášť a má svá pravidla, týkají se třeba velikosti dortů. Protože se tam prezentují soutěžící z celého světa, tak je povoleno soutěžit i s maketami dortů.

Nečekaná výhra

Letos přitom účast neplánovala. Vše směřovala k cukrářské výstavě v Itálii, kam byla pozvána. Při přípravě ji napadlo, že by to s tímto projektem mohla znova zkusit i v Birminghamu, ale část své práce zveřejnila na sociálních sítích a pravidla zakazují, aby se v soutěži objevilo něco, co už bylo někde zveřejněno.

„Pustila jsem to z hlavy, ale kamarádka mě přesvědčila, ať to zkusím v jiné kategorii, že mám ještě měsíc času, myslela jsem si, že je to nemožné, ale nakonec jsem si vybrala novou kategorii a začala jsem tvořit,“ popsala svou inspiraci.

Základní pravidlo soutěže je, že vše na povrchu musí být jedlé a nesmí se používat nic, co by se při výrobě dortu nepoužilo. Na ozdobu se mohou používat jen suroviny na bázi čokolády, cukrové hmoty, cukru a jedlých materiálů, které se používají v cukrařině.

Lucie základ dortu vytvořila z burizonové hmoty a zdobila ho modelovací čokoládou. „Na obočí báby jsem chtěla použít kukuřičné hedvábí, ale to nebylo povoleno, takže jsem ho vyrobila z želatiny a natahovala ho chlup po chlupu,“ popsala náročný proces cukrářka. Celý soutěžní dort dělala dva a půl týdne.

Podívejte se na některé detaily dortu a na to, jak vznikal: 

Do scanneru se dort nevešel

Transport dortu do Británie se neobešel bez problémů. Dort nechtěla poslat v zavazadlovém prostoru, tak mu koupila samostatnou letenku, ale při bezpečnostní kontrole nastaly problémy.

„Chtěli, abych dort položila naležato, aby mohl projet scanerem. To jsem odmítla, takže mě postavili stranou a nějakou dobu to řešili. Nakonec dort prohlédli ve scaneru pro nadměrná zavazadla,“ popsala trable na letišti Lucie. Zpátky už vítězný dort cestoval v zavazadlovém prostoru.

V Birminghamu z ČR nesoutěžila sama. V kategorii zdobených perníčků soutěžila Iva Roháčová. „Potkaly jsme se druhý den soutěže a pak až u vyhlášení, ale stihly jsme spolu prohodit jen pár slov, tím, že jsem cestovala s rodinou, to bylo tentokrát hodně hektické a já se na výstavišti moc nezdržovala, byla jsem tam jen na otočku,“ řekla pro toprecepty.cz Lucie.

Vítězný dort plánuje vystavit ve speciální vitríně, kterou teď nechává vyrobit. Pokud jí to vyjde časově, určitě na mezinárodní soutěž pojede i příští rok. „Dostala jsem od šéfa hororové sekce nabídku podílet se příští rok na výstavce hororového domu, tak už jen minimálně kvůli tomu bych tam jela. Soutěž by pak byla příjemný bonus,“ uzavřela rozhovor Lucie.

Podívejte se v galerii, jaké unikátní dorty Lucie vyrábí:

Fotogalerie - Bláznivé dorty od ošetřovatelky hadů. S hororovým dortem vyhrála mezinárodní soutěž

Ukázat 15 fotografií

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více