Bůček pečený v jogurtu s majoránkou: Lahodné marinované maso bez kůže je křehké a jemné, voní bylinkami
13. 2. 2024 Vaření
Bůček pečený v jogurtu s majoránkou už na první pohled vyvolává spoustu chutí. Voňavé jídlo poslouží jako skvělý oběd. Dát si k němu můžete ideálně dobrou bramborovou kaši a další varianty bramborových příloh.
Pečený bůček
Dobře upečený šťavnatý bůček je velmi vydatné jídlo. Připravujeme ho často v zimě. Bůček většinou pečeme s kůží. Když si ale chceme toto maso vychutnat bez ní, máme pro vás recept na bůček pečený v jogurtu a provoněný majoránkou.
Zbavovat se kůže bez využití by byla trochu škoda. V kůži je totiž obsažen přírodní kolagen, který v různých podobách slouží pro naše tělo. Proto ho můžeme třeba vyvařit a využít do polévky. Hodí se k přípravě tlačenky i sulcu.
Mohlo by vás zajímat
Odstranění kůže z bůčku
Odstranit kůži z bůčku vyžaduje zručnost a velmi ostrý nůž. Jak na to? Postavte maso kůží nahoru a vodorovně na některém okraji nožem oddělte kůži od masa. Pokračujte tím, že maso otočíte kůží dolů a nožem směrem dolů ke kůži postupně kůži odřežte.
Marinování bůčku
Jak marinovat bůček? Stejně jako v případě dalších druhů mas i tady je třeba nechat marinádu na mase minimálně dvě hodiny. A v čem marinovat? Díky jogurtu se maso zjemní, česnek, hořčice, chilli omáčka, majoránka a paprika dodají chuť. Ingredience jsou poměrně výrazné a měly by se spíše doplňovat, než aby některá významně vystupovala.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Bůček pečený v jogurtu s majoránkou
Na přípravu bůčku si připravte: 800 g bůčku, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíci hořčice,1 lžíci sladké chilli omáčky, 1-2 lžičky sušené majoránky, 1 lžičku mleté papriky, pepř, mletý kmín, sůl, snítku čerstvé majoránky a vývar nebo vodu.
Jak na to? Bůček zbavte kůže a nakrájejte maso na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je na kousky. Jogurt smíchejte s česnekem, hořčicí, chilli omáčkou, majoránkou a kořením. Maso ve směsi důkladně obalte a dejte alespoň na dvě hodiny uležet. Před pečením maso vytáhněte půl hodiny předem z lednice.
Připravte si pekáček a dolů dejte cibuli. Na to dejte maso, snítku majoránky a vše podlijte. Pečete přikryté prvních 15 minut na 200 °C. Pak teplotu snižte na 170 °C a dopečte doměkka. Pokud chcete šťávu hustší, maso lehce asi 20 minut před koncem pečení poprašte hladkou moukou a promíchejte. Bůček nejlépe chutná s bramborovými přílohami.
Náš tip: Přichystat si můžete i babiččin grilovaný bůček podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více