Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové plátky na uzeném bůčku a cibuli: Bůček dodá voňavou a lehce pikantní šťávu, kterou skvěle zahustí cibule
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Dali byste si k obědu pořádně syté jídlo? Přichystejte si vepřové plátky na uzeném bůčku a cibulí. Jako příloha se hodí knedlíky nebo brambory, které můžete polít výpekem ochuceným cibuli a uzeným bůčkem.

Vepřové plátky

Dušené vepřové plátky jsou velmi jednoduchým jídlem. Už v základní variantě s cibulkou jde o výborný pokrm. Přidáním uzeného bůčku se stává vydatnější, a když k němu přidáme bramborové knedlíky a špenát, získáme vynikající oběd.

Ingredience na vepřové plátky s cibulí

Především potřebujeme vepřové maso. Na plátky se hodí vepřová pečeně, vepřová panenka. Na ochucení je třeba sůl a pepř, pokud použijeme uzený bůček, získáme další chuť. Pokud chceme skutečně výborné jídlo, hodí se místo vody využít silný hovězí vývar, který dodá výsledné šťávě pořádnou sílu. Významnou roli také hraje dostatečné množství cibule

Tipy pro přípravu výborných vepřových plátků

Aby byly vynikající stačí využít jednoduché tipy. Připravené plátky masa rozložte na prkénko, překryjte je fólií a dobře naklepejte. Pak ho není třeba nakrojit v rozích. Sundejte fólii a maso z obou stran osolte a opepřete. Někdy se doporučuje obalit plátky masa v mouce. Když to neuděláte, můžete při opékání využít vyšší teplotu a mouka se tak nespálí. Po prudkém opečení masa na oleji je dobré vyměníte olej za máslo. Připečeniny na dně nádoby pak povolí díky máslu a cibuli. My ale v dnešní variantě vepřových plátků využíváme bůček, který také dodá šťávu, a v kombinaci s cibulkou vznikne výborná a voňavá omáčka.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Vepřové plátky na uzeném bůčku a cibuli

Na přípravu těchto plátků si připravte: 8 plátků vepřové pečeně, velkou lžíci sádla, 2 velké cibule, 120 g uzeného bůčku, mletý pepř, 2 lžičku papriky (ideálně uzené), sůl a hovězí vývar podle potřeby.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Plátky masa posolte a opepřete z obou stran. V hluboké pánvi rozehřejte sádlo a maso na něm zprudka opečte. Pak ho dejte stranou. Uzený bůček nakrájejte na kostičky a dejte ho do pánve, aby pustil tuk. Pak přidejte cibulku a osmažte ji dohněda.

Maso dejte znova do pánve, trochu ho poprašte uzenou paprikou a podlijte vývarem. Zakryjte pokličkou a duste za občasného podlévání do změknutí masa. Trvá to necelou půlhodinu. Díky cibuli vznikne dostatečně hustá omáčka.

Můžete podávat s bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.

Náš tip: Připravte si delikatesní vepřové plátky s omáčkou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více