Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tipy a triky do kuchyně se to na internetu, zejména sociálních sítích, jen hemží a hromadně se pak sdílejí a kopírují. Rozhodli jsme se proto jeden z nich, prodloužení čerstvosti banánu pomocí alobalu, otestovat.

Proč má alobal brzdit zrání ovoce 

„Zabalte banán do alobalu a neuvěříte, co se stane!“, „Geniální trik, jak udržet banány čerstvé týdny.“, „Když použijete alobal, banány vydrží až tři týdny bez úhony!“ Tak přesně tyhle titulky a plus pár videí na Instagramu nás přesvědčilo, že do toho půjdeme a ověříme si „na vlastní banány“, co se tedy vážně stane a zda bude fungovat, co články a příspěvky na sociálních sítích deklarují. 

Podle některých by totiž banány, když jim obalíte stopky alobalem nebo folií, měly zůstat déle čerstvé. Z banánů se totiž během dozrávání uvolňuje plyn ethylen, který právě urychluje dozrávání ovoce.

Čím zralejší plod je, tím více ethylenu by měl uvolňovat. Přitom většina ethylenu se koncentruje právě v oblasti stopek. Když je zakryjete, proces zrání zpomalíte. Dokonce se už, byť v zahraničí, prodávají látkové i plastové zakrývače banánových stopek.

Oproti tomu, když potřebujete, aby zelené banány dozrály rychleji, měly by se vložit do plastové krabice s víkem. Ethylen, uvolňující se ve formě plynu, zajistí rychlejší dozrání plodů, protože se bude koncentrovat v krabici pod víkem, a nebude unikat do prostoru. 

Obě vysvětlení znějí logicky a dávají smysl. Tak jsme se rozhodli právě první teorii s alobalem vyzkoušet. 

Náš banánový test 

Pro účely testu jsme nakoupili trs banánů v běžném supermarketu. Jak uvidíte na první fotce v galerii, banány byly ještě mírně zelené. Tedy ideální k otestování toho, zda alobal prodlouží jejich dozrávání. 

Trs jsme rozdělili po dvou kusech a jednu část jsme pečlivě zabalili do alobalu a druhou nechali volně. Banány jsme umístili na prkýnko a nechali při běžné pokojové teplotě v místnosti, kde se netopí a hodně větrá. 

Každý den jsme pak banány fotili, abychom zaznamenali, jak se liší ty zabalené a ty nezabalené. Třetí den byly všechny banány zhruba stejně zralé, s krásnou sytě žlutou barvou. Pátý den už byly banány viditelně hodně zralé. K našemu překvapení ale hůř vypadaly ty, co měly zabalené stopky

Rozdíl je sice nepatrný, jak můžete vidět na fotkách, ale i tak je výsledek našeho testu jasný. Alobal nijak nezpomalil zrání banánů a trsy zabalené i nezabalené zrály úplně stejně.

Jestli tedy tato teorie v praxi skutečně někdy někomu fungovala, to nevíme, byť banány se zabalenými stopkami vídáme i v obchodech. Ale jsou zabalené průhlednou folií, nikoli alobalem, a zároveň bývají v chladnějších prostorách, než je běžný byt, a celkově je s banány zacházeno jinak. 

Náš test v běžném bytě s běžnými teplotními podmínkami nepřinesl očekávaný efekt. 

Na průběh našeho testu se můžete podívat taky v galerii: 

 
A pokud vám banány taky zrají doma docela rychle, třeba se vám bude hodit video na banánový chlebíček: 

 

Zdroje informací:
Věda živě: Proč skladovat banány zabalené v alobalu? Osvědčené triky, díky kterým vydrží týdny čerstvé a chutné
The Economic Times Industry: 5 tips to protect bananas from turning brown

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více