Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgály z tortilly od Andrey z Pardubicka dobyly internet: Chutnají jako ty pravé, navíc je můžete mlsat i při dietě
Zdroj: se souhlasem Andrey Ondové

Právě touha zhubnout vedla k tomu, že netradiční valašský frgál Andrea Ondová vymyslela. Nejenže si na nich můžete pochutnávat téměř bez výčitek, navíc je zvládnou i ti, kteří nemají žádné pekařské zkušenosti. Nemusíte na ně totiž připravovat žádné těsto, to totiž nahradí obyčejná placka tortilla. 

Pravé frgály z Valašska

Frgály, kynuté koláče z Valašska jsou asi nejslavnějším regionálním moučníkem u nás. Prodávají se snad na každém trhu a pouti, a to po celé republice. Tyto velké koláče, jimž se někdy pro jejich tvar přezdívá valašská pizza, jsou zkrátka dokonalé a je těžké je nemilovat.

Na frgálech je úžasné hlavně spojení tenoučké vrstvy těsta, kterou zakrývá silná vrstva náplně. Obvykle to co do oblíbenosti na plné čáře vyhrávají ty hruškové, které jsou vždy mezi prvními vyprodané.

Ještě jednu věc ale nelze frgálům upřít, a to, že rozhodně nejde o žádnou dietku. Ty správné poctivé valašské frgály by měly být plné másla a cukru a dalších dobrot, které je činí tak dokonalými. Jde zkrátka o specialitu, na kterou je lepší, pokud chcete zhubnout, zapomenout. 

Koláče ve zdravější podobě

Na to ale Andrea Ondová ze Zderazi na Pardubicku odmítla přistoupit a vytvořila speciální frgál z tortilly. Andrea je maminkou dvou holčiček a k tomu shodit nějaké to kilo se odhodlala před čtyřmi lety. Tehdy vážila téměř 100 kilo, nyní je o 27 kilogramů lehčí, za což vděčí hlavně zdravému jídelníčku, jenž spočíval třeba i v tom, že klasická jídla české kuchyně upravovala do zdravější podoby.

Ale protože i při dietě je dobré si dělat radost, vymyslela Andrea speciální frgál, na který místo běžného kynutého těsta použila tortillu. Se svým výtvorem se pochlubila ve FB skupině Hubneme a jíme zdravě s kalorickými tabulkami a ihned se kolem něj strhla mela. Tuto zdravou sladkost chtěl totiž každý vyzkoušet.

S mákem a tvarohem

Andrea na svůj speciální frgál dala makovou a tvarohovou náplň. Do tvarohové náplně pak navíc přidala vanilkový protein, který je rovněž při dietě přínosný. Vše pak osladila čekankovým sirupem, který je považován za zdravější alternativu cukru. Když navíc použijete tortillu celozrnnou, vytvoříte zdravou dobrotu, kterou si i při dietě můžete vychutnat bez obav. A jak tedy ten slavný frgál připravíte? 

Budete potřebovat: 2 tortilly (celozrnné nebo klasické). Na tvarohovou náplň: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 odměrku proteinu (vanilkového), 50 g čekankového sirupu na oslazení. Na makovou náplň: 80 g máku, 250 ml mléka, 30 g čekankového sirupu. Na drobenku: 60 g vloček, 30 g másla, sladidlo, nasekané ořechy. Dále: domácí marmeládu podle chuti (lze vynechat).

  1. Kulatou formu (například na cheesecake) vyložte papírem na pečení a položte na ni tortillu.
  2. Oba tvarohy vyšlehejte s vejci, proteinem a čekankovým sirupem. Množství sirupu volte dle své chuti. Na makovou náplň uvařte mák v mléce až do zhoustnutí. Jakmile směs vychladne, přidejte ji na tvarohový základ. Můžete také libovolně kombinovat s domácí marmeládou, ovocem či povidly dle chuti, ale pak bude frgál kaloričtější. 
  3. Na drobenku smíchejte drcené ovesné vločky se sladidlem, máslem a drcenými ořechy.
  4. Koláč zasypejte připravenou drobenkou a pečte při 180 °C cca 50 minut. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
Náš tip: Jednodušší verzí frgálů je i tato frgálová buchta, kterou si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více