Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohovo pudinkové řezy z listového těsta: Nadýchaný vláčný dezert s jemnou náplní chutná božsky a zvládne ho i začátečník
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Tvarohovo pudinkové řezy z listového těsta vypadají na první pohled luxusně, přitom si je můžeme připravit ze surovin, které běžně máme doma. Skvěle s hodí nejen k odpolední kávě.

Listové těsto

Z listového těsta se dá upéct obyčejný závin, ale také z něj můžeme připravit luxusní sváteční dezert. Listové těsto na tyto dezerty bez problémů koupíme v obdodě, můžeme si ale připravit i domácí, nebo také falešné listové těsto, které chutná skoro jako to pravé

Listové těsto se plní různými sladkými i slanými náplněmi. My se zaměříme na ty sladké. Lze využít jablka a další ovoce, velmi oblíbené jsou různé varianty s pudinkem. Pochvaly vyvolávají také kombinace s pudinku, tvarohu a případně ovoce. 

Tvarohovo-pudinková náplň se hodí nejen do listového těsta, ale také do různých koláčů a buchet. Je snadná, vláčná a na chuť výborná. Základem je tvaroh, ideálně ten z kostky, protože neobsahuje tolik tekutiny. Pokud ale máme jen vaničkový, necháme ho vykapat přes plátýnko.

Důležitý je také dobrý vanilkový pudink, který má silnou vanilkovou chuť. Případně ji můžeme doplnit třeba trochou vanilkové esence. Z prášku připravujeme klasický pudink. Zchlazený pudink pak rozšleháme a můžeme směs doplnit o svěží citronové aroma z citrusové kůry chemicky neošetřeného plodu.   

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Tvarohovo pudinkové řezy z listového těsta

Na přípravu řezů z listového těsta budete potřebovat: 200-250 g listového těsta a trochu hladké mouky. Na náplň: 250 ml mléka, 60 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 250 g měkkého tvarohu v kostce a případně trochu citronové kůry nebo aroma. Na dokončení: 50 g oblíbené marmelády nebo džemu, 100-150 g smetany na šlehání, ovoce a meduňka.

Jak na to? Nejdříve uvařte z mléka, cukru, vanilkového cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Občas ho promíchejte a nechte zchladnout. Pak pudink rozšlehejte a přidejte tvaroh. Těsto rozválejte na obdélníkový plát podle velikosti chlebíčkové formy. Počítejte s tím, že delší strany budou mít z každé strany okraje zhruba 6 cm. 

Troubu předehřejte na 200 °C. Do formy o rozměrech 30 x 12 cm vložte pás pečicího papíru a něj dejte těsto a na delších stranách vytvořte okraje. Na těsto rozetřete náplň. Vložte formu do trouby a pečte asi 40 minut. V poslední třetině pečení můžete teplotu snížit na 180 °C. Po upečení nechte dezert vychladnout ve formě.

Za pomoci papíru na pečení moučník opatrně vyndejte z formy, náplň potřete marmeládou. Smetanu nalijte do vysoké misky a vyšlehejte ji do pevné šlehačky. S pomocí cukrářského sáčku s kovovou špičkou dozdobte povrch dezertu z listového těsta. Nakonec přidejte ovoce a meduňku. Nechte vychladit a nakrájejte řezy.

Náš tip: Z listového těsta si také můžete podle následujícího videoreceptu připravit klasický jablkový závin: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více