Retro okénko: Pudinkový prášek stával kdysi jen 40 haléřů. Ve stejné továrně se vyráběla i populární sladkost mejdlíčka
27. 8. 2024 Historie a zajímavosti
Pudink byl v našich končinách vždy populární. A vlastně stále je. Ten z prášku se u nás používá do mnoha moučníků, ať už samotný prášek nebo již uvařený pudink. Nalitý do misky s piškoty a přelitý sirupem je už léta oblíbeným dětským dezertem. Víte ale, že jeho historie sahá více než 110 let do minulosti?
Instantní nejrychlejší pudink
Pudink je jednou z nejjednodušších sladkých dobrot, které si můžete připravit, když vás začne honit mlsná. Nebylo tak ale vždy, původně se pudink připravoval ze žloutků a smetany či mléka, a to prošleháváním směsi ve vodní lázni. To jej přibližovalo podobným zapékaným moučníkům, jako je španělský flan nebo anglický custard.
Pro zpevnění žloutkového krému a k dosažení typické rosolovité pudinkové konzistence se do směsi přidává škrob (bramborový nebo kvalitnější kukuřičný), který je základem instantních pudinkových prášků, kterou jsou nyní k dostání v mnoha příchutích a výrazně zvýšily popularitu dezertu tím, že usnadnily jeho přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Na počátku byla škrobárna
Právě bramborový škrob stál na počátku výroby pudinků u nás. Vše začalo již na konci 19. století, kdy se Christian Pešek jako první pustil do průmyslového zpracovávání brambor a v Ronově nad Sázavou založil škrobárnu brambor, v níž vyráběl i sirob (šťávu z cukrové řepy) a hroznový cukr.
Podobnou továrnu na bramborový škrob, ovšem v Hlinsku, převzal od svého otce František Malinský, původním povoláním lékař. Ten se shodou okolností oženil s Barborou Peškovou, dcerou Christiana Peška, což naprosto změnilo jeho život a z obvodního lékaře se postupně stal podnikatel v bramborářském průmyslu. Právě jemu vlastně vděčíme za to, že si u nás pochutnáváme na pudincích.
Továrna v Ronově nad Sázavou totiž po smrti Barbořina otce upadala, František se jí proto vydal zachránit. Aby zlikvidoval konkurenci, koupil škrobárny v Nížkově a v Přibyslavi a s dalšími škrobárnami ve Žďáru nad Sázavou, v Polné a v Hesově vytvořil alianci. Tak roku 1912 vznikla společnost Amylon, která pak byla u nás v letech předválečných i válečných neoddělitelně spjata nejen se škrobárenstvím, ale i s pudinkovými prášky.
Od pudinku k mejdlíčkům
Pudinky však nebyly jediným výrobkem, za který Františku Malinskému vděčíme. Vystudovaného lékaře totiž bavily různé chemické pokusy, díky nimž vytvořil pouťovou cukrovinku, která byla hlavně pro děti žijící v 19. století a v první polovině 20. století jakýmsi symbolem dětství – mejdlíčka.
Barevné kostičky připomínající pravé mýdlo, označované někdy jako bruscukr nebo kačení mýdlo, byly nejlevnější sladkostí té doby, ne všichni jim ale fandili. Barevná hmota s lehce natrpklou chutí byla zkrátka zvláštní.
František Malínský ji vymyslel úplně náhodou, když se mu během vaření sirobu v kotlích se na stěnách usazovala tvrdá krusta. Když se oloupala a vytvarovala, vznikla právě mejdlíčka, jejichž součástí byl rovněž škrob. A právě i mejdlíčka se prodávala pod značkou Amylon.
Speciality s dlouhou historií
Hlavním zdrojem obživy však pro Františka Malinského stejně byly pudinky. Právě pudinky Amylon se díky své dlouhé historii řadí ke specialitám jako jsou karlovarské oplatky nebo třeba pardubický perník. V roce 1948 byl ale podnik znárodněn a stal se součástí státního podniku Škrobárny.
Pudinky s bramborovým květem
Právě na pudincích Amylon s vyobrazením bramborového květu, si pochutnávala i většina děti v dobách socialismu. Tehdy stál sáček pouhých 40 haléřů a už tenkrát se pudinky dělaly v mnoha příchutích – vedle klasické vanilkové či kakaové bylo možné sehnat i mandlovou nebo jahodovou.
I když dnes seženete spoustu pudinků různých značek, a třeba i ty bez vaření, které jen stačí smíchat s mlékem, mnozí na pudinky značky Amylon dodnes nedají dopustit. Jejich cena je stále příznivá (ty základní stojí kolem 6 Kč) a v nabídce jsou i bio nebo bezlepkové pudinky.
Zdroje informací:
Amylon.cz: Příběh české značky Amylon
Web.archive.org: MUDr. František Malinský
Wikipedia.org: František Malinský, Amylon
Náš tip: Z pudinkového prášku upečete i bábovku podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
20 nejchutnějších receptů: Připravte si dobroty z aspiku, sulce či huspeniny
Mnoho lidí si pod názvem aspik představí tlačenku, masovou huspeninu nebo šunkové rolky v aspiku. Klihovitým vývarem z masa však můžeme zalít i jiné… Číst více
Jak ochutit aspik? Chuťově neutrální potravina snese sůl, cukr, ocet i koření
Aspik je průhledná nebo poloprůhledná jedlá hmota, v které jsou ukryty různé suroviny - maso, vejce, ovoce, zelenina. Protože se aspik připravuje… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více