Zkušená perníkářka radí, jak nazdobit perníčky: Nejdůležitější je ta správná hustota polevy, říká
27. 11. 2024 Vaření
Namalovat perníčky, aby vypadaly přímo výstavně, to není žádná legrace. Samozřejmě potřebujete i trochu toho výtvarného talentu, nicméně ten je vám k ničemu, když nemáte dokonalou polevu, kterou se bude dobře malovat. Na to, jak ji udělat, jsme se zeptali zkušené perníkářky Terezy Semerádové, jejíž perníčky uchvátily spoustu lidí.
Zdobení perníčků jako koníček
Malované perníčky Terezy Semerádové vypadají jako taková malá sladká umělecká díla. A to je přitom zdobení perníčků jen jejím koníčkem a její profese je této umělecké činnosti na hony vzdálená, neboť Tereza působí na Technické univerzitě v Liberci, kde učí především online marketing.
O zdobení perníčků nicméně již stihla napsat úspěšnou knihu Perníčkování. Tak se jmenují i její webové stránky a pod stejným jménem najdete Terezu i na Facebooku.
Mohlo by vás zajímat
Jak malovat perníčky?
Tereza umí z perníčkového těsta vykouzlit překrásné malované chaloupky, plněné perníčky i klasické perníčky zdobené bílkovou polevou. Z ní dokáže na perníčcích udělat třeba nádherné krajkové motivy v kombinaci s malovanými plochami a různými květinovými vzory. Poprosili jsme proto Terezu Semerádovou o pár tipů, jak postupovat při malování perníčků bílkovou polevou.
Čtyři konzistence polevy
Při malování na perníčky je totiž nejdůležitější správná hustota polevy. Na klasické linky je nejlepší co nejhustší poleva, která neteče, chcete-li ale perníčky víc vymalovat a máte čas si s nimi trochu vyhrát, přijde vhod i tekutější poleva. „Perníkářky dokonce používají na zdobení čtyři hustoty polevy,“ říká pro Toprecepty Tereza. Kromě té klasické je to ještě hustá pasta, lehce zředěná poleva na vyplňování větších ploch perníčků a tekutá poleva na malování krajkových motivů.
Poleva na malování linek
Základem je ovšem tzv. konturovací poleva, kterou používají na zdobení perníčků všichni. Jde vlastně o výchozí konzistenci, z níž se pak namíchají ty další. „U této polevy je důležité, aby netekla, a překvapivě i to, aby nebyla příliš hustá. Příliš hustá poleva se při zdobení trhá a nedrží pořádně na perníčku. Pokud je poleva naopak hodně tekutá, tak se linky zase rozpíjejí,“ upozorňuje zkušená perníkářka.
Ani hustá, ani řídká
A jak tedy správně polevu namíchat? „Ačkoli to každý nerad slyší, nejjednodušší poleva je ta, která se dělá od oka," říká Tereza a pokračuje: „Když dělám polevu, tak nic neodvažuji a ani nepřesívám. Zkrátka si oddělím bílek a vyndám z něj všechny části, které nejsou čiré. Do bílku přidám pár kapek citronové šťávy či citronky (přibližně půl čajové lžičky) a následně přidávám tolik moučkového cukru, kolik je potřeba, aby poleva zhoustla. Nic není potřeba šlehat, pouze pořádně promíchat vařečkou či metličkou.“ Pokud potřebujete přesnější údaje, na jeden bílek dává Tereza asi 180-200 g moučkového cukru. Tímto postupem pak získáte onu základní konturovací polevu.
Ta nejhustší poleva
Když do této konzistence přidáte trochu více cukru, vznikne nejhustší stupeň polevy, tedy pastová poleva. Tato hustá poleva se používá na výrobu cukrových kytiček, lístečků a případně i na zdobení perníčků přes šablonu. „Díky větší hustotě lze polevu snadno roztírat cukrářskou či kuchyňskou stěrkou a při natření přes šablonku hezky drží tvar i ve větší vrstvě,“ dodává Tereza Semerádová.
Když potřebujete vymalovat plochy
Potřebujete-li polevu na vyplňování větších ploch, stačí přidat do konturovací polevy jen pár kapek citronové šťávy či citronky (přibližně 1/4 až 1/2 čajové lžičky). „S přidáváním ale buďte opatrní,“ radí perníčková umělkyně a dodává: „Pokud totiž polevu naředíte příliš, bude po zaschnutí mléčná a objeví se na ní drobné flíčky. Nejlepší výplňová poleva je taková, která se rovnoměrně rozprostře až po lehkém zatřesení perníčkem či až po pár klepnutích perníčku o stůl.“
Tato poleva se většinou nanáší lžičkou a rozprostírá se pomocí špejle či jiného ostrého nástroje.
Dokonalý krajkový efekt
Úplně nejjednodušší je poleva tekutá. „Pokud s touto polevou vyplníte některé části perníčku, docílíte pěkného krajkového efektu. Výhodou této polevy je i to, že se většinou nanáší štětečkem, takže se s ní pohodlně pracuje a nemůžete na ní nic zkazit. Tuto polevu můžete namíchat jak z konturovací konzistence, tak i z polevy na vyplňování větších ploch,“ dodává nakonec Tereza Semerádová.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat polevu na perníčky
S polevou se nejlépe zdobí hned první den. Pokud byste jí udělali větší množství, je samozřejmě možné ji skladovat. „Polevu lze uchovávat 2-3 dny v lednici, ale před zdobením je vždy potřeba ji trochu osvěžit promícháním a přidáním kapky či dvou citronové šťávy či citronky,“ radí perníkářka.
Při skladování polevy hlavně hrozí , že se na jejím povrchu vytvoří cukernatá krusta. Tereza má však tip, jak se jí vyhnout: „Na polevu stačí přitisknout igelitový sáček. Tím zabráníte krystalizaci povrchu a následnému zamíchání krystalek do zbytku polevy.“
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více