Jak na to nejlepší kapání do polévky? Vynikající zavářku uděláte jen ze dvou ingrediencí, vylepšit ji můžete bylinkami
5. 12. 2024 Vaření
Tradiční součástí každého svátečního oběda je vývar, ať už jde o nějaký sváteční, vánoční nebo jen nedělní. Nezáleží na tom, zda je hovězí nebo kuřecí, zahřeje na těle i na duši. Kapání jej udělá o trochu sytějším a povýší jej na polévku hodnou i výjimečných okamžiků.
Kapání - jednoduchá a levná zavářka
Kapání je vedle nudlí nebo játrových knedlíčků jednou z nejoblíbenějších zavářek do polévek. Ty se od tzv. vložek do polévky odlišují právě tím, že se do polévky přímo zaváří. Vložky se naopak připravují a obvykle i servírují zvlášť. Mezi ně patří například celestýnské nudle, svítek či krutony. K zavářkám se řadí třeba i různé další knedlíčky, noky či těstoviny.
Kapání je takovým příjemným doplňkem vařené zeleniny nebo na kousky nakrájeného vařeného masa, obyčejný vývar zahustí, obohatí jej o další chuť a ještě jej udělá výživnějším. Kapání je vynikajícím řešením v případě, že doma nemáte nudle do polévky nebo ingredience na výrobu játrových či jiných knedlíčků. Předností kapání je, že vám na něj stačí jen dvě základní ingredience, dále snadná příprava a nakonec i to, že vyjde poměrně levně.
Mohlo by vás zajímat
Jaká mouka se dává do kapání?
Kapání v nás často evokuje představu polévky u babičky. Už kdysi naše babičky věděly, jak udělat masové či zeleninové vývary o trochu sytější, a to jen pomocí vajíčka a trochy mouky. Z těchto surovin se pak umíchá jednoduché tekuté těstíčko, které se jen nalije tenkým pramínkem do vroucí polévky, kde se krátce povaří – stačí jen dvě minuty. V polévce vám pak vzniknou takové menší podlouhlé nočky – podle toho, jak moc jste polévku s kapáním zamíchali.
- Na kapání lze použít různé druhy mouky – od té pšeničné přes špaldovou až po různé bezlepkové – nejlépe rýžovou či kukuřičnou.
- Nejčastěji se kapání dělá z hladké mouky, z níž umícháte hezky hladké těstíčko. Kapání je pak tužší a nerozpadá se.
- Pokud byste použili polohrubou či hrubou mouku, vytvoříte kapání nadýchanější, nevytvoří se vám ale v polévce takové kousky jako v případě hladké mouky.
- Kapání umícháte i z dětské krupičky – to se pak ale může trochu rozpadat.
Hustota těstíčka a jak dlouho kapání vařit
Konzistence kapání však závisí i na tom, jak husté těstíčko vytvoříte. Na polévku pro čtyři osoby vám stačí obvykle jen jedno prošlehané vajíčko, do kterého přimícháte 2-4 lžíce mouky. Vše pak stačí jednoduše prošlehat metličkou nebo i jen vidličkou.
Množství mouky, kterou je nutné přidat, záleží na velikosti vajíčka, těstíčko by ale mělo být tak husté, aby šlo nalévat do hrnce s horkým vývarem. Nejlepší je kapání nalévat přes vidličku, aby se vám nevytvořily moc velké kousky. Můžete je ale i nalévat přes cedník (tak vzniknou tenoučké nudličky), případně při sítko na halušky (vytvoříte tak větší nočky).
Pokud by se vám těstíčko zdálo moc husté, stačí je naředit trochou vody nebo mléka. Z hustého těstíčka bývá kapání pevnější, pokud je ale hodně řídké, může se vám úplně rozvařit.
Kapání dochutí bylinky i sýr
Kapání je dobré i trochu ochutit, aby nebylo mdlé. Úplně stačí sůl, klidně ale můžete přidat třeba i muškátový oříšek. Kapání chuťově a barevně oživí najemno nasekané čerstvé bylinky. Hodí se do něj třeba petrželka, libeček nebo pažitka. Další možností je vmíchat do těstíčka i trochu strouhaného sýra. Pokud ale kapání dáváte do polévky, v níž je navíc i vařené maso nebo zelenina, není to nutné.
Náš tip: Zeleninovou polévku s kapáním snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!
Meruňky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a… Číst více
Jak zpracovat broskve. Vyzkoušejte džemy, kompoty a pálenky
Broskve jsou oblíbené letní ovoce lahodné chuti, u kterého máme zájem o co nejlepší dlouhodobé využití. U nás se pěstují druhy odolné proti mrazíkům.… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít
[rozcestnik-rad][/rozcestnik-rad] [rada oznaceni="1"] Jak upéct z meruněk? Meruňky mají skvělou barvu a chuť, výborně se proto hodí do letních… Číst více
Jak uvařit meruňkovou marmeládu. Postupy jsou různé, ale marmeláda je pokaždé výborná
Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky nebo rozmixujeme. Použité ovoce nemusí být sice na pohled krásné, může být přezrálé, ale nesmí být… Číst více
Desatero rad na téma meruňky: Poradíme, jak si sladké plody nejvíce užít a správně je uskladnit
Červenec je měsícem meruněk, výtečných plodů se sametovou slupkou, které chutnají za syrova nebo zpracované v lahodném koláči a ovocných knedlících,… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?
Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už… Číst více
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
Příjemně vonícími bylinkami, které máme nasušené od léta, můžeme naplnit látkové sáčky - mohou to být klasické zavazovací sáčky nebo ušitá srdíčka či… Číst více
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Jak levanduli sbíráme a konzervujeme Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více