Novoroční čočková polévka podle ČSN: Krásně voní česnekem, dominují v ní párky a chybět nesmí ani polévkové koření
31. 12. 2024 Vaření
Čočková polévka je skvělým důkazem toho, že i z obyčejných surovin lze vykouzlit pokrm plný chuti, vůně a tradice. Ať už ji máte rádi klasickou, hustou s brambory, nebo moderní odlehčenou verzi, jedno je jisté – každý talíř vás potěší. Navíc s příchodem nového roku je čočka neodmyslitelně spjata. Tradice totiž říká, že čočka přináší hojnost a peníze.
Krajové variace
Čočková polévka je po celé naší zemi k vidění v mnoha provedeních. V Čechách je často hustší, s mrkví, cibulí a bramborami, které jí dodávají plnost. Moravané si ji zase rádi vaří s majoránkou a česnekem, což jí dodává intenzivní chuť, někdo přidává i kapku octa. Na Vysočině se zase přidává kousek uzeného masa nebo klobáska, která z polévky už dělá skoro hlavní jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Co nesmí chybět
Základní surovinou je vždy samozřejmě čočka, buď klasická zelená, nebo modernější červená, která má tu výhodu, že se rychle vaří a nemusí se předem namáčet. Dalšími oblíbenými ingrediencemi jsou cibule, česnek, mrkev, brambory, případně i celer. Pro dochucení je nepostradatelná sůl, pepř, bobkový list a také oblíbená majoránka.
Pokud máte rádi polévku s masem, kousek uzeného nebo slaniny ji povýší na jiný level, mnozí stále ještě preferují i párky, které se používali i v receptu podle Československých státních norem, jehož celé znění najdete na konci článku.
Lehčí a zdravější verze
Na druhou stranu, pokud chcete odlehčenou verzi, vynechte mouku na zahuštění nebo uzeniny. Polévka je skvělá i bez těchto ingrediencí. A pokud si chcete zároveň hlídat linii, sáhněte po červené čočce a přidejte více zeleniny. Třeba cuketu, brokolici nebo špenát.
Místo zahušťování moukou stačí část čočky rozmixovat přímo v polévce. Vývar můžete nahradit vodou a pro dochucení použít bylinky, třeba tymián nebo koriandr. A pokud máte rádi kyselou chuť, místo octa použijte šťávu z citronu. Jestli se ovšem rozhodnete vařit „čočkovku“ podle norem, rovnou na zdravou verzi zapomeňte.
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.
Čočková polévka s párkem podle norem
Na 5 porcí tradičního pokrmu, připraveného podle Československých státních norem, budete potřebovat: 150 g čočky, 50 g škvařeného sádla, 50 g cibule, 75 g hladké mouky, 5 g mleté sladké papriky, 1250 g vývaru, 10 g česneku, 5 g soli, 0,25 g mletého pepře, 100 g jemných párků a 10 g polévkového koření.
Jak na to?
- Přebranou čočku pečlivě propláchněte, zalijte dostatečným množstvím vlažné vody, uveďte do varu a zvolna vařte téměř do měkka (rozvaření není žádoucí). Během vaření dolévejte podle potřeby horkou vodu.
- Na sádle osmahněte do růžova jemně nakrájenou cibuli, zasypte ji prosátou moukou a připravte světlou zásmažku (jíšku), do které zamíchejte papriku.
- Za neustálého prošlehávání metlou zásmažku zalijte vlažným vývarem, uveďte do varu a zvolna vařte za občasného prošlehání aspoň 1 hodinu.
- Ke konci varu přidejte česnek utřený se solí, mletý pepř, uvařenou čočku, na jemné plátky nakrájené párky a polévku ještě krátce povařte.
- Hotovou polévku dochuťte polévkovým kořením.
Náš tip: Podle našeho video receptu připravíte určitě také skvělou čočkovou polévku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více