Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočková polévka zahřeje, zasytí a třeba přinese i nějaké ty peníze.
Zdroj: Toprecepty

Čočková polévka je skvělým důkazem toho, že i z obyčejných surovin lze vykouzlit pokrm plný chuti, vůně a tradice. Ať už ji máte rádi klasickou, hustou s brambory, nebo moderní odlehčenou verzi, jedno je jisté – každý talíř vás potěší. Navíc s příchodem nového roku je čočka neodmyslitelně spjata. Tradice totiž říká, že čočka přináší hojnost a peníze.

Krajové variace

Čočková polévka je po celé naší zemi k vidění v mnoha provedeních. V Čechách je často hustší, s mrkví, cibulí a bramborami, které jí dodávají plnost. Moravané si ji zase rádi vaří s majoránkou a česnekem, což jí dodává intenzivní chuť, někdo přidává i kapku octa. Na Vysočině se zase přidává kousek uzeného masa nebo klobáska, která z polévky už dělá skoro hlavní jídlo

Co nesmí chybět

Základní surovinou je vždy samozřejmě čočka, buď klasická zelená, nebo modernější červená, která má tu výhodu, že se rychle vaří a nemusí se předem namáčet. Dalšími oblíbenými ingrediencemi jsou cibule, česnek, mrkev, brambory, případně i celer. Pro dochucení je nepostradatelná sůl, pepř, bobkový list a také  oblíbená majoránka.

Pokud máte rádi polévku s masem, kousek uzeného nebo slaniny ji povýší na jiný level, mnozí stále ještě preferují i párky, které se používali i v receptu podle Československých státních norem, jehož celé znění najdete na konci článku.

Lehčí a zdravější verze

Na druhou stranu, pokud chcete odlehčenou verzi, vynechte mouku na zahuštění nebo uzeniny. Polévka je skvělá i bez těchto ingrediencí. A pokud si chcete zároveň hlídat linii, sáhněte po červené čočce a přidejte více zeleniny. Třeba cuketu, brokolici nebo špenát.

Místo zahušťování moukou stačí část čočky rozmixovat přímo v polévce. Vývar můžete nahradit vodou a pro dochucení použít bylinky, třeba tymián nebo koriandr. A pokud máte rádi kyselou chuť, místo octa použijte šťávu z citronu. Jestli se ovšem rozhodnete vařit „čočkovku“ podle norem, rovnou na zdravou verzi zapomeňte.

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.

Čočková polévka s párkem podle norem

Na 5 porcí tradičního pokrmu, připraveného podle Československých státních norem, budete potřebovat: 150 g čočky, 50 g škvařeného sádla, 50 g cibule, 75 g hladké mouky, 5 g mleté sladké papriky, 1250 g vývaru, 10 g česneku, 5 g soli, 0,25 g mletého pepře, 100 g jemných párků a 10 g polévkového koření.

Jak na to? 

  1. Přebranou čočku pečlivě propláchněte, zalijte dostatečným množstvím vlažné vody, uveďte do varu a zvolna vařte téměř do měkka (rozvaření není žádoucí). Během vaření dolévejte podle potřeby horkou vodu.
  2. Na sádle osmahněte do růžova jemně nakrájenou cibuli, zasypte ji prosátou moukou a připravte světlou zásmažku (jíšku), do které zamíchejte papriku.
  3. Za neustálého prošlehávání metlou zásmažku zalijte vlažným vývarem, uveďte do varu a zvolna vařte za občasného prošlehání aspoň 1 hodinu.
  4. Ke konci varu přidejte česnek utřený se solí, mletý pepř, uvařenou čočku, na jemné plátky nakrájené párky a polévku ještě krátce povařte.
  5. Hotovou polévku dochuťte polévkovým kořením.

Náš tip: Podle našeho video receptu připravíte určitě také skvělou čočkovou polévku.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli