Zastřená vejce s křenem od Těhotnýho kuchaře jako vyprošťovák. Křen musí být pořádně šťavnatý, říká známý influencer
27. 12. 2024 Vaření
Silvestrovské oslavy znamenají nejen spoustu veselí, občas ale i pěknou kocovinu, pokud to trochu přeženete s alkoholem. Vynikajícím lékem na ni jsou ztracená vejce posypaná křenem podle receptu známého influencera Těhotnýho kuchaře. Ta postaví na nohy každého.
Co pomůže na novoroční kocovinu?
Většina z nás v těchto dnech řeší hlavně silvestrovské pohoštění, pokud ale slavíte opravdu pořádně, musíte počítat i s novoroční kocovinou a pokud možno se na ni i připravit. Naštěstí je spousta možností, jak se s tímto nepříjemným poalkoholovým stavem vypořádat.
Někdo sází na tradiční medicínu v podobě léků na bolest hlavy a podobně, pomoci vám ovšem mohou i některé potraviny. Vynikajícím lékem na kocovinu jsou třeba vejce. Ta totiž obsahují aminokyselinu, jež pomáhá odbourávat acetaldehyd a pročiťovat játra. Kromě toho obsahují užitečné živiny a minerály a jsou šetrná k žaludku.
Mohlo by vás zajímat
Na snídani jsou ideální ztracená vejce
Vejce lze připravit na spoustu způsobů, pokud si ale chcete dopřát luxusnější novoroční snídani, udělejte si je ztracená neboli zastřená. Jde o jednu z oblíbených možností úpravy vajec, jejíž půvab spočívá v tom, že žloutek zůstává tekutý a po rozkrojení se vajíčka krásně rozteče po talíři.
Ztracená vejce se často podávají s koprovou omáčkou, přidávají se do polévky kulajdy nebo se stávají společně s holandskou omáčkou populárním snídaňovým pokrmem známým jako vejce Benedikt.
Zastřená vejce s křenem
Vynikající jsou ovšem i připravená podle receptu, který na svém Instagramu představil populární influencer Těhotnej kuchař jako dokonalý snídaňový recept. „Lepší snídani už letos nedostaneš,“ říká nositel ocenění Křišťálové lupy (Ceny českého internetu) z roku 2022.
Jeho recept je poměrně snadný - vejce jsou jen posypaná čerstvým nastrouhaným křenem, osolená a přelitá rozpuštěným máslem. S křupavým rohlíkem však chutnají naprosto skvostně. Křen pak vejcím dodá na pikantnosti a i on posílí vyprošťovací schopnosti. Díky své pálivé chuti totiž umí výborně povzbudit, navíc upravuje trávení, což po prohýřené noci přijde vhod.
Jak na ztracená vejce?
V podání Těhotnýho kuchaře, který je tvůrce mnoha video receptů na sociálních sítích, se nemusíte bát ani přípravy ztracených vajec. Ta je totiž trochu náročnější, neboť se tato vejce vaří rozklepnutá v horké vodě, přičemž cílem je, aby bílek obalil žloutek, vzniklo krásně hladké kompaktní vajíčko a bílek se neroztekl po celém hrnci.
Nejdůležitější jsou podle Těhotnýho kuchaře hlavně čerstvá vejce. „Čím čerstvější vejce, tím hustší bílek,“ říká ve svém videu na Instagramu influencer. Podle něj ani není nutné dělat ve vodě žádné víry: „Stačí si pomoct lžící,“ doplňuje. Díky tomu budou mít ztracená vejce pravidelný tvar. A jak tedy tuto podle slov Těhotnýho kuchaře „slanou snídani roku" uděláte?
Budete potřebovat: 4 vejce, čerstvý křen, 100 ml octa, maldonskou sůl, rozpuštěné máslo.
- Vejce nejprve vyklepněte do cedníčku. Díky tomu odteče tekutý bílek a zůstane jen ten hustý. Pak je přendejte do mističek. Křen nastrouhejte na jemném struhadle.
- V hrnci přiveďte k varu dostatek vody a přilijte do ní asi deci octa. Do vody pak opatrně vložte z mističek vejce. Dávejte je tam ihned za sebou, aby byla stejně uvařená. Vařte je 3-4 minuty podle velikosti vajec. Voda by měla jen lehce probublávat.
- Děrovanou naběračkou pak vejce vyjměte na kuchyňskou utěrku a nechte okapat. Pak je přendejte do misky. Zastřená vejce nakonec posypejte vydatně strouhaným křenem, vločkovou maldonskou solí a přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.
Náš tip: Klasická snídaňová vejce Benedikt snadno připravíte podle našeho video receptu.
Bbc.com: Why eggs are a good way of stopping a hangover
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více