Retro okénko: Kostkový cukr i barevný cukr bridž byly kdysi hity. Půlkilová krabice vyšla na 8 Kčs a děti z ní tajně ujídaly
28. 1. 2025 Historie a zajímavosti
Naše vlast se může pochlubit spoustou objevů, přičemž jeden z nich je pořádně sladký. Jde totiž o kostkový cukr. Ten byl v minulosti velmi oblíbený a cukřenka naplněná sladkými bílými kostičkami nesměla při odpoledním servírování kávy a čaje chybět. Pamatujete si, že se dělal i v jiných tvarech a barvách?
Kostka cukru má i pomník
Cukr v kostkách je jedním z mnoha vynálezů, které jsme dali světu. Však si ho také pořádně vážíme, a to natolik, že je kostce cukru dokonce v místě, kde se zrodila, tedy v Dačicích, věnována expozice v místním muzeu a má tu i svůj pomník.
Sladké kostky jsou sice k dostání stále, ale v dobách, kdy si doma můžeme cukr normálně nabrat lžičkou podle své chuti a v kavárnách běžně dostaneme cukr v sáčku, už ho tolik není potřeba. V minulosti šlo ovšem o velmi oceňovaný vynález, který si dlouho uchovával svou popularitu.
Mohlo by vás zajímat
Cukr z Dačic
Je to již pěknou řádku let, co kostka cukru spatřila světlo světa úplně poprvé. Stalo se tak roku 1841, a to v dačickém cukrovaru, který dnes již neexistuje. Na počátku 19. století byl ale jedním z více než čtyř set cukrovarů, které u nás vyráběly cukr z cukrové řepy.
Rafinerie cukru v Dačicích byla první na Moravě, zajímavostí je, že zpočátku tu zpracovávali třtinový cukr, který se sem dovážel přes Vídeň z italského Terstu. V polovině 19. století už ale vyráběli cukr jen z cukrové řepy. Nejvíc ovšem místní cukrovar vstoupil do dějin právě tím, že zde jako v prvním cukrovaru na světě začali dělat cukr v kostkách.
Za vše mohlo zranění
Jako mnoho podobných vynálezů i kostka cukru vznikla vlastně náhodou. V té době byl ředitelem cukrovaru Jakub Kryštof Rad. Cukr se tehdy prodával jen v homolích, které měřily klidně až 1,5 m, při výrobě se dlouho sušily, špatně se převážely a ještě při jejich sekání vznikala spousta odpadu.
Z homolí se cukr odsekával sekáčkem, ale protože byly poměrně tvrdé, šlo to ztěžka. A tak se stalo, že si jednoho dne roku 1841 manželka pana ředitele Juliana Radová při sekání homole poranila prst. Udeřila proto na svého manžela, ať vymyslí nějaké lepší řešení, u kterého nehrozí žádná zranění.
Praktičtější kostky
Vzhledem k tomu, že i ona sama se podílela na chodu místní výrobny kandovaného ovoce, cukrovinek a čokolády, údajně prý navrhla, že by se cukr mohl prodávat v praktičtějších kostkách.
Manžel nelenil a již o pár měsíců později před ni postavil malou krabičku s 350 bílými a červenými kostkami cukru. Svůj vynález si posléze nechal patentovat a roku 1843 získal privilegium k výrobě kostkového cukru v Dačicích.
Převratný vynález
Cukr se brzy začal distribuovat i do Vídně, kde byl k sehnání jako „čajový cukr“ a prodával se tehdy za 50 krejcarů. Kostkový cukr vzbudil velký ohlas a brzy se začal dělat i v dalších evropských zemích, které si koupily patent na jeho výrobu. Původní kostkový cukr měl spíš tvar jakýchsi kvádříků o rozměrech 1,2 cm a 1,5 cm. Později různí výrobci přicházeli s různými tvary.
Barevné cukříky místo bonbonů
Za socialismu stávalo kilové balení tohoto cukru 8 Kčs, jak dokládají krabice z té doby. Velmi oblíbený byl tehdy i cukr bridž, jenž měl tvar znaků karet na bridž, což jsou srdce, káry, piky a kříže. Krabice o váze 500 g tehdy stála 6,50 Kčs.
Cukr bridž v pastelových barvách milovaly hlavně děti, které jej vyjídaly z cukřenky místo bonbonů.
Cukříky sice žádnou speciální chuť neměly, ale už jen barva vzbuzovala dojem, že cukr chutná třeba po jahodách. Však se také tento cukr podával při speciálních příležitostech a spousta lidí jej má spojený s nedělním posezením u kávičky s bábovkou.
Cukr bridž je k dostání stále, krabička o hmotnosti 500 g stojí kolem 30 Kč. Ale kupuje jej už asi jen málokdo. Přece jen, dávkování po lžičkách je přesnější.
Náš tip: Cukr je základem karamelu, který si hodí do spousty dezertů. Připravit si jej můžete podle našeho receptu.
Dacice.cz: Dačice - město, které dalo světu kostkový cukr
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Havelské posvícení provoní malé ořechové koláčky. Pečené podle původního staročeského receptu chutnají božsky
Václavské posvícení je již za námi, za starých… Číst více
Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi… Číst více
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Různé druhy dýní a tykví poslední dobou nabývají na oblibě, v obchodní síti se objevují od září až téměř do jara, protože se dobře skladují. Lze je i… Číst více
Jak zavařit jádra vlašských ořechů? Vyzkoušejte jednoduchý recept a budete je mít stále po ruce
Nevyloupané ořechy jsou sice trvanlivé, ale vyloupané skladujme volně pouze krátkodobě, pro delší skladování je raději zajistíme lépe. Můžeme je… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Gastro výlet: Mandloňové sady v Hustopečích nedaleko Brna lákají na sběr čerstvých mandlí i ochutnání mandlovky
Na podzim vrcholí sezona ořechů, možná vás ale… Číst více
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“
Jen stěží najdete většího nadšence pro… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na moravské koláčky s tvarohem a povidly? Podle snadného receptu vyjde jeden kousek na 8 Kč
Masopust tento týden vrcholí a součástí oslav… Číst více
Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
Jak upéct Družbance Družbance jsou větší koláče, bohatěji zdobené. Koláčové těsto je tučnější, aby během pečení nevyschlo. Podle knihy České… Číst více
Jak uvařit náplň z dušených jablek? Báječně se hodí do šátečků i na kynuté koláče
Jablka jsou pro naše zdraví velmi prospěšná, plná vitamínů, minerálů a také vlákniny. Toto ovoce nejčastěji používáme do moučníků nebo je sušíme na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více