Retro okénko: Kostkový cukr i barevný cukr bridž byly kdysi hity. Půlkilová krabice vyšla na 8 Kčs a děti z ní tajně ujídaly
28. 1. 2025 Historie a zajímavosti
Naše vlast se může pochlubit spoustou objevů, přičemž jeden z nich je pořádně sladký. Jde totiž o kostkový cukr. Ten byl v minulosti velmi oblíbený a cukřenka naplněná sladkými bílými kostičkami nesměla při odpoledním servírování kávy a čaje chybět. Pamatujete si, že se dělal i v jiných tvarech a barvách?
Kostka cukru má i pomník
Cukr v kostkách je jedním z mnoha vynálezů, které jsme dali světu. Však si ho také pořádně vážíme, a to natolik, že je kostce cukru dokonce v místě, kde se zrodila, tedy v Dačicích, věnována expozice v místním muzeu a má tu i svůj pomník.
Sladké kostky jsou sice k dostání stále, ale v dobách, kdy si doma můžeme cukr normálně nabrat lžičkou podle své chuti a v kavárnách běžně dostaneme cukr v sáčku, už ho tolik není potřeba. V minulosti šlo ovšem o velmi oceňovaný vynález, který si dlouho uchovával svou popularitu.
Mohlo by vás zajímat
Cukr z Dačic
Je to již pěknou řádku let, co kostka cukru spatřila světlo světa úplně poprvé. Stalo se tak roku 1841, a to v dačickém cukrovaru, který dnes již neexistuje. Na počátku 19. století byl ale jedním z více než čtyř set cukrovarů, které u nás vyráběly cukr z cukrové řepy.
Rafinerie cukru v Dačicích byla první na Moravě, zajímavostí je, že zpočátku tu zpracovávali třtinový cukr, který se sem dovážel přes Vídeň z italského Terstu. V polovině 19. století už ale vyráběli cukr jen z cukrové řepy. Nejvíc ovšem místní cukrovar vstoupil do dějin právě tím, že zde jako v prvním cukrovaru na světě začali dělat cukr v kostkách.
Za vše mohlo zranění
Jako mnoho podobných vynálezů i kostka cukru vznikla vlastně náhodou. V té době byl ředitelem cukrovaru Jakub Kryštof Rad. Cukr se tehdy prodával jen v homolích, které měřily klidně až 1,5 m, při výrobě se dlouho sušily, špatně se převážely a ještě při jejich sekání vznikala spousta odpadu.
Z homolí se cukr odsekával sekáčkem, ale protože byly poměrně tvrdé, šlo to ztěžka. A tak se stalo, že si jednoho dne roku 1841 manželka pana ředitele Juliana Radová při sekání homole poranila prst. Udeřila proto na svého manžela, ať vymyslí nějaké lepší řešení, u kterého nehrozí žádná zranění.
Praktičtější kostky
Vzhledem k tomu, že i ona sama se podílela na chodu místní výrobny kandovaného ovoce, cukrovinek a čokolády, údajně prý navrhla, že by se cukr mohl prodávat v praktičtějších kostkách.
Manžel nelenil a již o pár měsíců později před ni postavil malou krabičku s 350 bílými a červenými kostkami cukru. Svůj vynález si posléze nechal patentovat a roku 1843 získal privilegium k výrobě kostkového cukru v Dačicích.
Převratný vynález
Cukr se brzy začal distribuovat i do Vídně, kde byl k sehnání jako „čajový cukr“ a prodával se tehdy za 50 krejcarů. Kostkový cukr vzbudil velký ohlas a brzy se začal dělat i v dalších evropských zemích, které si koupily patent na jeho výrobu. Původní kostkový cukr měl spíš tvar jakýchsi kvádříků o rozměrech 1,2 cm a 1,5 cm. Později různí výrobci přicházeli s různými tvary.
Barevné cukříky místo bonbonů
Za socialismu stávalo kilové balení tohoto cukru 8 Kčs, jak dokládají krabice z té doby. Velmi oblíbený byl tehdy i cukr bridž, jenž měl tvar znaků karet na bridž, což jsou srdce, káry, piky a kříže. Krabice o váze 500 g tehdy stála 6,50 Kčs.
Cukr bridž v pastelových barvách milovaly hlavně děti, které jej vyjídaly z cukřenky místo bonbonů.
Cukříky sice žádnou speciální chuť neměly, ale už jen barva vzbuzovala dojem, že cukr chutná třeba po jahodách. Však se také tento cukr podával při speciálních příležitostech a spousta lidí jej má spojený s nedělním posezením u kávičky s bábovkou.
Cukr bridž je k dostání stále, krabička o hmotnosti 500 g stojí kolem 30 Kč. Ale kupuje jej už asi jen málokdo. Přece jen, dávkování po lžičkách je přesnější.
Náš tip: Cukr je základem karamelu, který si hodí do spousty dezertů. Připravit si jej můžete podle našeho receptu.
Dacice.cz: Dačice - město, které dalo světu kostkový cukr
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více