Jednoduchý piškot neboli cvibach: Nadýchaný moučník z piškotového těsta připravíte raz dva
11. 3. 2025 Vaření
Už jste někdy slyšeli o cvíbochu neboli "cvibachu"? I když by tomu mohl zvláštní název napovídat, nejde o žádnou velkou specialitu, Tak se totiž na některých místech naší vlasti říká jednoduchému moučníku z piškotového těsta. Může být samotný, s ovocem, čokoládou nebo ořechy je ale ještě lepší.
Jednoduchý piškotový koláč
Cvíboch je jedním z nejjednodušších pečených moučníků, jde totiž o koláč z klasického piškotového těsta, který se připravuje v různých obměnách ve všech krajích. Na Moravě mu ovšem na některých místech říkají právě cvíboch nebo cvibach. Setkat se můžete i s obměnami výrazu, jako je cviboch či cvíbach nebo cvibak a cvíbak. Vždy však jde o sladké pečivo, nějaký koláč, na Slovensku to může být i název pro závin.
Mohlo by vás zajímat
Německý původ
Slovo cvíboch je německého původu. Je zřejmě odvozeninou výrazu Zwieback, což je v němčině název pro suchar. Vzhledem k původu slova se tak cvíboch používalo hlavně v Sudetech – příhraničních oblastech obývaných lidmi německé národnosti. Často se tak říká nejen piškotu, ale i sladkým sucharům.
Recept na tzv. cvíbak neboli malinké suchary měla ostatně ve své Domácí kuchařce i jedna z hvězd české gastronomie dob minulých – M. D. Rettigová. V jejím pojetí šlo o suchárky z piškotového těsta podobné dnešním cukrářským piškotům, které se po upečení ještě usušily. Původní piškoty ostatně vypadaly jako suchary a vozily se jako potravina s delší trvanlivostí na cesty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Piškotové těsto v hlavní roli
Moravský cvíboch neboli cvibach ovšem vynechává dvojí pečení a jde jen o nadýchaný moučník, který má ovšem více podob. Někde se tak říkalo i piškotové bábovce či dortovému korpusu, většinou však šlo o obyčejnou piškotovou buchtu pečenou v nějaké obdélníkové formě, která se podávala v neděli ke odpolední kávě.
Setkat se ovšem můžete i s názorem, že to byla buchta sice podobná piškotu, ovšem kynutá a trochu sušší. Zde lze tak hledat souvislost s již zmiňovanými suchary, které se rovněž pečou z kynutého těsta.
Různé verze cvibachu
Obvykle však šlo o klasické piškotové těsto, pro které byla typická jednoduchá příprava. Často se dělalo podle snadného návodu – kolik vážila vajíčka ve skořápce, tolik se dalo dalších ingrediencí – tedy stejné množství cukru a mouky. Na každé vajíčko se někdy dávala i 1 polévková lžíce vody – pak šlo o nastavované těsto.
Piškotový moučník je možné podávat samotný, často se do něj ale navíc přidávají i ovoce, rozinky nebo ořechy. Do piškotového těsta lze rovněž přidat i trochu kakaa, moučník se pak může přelít čokoládovou polevou.
Těsto lze i podélně rozříznout a naplnit třeba krémem nebo povidly či marmeládou. Získáte tak o trochu svátečnější zákusek. A jak tedy na základní verzi?
Budete potřebovat: 6 vajec, 180 g polohrubé mouky, 180 g moučkového cukru, špetku vanilky, ½ balení kypřicího prášku do pečiva.
- Nejprve ušlehejte vejce s cukrem do světlé, husté a nadýchané pěny. Pak opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva a vanilkou a už jen zlehka promíchejte.
- Těsto nalijte do zapékací obdélníkové formy nebo na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Hotový cvíboch (cvibach) můžete potřít marmeládou nebo pudinkovým krémem a ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
- Máte-li raději ovocné moučníky, můžete ještě před pečením těsto posypat ovocem, třeba borůvkami nebo jahodami a upéct. Pak už stačí jen moučník posypat moučkovým cukrem.
Náš tip: Klasický piškotový korpus na dort si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více