Základní piškotové těsto

jahoda Kuchařka:

Doba přípravy: pečení 15-20min. při 170st. PT0H20M Pro začátečníky 86 názorů

Náplň: tvaroh,našlehaná šlehačka,postrouhaný 1 banán a 2 jablka
541
Recept si zatím oblíbilo 41 kuchařů

Suroviny

6 vajec
6 lžic moučkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
(platí poměr 1 vejce = 1 lžíce cukru = 1 lžíce mouky)
Recept si zatím oblíbilo 41 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr, znovu vyšleháme do tuhé pěny.

  2. Zlehka vmícháme (už ne šlehačem) např. stěrkou žloutky.

  3. Nakonec opět zlehka přimícháme mouku po částech a přes sítko.

  4. Pokud chceme dělat kakaové piškotové těsto, dáme 5 lžic mouky + 1 lžíci kakaa.

  5. Troubu zapneme hned, jak začneme šlehat piškot, aby se dostatečně zahřála

  6. Jemné piškotové těsto zpracujeme rychle (dlouhým stáním těsto padá a ztrácí lehkost). Rozetřeme jej na pečící papír a dáme hned do předehřáté trouby a pečeme asi 15-20min. na 170°C. Troubu 10-15 min. neotvíráme! aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Upečený piškot poznáme tak, že začne povrch krásně tmavnout a nádherně vonět a upečený piškot se začne oddělovat od boků plechu.

  7. Vyndáme jej z trouby, zkusíme špejlí a pokud není suchá a lpí na ní řídké těsto, dáme piškot dopéct. Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty.

  8. Pokud děláme roládu, tak ještě teplou roládu obrátíme na vlhkou utěrku (nebo suchou, ale pocukrovanou moučkovým cukrem), stáhneme pečící papír, otočíme jej a čistou stranou opět přiložíme na piškot. Takto celou roládu i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Díky vlhké utěrce se těsto nepřilepí.

  9. Piškot je vhodné před natřením marmeládou nebo krémem navlhčit / pokapat ředěnou citrónovou nebo rumovou šťávou, aby nebyl suchý.

Poznámka

Toto je základní piškot. Těsto hlavně na rolády, muffiny nebo i řezy. Roláda se vždy povede a je vysoká.

Pokud se do něj přidá prášek do pečiva, příp. olej, mléko - připravíme si jiné těsto, které se výborně hodí na dorty nebo řezy - (takový piškot se lépe rozkrajuje)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 571 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Základní piškotové těsto

  • Míša Míša (neregistrovaný)

    Výborný recept doporučuji já jsem antitalent na pečení a díky tomuhle receptu se mi to povedlo m velikou radost zároveň chci poděkovat autorce za perfektní návod a za práci kterou si dala se sepsáním tohoto receptu moc děkuji misa:-K:-):-8

    Odpovědět

  • Jita Jita(neregistrovaná)

    Tak jsem ho ted zkusila a je vynikajici :-)

    Odpovědět

  • Renda Renda(neregistrovaná)

    Monča Brno:
    Moni, dělávám podobné těsto bez tuku a prášku - kolik vajec, tolik lžic cukru krupice-vyšlehat a pak přidat postupně o 1 lžíci méně hrubé nebo polohrubé mouky. peče se na plechu s pečícím papírem nebo na vymazaném a vysypaném plechu.recept je hodně starý a osvědčený.

    Odpovědět

  • Monča Brno Monča Brno(neregistrovaný)

    super recept povedlo se mi,přítel má dietu a nesmí mít žadný olej a všude sem našla jen piškotové těsto s olejem a toto jsem dělala poprve a povedlo se.Moc diky za recept :-K

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Casino, dělám stejné těsto jak na rolády, tak i na řezy a dorty.

    Odpovědět

  • casino casino

    ...přidávám špetku soli a peču při 240°C/7´

    Petra:
    "olej a kypřící prášek":-?
    No, v tom připadku platí to, co autorka píše v poznámce;-)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Piškot dělám v podstatě stejně (jenom šlehám žloutky a bílky zvlášť), přidávám i olej a kypřící prášek. Všechny tipy a fígle, které tu popisujete, také používám. Nasbírala jsem je časem a vychytala až do "dokonalosti". Je od Vás milé že jste si dala tu práci, sepsala to a podělila se s ostatními. :)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Tess:mám radost z Vašeho úspěchu:yes:, ale bude to především Vaší trpělivostí vše pořádně vyšlehat dotuha. Čím více se do těsta dostane vzduchu-bublinek, tím lépe naskočí a zbytek znáte;-):-K

    Odpovědět

  • Tess Tess(neregistrovaný)

    Nejlepsi piskot na roladu, na poprve se povedlo na jednicku :yes: roladu se povedlo i perfektne zarolovat :-) coz se mi u jinych receptu nikdy nepovedlo :-)

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Alena:Protože mě nikdo neporadil,tak jsem to riskla,piškot byl z pštros.vejce výborný,dokonce se šlehal mnohem lépe než ze slepičích vajec,doporučuji vyzkoušet.

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Chci se zeptat,jestli jste někdo zkoušel upéct piškot z pštrosího vejce?Dostala jsem několik pštrosích vajec a ráda bych z nich upekla na sladko,ale nevím jestli se dají našlehat pštrosí vejce jako slepičí ,poradíte někdo?
    Děkuji

    Odpovědět

  • Žaneta Žaneta(neregistrovaná)

    Tento recept nemá chybu:-p! Moc dobrý a rychlý!

    Odpovědět

  • romcule romcule(neregistrovaný)

    nejlepší piškotové těsto:yes: děkuju, rodinka si nastopro pochutná:-8 nadýchaný, nelepil, nepotrhal se. vždycky budu používat jen tenhle recept! děkuju:-K

    Odpovědět

  • Kačka Kačka(neregistrovaná)

    Jdu do toho, zkusím ji udělat pro svého milého. Snad se těsto nebude lepit jako některým z Vás. Díky za radu;-)

    Odpovědět

  • diankap diankap

    Dobrý den,dnes jsem udělala vaše piškotové těsto :yes:A opravdu se povedlo děkuji moc :-K:-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo