Polévka z bršlice je díky své zelené barvě dokonalým jarním pokrmem. Dodá spoustu energie a skvěle chutná po mrkvi a celeru
2. 4. 2025 Vaření
Na jaře můžete venku trhat mnohem víc rostlin než jen ty nejběžněji sbírané, jako je medvědí česnek, kopřivy nebo pampelišky. Příroda toho totiž nabízí mnohem víc. Právě teď můžete vyrazit třeba na bršlici a připravit si z ní vynikající svěží polévku.
Bršlice není jen plevel
Bršlice je jednou z méně známých jarních bylinek, která raší ze země již v brzkém jaře. Pro spoustu lidí je jen obtížným plevelem, který se velmi rychle množí a je složité se ho zbavit podobně jako kopřiv, a často s ní více či méně úspěšně bojují.
Úplně se jí zbavovat by ale byla škoda. Tato nenápadná rostlinka je přímo nabušená živinami, čehož si byli vědomi již naši předci, kteří ji s oblibou používali do mnoha jídel, ale připravovali z ní i odvar nebo ji používali na obklady, např. při dně, na problémy s klouby či při revmatických bolestech.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat bršlici?
Bršlice je jedlá rostlina z čeledi miříkovitých. Celkem je bršlic jedenáct druhů, přičemž nejznámější z nich je bršlice kozí noha. Ta svůj poměrně zvláštní název získala podle svého stonku. Když totiž rostlinu vytrhnete u země, má spodek stonku tvar připomínající kozí kopýtko. Někdy se jí říká i kerhák, kerhátek či husí packa.
Pro rostlinu jsou typické podlouhle vejčité a ostře pilovité drobné lístky, které vyrůstají po třech z jednoho společného bodu na řapíku. Rostlina dorůstá výšky 30-100 cm. Nejčastěji ji můžete zaměnit s podobnou rostlinkou krabilicí zápašnou, ta má však chlupaté stonky a nemá již zmiňované kopýtko. Navíc mladá bršlice má lesklé lístky.
Kde se sbírá bršlice?
Pokud byste se chtěli vydat na sběr bršlice, zamiřte do listnatých či smíšených lesů a hlavně do lesů podél řek či potoků, tzv. lužních lesů. Rostlina má totiž ráda vlhko, takže ji najdete rovněž na vlhkých a stinných pasekách, v křovinách, na březích řek a potoků, ale i v parcích nebo k nelibosti zahrádkářů právě v zahradách.
Její sezona začíná již v březnu a pokračuje až do června, kdy lze sbírat ty nejlepší čerstvé a svěží mladé lístky. Od května do července rostlina kvete drobnými bílými kvítky. V tu dobu ji můžete sbírat na sušení – suší se listy i květy. V srpnu až v říjnu nastává druhá vlna růstu, kdy může rostlina znovu obrazit a lze opět sbírat mladé lístky.
Bršlice na čaj i do jídla
Bršlice je velmi dobrým zdrojem vitaminů (hlavně vitaminu C) a minerálů. Z bršlice můžete připravit odvar, který se nejčastěji popíjí na trávicí potíže, pomáhá při nadýmání a má uklidňující účinky.
Bršlice je navíc velmi chutná bylinka, kterou využijete i do mnoha pokrmů. Je výborným doplňkem jiných bylinek a zeleniny v salátech, lze ji přidat do jarních smoothie s bylinkami, dá se z ní udělat pesto a nebo z ní můžete uvařit úžasnou jarní polévku.
Recept na polévku z bršlice
Chuť bršlice trochu připomíná celer nebo mrkev. Můžete ji použít místo těchto druhů zeleniny, nahradí i libeček. Jestliže vás láká tuto ranou jarní bylinku vyzkoušet, můžete si z ní připravit třeba tuto svěží a krásně zelenou polévku, která je do jarních dnů jako dělaná. Jak na ni?
Budete potřebovat: 4 brambory, 1 cibule, 25 g másla, 2 velké hrsti bršlice, 1 l drůbežího vývaru, 1/2 lžičky drceného kmínu, sůl, pepř a 150 ml smetany na vaření nebo zakysané smetany
- Listy bršlice dobře propláchněte a vodu nechte okapat v cedníku. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji v hrnci na rozehřátém másle. Přidejte kmín a vše zalijte vývarem. Přidejte oloupané brambory, nakrájené na kostičky, sůl a pepř a vařte, dokud brambory nezměknou. Ke konci vaření brambor přidejte do polévky nasekané lístky bršlice.
- Uvařenou polévku odstavte a rozmixujete tyčovým mixérem na hladkým krém. Do něj ještě přidejte smetanu a krátce povařte. Podávejte ozdobené lístky bršlice nebo jiných bylinek. Polévku můžete také posypat chlebovými krutonky.
Náš tip: Z bršlice můžete připravit také pesto podobně jako to z medvědího česneku podle našeho video receptu.
Jimejinak: Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni
Wikipedia.org: Bršlice kozí noha
Kytkykjidlu.cz: Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více