Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na výborný jarní špenát z kopřiv: Mladé lístky je nutné dobře spařit, pak bude chuť jemná a lahodná
Zdroj: Toprecepty

Jsou zdravé, dobré a zadarmo! Vydejte se do přírody na kopřivy a získejte perfektní surovinu pro lahodný jarní špenát. Poradíme vám, jak tuhle delikatesu dotáhnout k chuťové dokonalosti.

Proč teď na kopřivy

Kopřivy tradičně sloužily jako jídlo i pro zdraví. Byly snadno dostupné a zdarma. I dnes je dobré tento plevel využít v náš prospěch. Dá se z něj připravit skvělé jídlo. Jen ale potřebujete vědět, kdy a kam se na něj vydat. Teď, časně zjara, je totiž na kopřivy ta nejlepší doba. Pro jídlo se totiž sbírají mladé a svěže vypadající zelené listy, a to v místech s co nejmenším znečištěním (dál od silnic a průmyslových závodů).

Co patří do špenátu

Na špenát potřebujeme kopřivy, cibuli, česnek, máslo, pepř a sůl. Než se do přípravy pustíme, je třeba kopřivy spařit přelitím horkou vodou. Tím se poškodí žahavé chloupky, takže pak nebude rostlina pálit. Vodu ze spaření ale nevylévejte. Můžete ji přidat třeba do této zeleninové polévky, nebo využít na oplach vlasů pro krásný lesk.  

Jak si vylepšit špenát z kopřiv

Špenát z kopřiv můžeme vylepšit různými způsoby. Na zjemnění se hodí lžíce jogurtu nebo zakysané smetany. Chuť špenátu dodá koření, jako je muškátový oříšek, ale také například sýr (typu parmazán, cheddar). Někdy se do špenátu také před doděláním vmíchává syrové vejce, jindy se zase přidává vařené natvrdo.

Kdy jíst špenát z kopřiv

Špenát z kopřiv se hodí jako hlavní jídlo, ale můžeme si ho dát jako tak trochu jinou přílohu. Současně můžeme tuto podobu využít tak, jako bychom využili špenát jinde. Například k těstovinám, nebo třeba na slané koláče.  

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak na špenát z kopřiv

Kopřivu můžeme použít jako špenát v jeho tradiční podobě. Co budete potřebovat? 3 plné hrsti mladých listů kopřiv, 1 cibuli, stroužky česneku (dle chuti), plátek másla, pepř a sůl. Lžíci jogurtu nebo zakysané smetany na ozdobu.

Jak na to? Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi nechte rozehřát plátek másla, přidejte cibuli a česnek a mírně je orestujte. Mladé části kopřiv spařte (přelijte) vroucí vodou. Nechte je okapat a nakrájejte na menší kousky. Pokud chcete kopřivy zbavit specifické vůně, můžete je spařit vícekrát a potom vlhké lístky rozmixovat.

Rozmixované nebo nadrobno nasekané spařené kopřivy přidejte k cibuli, mírně orestujte, osolte, opepřete. Dobře promíchejte. Česnek prolisujte a dle chuti přidejte ke kopřivovému špenátu. Vše společně krátce poduste. Na závěr můžete zjemnit i trochou smetany, případně zahustit záklechtkou z mouky a vody

Špenát podávejte třeba s bramborovým knedlíkem a vařeným vajíčkem, nebo s volským okem. 

Náš tip: Připravte si lasagne se špenátem v klasické podobě, ale třeba i se špenátem z kopřiv:

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více