Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět výborných jídel z kopřiv: Polévka s pohankou zasytí a šťavnatá masová roláda s kopřivovou náplní překvapí i labužníky
Zdroj: Toprecepty, Angel666

Kopřivy právě začínají růst, což je skvělá příležitost zařadit si tuto bylinku do jarního jídelníčku. Možná vás překvapí, kolik netradičních a chuťově zajímavých pokrmů se z nich dá připravit.

Výborná jídla z kopřiv

Snadno dostupná rostlina se stále častěji opět vrací do našich kuchyní. Mladé listy kopřivy jsou výborným doplněním jídelníčku. Využitím je rostlina podobná špenátu, častěji se ale uplatňuje v teplé kuchyni. Když kopřivy zbavíme žahavosti třeba pomocí válečku na nudle, budeme tuto rostlinku mít k dispozici třeba i do salátu. Základem je vždy ovšem mít listy kopřivy natrhané na správných místech

1. Kopřivová polévka

Kopřivy využíváme především v jarní kopřivové polévce. Polévka s kopřivami může být podobná té špenátové, ale také si můžeme přichystat odlišnější variantu.

Na čtyři porce si připravte: 1 cibuli, 1 mrkev, 2 střední brambory, 2 hrsti mladých kopřiv, 1/2 hrnku pohankové lámanky, 1 vejce, drůbeží vývar, sůl, mletý pepř a 1 lžíci másla.

Jak na to? V hrnci rozpusťte máslo. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno a přidejte na rozpálené máslo. Mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Když cibule zesklovatí, přidejte mrkev a brambory, společně restujte. Zalijte vývarem, dle potřeby osolte, opepřete a povařte.

Kopřivy propláchněte pod vodou, pak dejte do cedníku a spařte vařící vodou a nechte je okapat. Pak je nasekejte. Když jsou mrkev a brambory měkké, rozklepněte k nim vejce, promíchejte, přidejte kopřivy a vsypte pohankovou lámanku. Dobře promíchejte.

Když se polévka začne znovu vařit, přiklopte ji pokličkou, vypněte sporák a nechte přiklopené asi 20 minut v klidu. Pohanka změkne. Pak pokličku dejte pryč, vše dobře promíchejte a můžete podávat. S kouskem chleba nebo pečiva polévka plně nahradí hlavní chod.

2. Nákyp s kopřivou

Kopřivy nemusíme dávat jen do polévky, skvěle se hodí i do různých nákypů. Nádivku s kopřivami nemusíme připravovat jen na Velikonoce. Nákypy se zelenými rostlinkami jsou příjemným zpestřením jídelníčků. Jsou výborné na chuť a krásné i na pohled. A když do nich přidáme mandle, báječně křupají. Mohou se podávat i bez masa

Náš tip: Přichystejte si voňavé a nadýchané kopřivové suflé.

3. Slané koláče s kopřivou

Jak už jsme uvedli, hodí se kopřiva všude tam, kam se dává špenát. A špenát se také využívá do slaných koláčů. Můžeme si třeba přichystat některou z variant koláče quiche. Základem je korpus, na který se dává slaná náplň. Může jít například o směs mladých kopřiv, sýru, vajec a koření.

Náš tip: Přichystejte si tento koláč quiche a využijte kopřivy.

4. Muffiny s kopřivou

Slané muffiny dobře poslouží jako snídaně, svačina, ale i jako večeře. Tyto slané dobroty mohou dostatečně zasytit. Připravují se třeba se sýrem, využívají se ale také nejrůznější bylinky. Sáhnout můžeme právě i po kopřivách. Luxusní variantou jsou například kynuté slané muffinky.

Náš tip: Připravte si snadno kopřivové košíčky.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

5. Masová roláda s kopřivou

Masové rolády připravujeme na nespočet variant. Základem bývá dobře ochucené mleté maso, obvykle napůl vepřové a hovězí. Nejčastěji dovnitř dáváme vajíčka, hodí se využít i zeleninu (třeba papriku), dobré jsou i sýry, výborné jsou i  bylinky. A v jarních receptech se skvěle uplatní právě kopřiva. Přichystejte si jednoduchou roládu s náplní z kopřivy, která je krásně barevná a plná chutí.

Náš tip: Kromě jídel s touto bylinkou si můžete připravit i kopřivový sirup podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více