Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listy pampelišky lehce dochutí čerstvý salát nebo báječně doplní banánové smoothie. Jen je třeba vědět, kde a jak je sbírat
Zdroj: Toprecepty, magdalenka

Listy pampelišky jsou všude okolo nás. Skvěle je můžeme využít v kuchyni. Důležité je vědět, kde a jak je sbírat. Poradíme, jak na to a jak tyto nahořklé listy využít.

Proč sbírat listy pampelišky

Pampelišky patří mezi první rostliny, které se objevují na jaře a jsou všudypřítomné. Najdeme je podél cest, na loukách, zahradách, ale i na mezích a na polích. Snadno je můžeme využít tak, jak to dělali naši předkové. Z pampelišky se dá využít nejen květ, ale i listy a kořen.  

Proč si dát právě listy pampelišky? Listy pampelišky patří vedle medvědího česneku, kopřiv a sedmikrásek mezi rostliny, které jsou volně dostupné v přírodě a my si díky nim můžeme zpestřit jídelníček. Listy pampelišky jsou bohaté na vitaminy A, B, C a D, obsahují i betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo.

Kdy a jak sbírat listy pampelišky

Listy pampelišky vyrůstají na jaře. Přestože to vypadá, že jich je stále všude dostatek, je lepší sbírat listy této rostliny jen za určitých podmínek. Je vhodné trhat pampeliškové listy ještě před tím, než rostlina rozkvete. Mladé listy mají lepší chuť než ty starší. Jsou sice také nahořklé, ale svěžejší, a nejsou tak tuhé.

Sbírat listy je lepší tam, kde není tráva tolik znečištěná, a kam příliš nechodí zvířata. 

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak využít listy pampelišky

Mladé listy pampelišky přidáváme v syrovém stavu do salátů, pomazánek, zeleninových příloh, i třeba do polévek. Přichystat si můžeme i vynikající pampeliškový salát s vejcem  provoněný česnekem. Listy jsou chuťově podobné rukole, hodí se tedy i tam, kam bychom dali tuto rostlinku. Pampeliška bývá chuťově srovnávána i s čekankou. Listy pampelišky můžeme využít i do bylinkového másla, a to třeba ve společnosti dalších bylinek. Jíme je hlavně čerstvé, co nejdříve utržené.

Podobně jako výše uvedené rostliny, i pampelišku můžeme dát do smoothie, například v kombinaci s banánem, citronem a třtinovým cukrem.

Zdroje informací:
budejovice.rozhlas.cz: Jezte pampelišky
ceskatelevize.cz: Pampeliška lékařská

Náš tip: Z květů pampelišky zase můžete podle následujícího videoreceptu vyrobit voňavý med:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více