Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový sirup má zlatavou barvu, voní jarem a hodí se nejen na přípravu limonády, stačí na něj jen tři ingredience
Zdroj: Toprecepty

Z pampelišek se obvykle dělá med, který může nahradit ten klasický od včel a navíc vás vyjde levněji. Pokud byste jej udělali trochu tekutější, získáte stejně tak voňavý a sladký pampeliškový sirup, který lze využít jako jiné sirupy k oslazení nápojů, ale třeba i do kaší nebo na lívance. 

Jak využít sezóny pampelišek?

Čas, kdy na loukách a zahradách kvetou pampelišky, není tak dlouhý, proto je třeba si jejich období náležitě užít. Naštěstí je spousta možností, jak s pampeliškami naložit, když nechcete jen plést věnečky. Jejich listy můžete přidat do salátu, kořeny se suší a pak se z nich dělá pampelišková káva a z květů se nejčastěji připravuje tzv. pampeliškový med.  Chuť a vůni překrásné jarní květinky si můžete uchovat na později také prostřednictvím pampeliškového sirupu.

Sirup s vůní pampelišky

Sirupy totiž nemusíte připravovat jen z ovoce, ale i z různých květů a bylinek. Oblíbený je třeba sirup bezový, fialkový, levandulový nebo šeříkový. A vynikající sirup udělíte i z květů pampelišek, které sice nevoní tak opojně jako předchozí rostliny, ale sirupu předají jemně nasládlou medovou vůni s lehkým bylinným tónem, která vám pak kdykoliv připomene první jarní dny. 

Na limonády i na palačinky

Pampeliškový sirup se hodí k oslazení čaje podobně jako med, můžete jej ale i zamíchat do vody či do sodovky, přidat citron nebo pomeranč či třeba mátu a získat úžasnou jarní limonádu. Je možné jej využít i podobně jako sirup javorový a přelít jím palačinky, lívance či vafle, osladit jím kaše a jogurty, ozdobit zmrzlinový pohár nebo jej dát i do těsta a upéct z něj třeba voňavou pampeliškovou buchtu

Kdy a kde trhat pampelišky?

Příprava pampeliškového sirupu se nijak neliší od přípravy pampeliškového medu a platí u něj i stejná pravidla pro sběr pampelišek. Pampelišky je třeba sbírat ve chvíli, kdy jsou nejvíc rozvité, tedy za slunečného dne, a nejlépe kolem poledne. Není vhodné na ně vyrážet po dešti a samozřejmě je nejlepší je trhat někde na louce dál od civilizace, případně na zahradě, zkrátka tam, kde víte, že je čisto. 

Pampelišky můžete předem omýt, tím se ale vyplaví z květů část pylu, který dodává sirupu tu správnou chuť a vůni. I tak se ale doporučuje je nechat chvíli rozložené třeba na plechu, aby z nich vylezli případně broučci ukrytí v květech. Nejvhodnější je z pampelišek používat jen okvětní lístky.

Zelené části květů odstraňte, dodávají sirupu hořkou příchuť. Kromě květů vám na sirup stačí už jen dvě další ingredience, a to cukr a citrony. Ty působí v sirupu jako konzervant a vylepšují i jeho chuť. Pokud byste použili jen samotné květy a cukr, byla by chuť příliš mdlá. K prodloužení trvanlivosti sirupu je možné použít i kyselinu citronovou, případně jej můžete pro jistotu i sterilovat. 

Recept na pampeliškový sirup

Jestliže patří pampelišky k vašim oblíbeným květinám a je vám vždy líto, když odkvetou, uchovejte si jejich krásu na později díky pampeliškovému sirupu. A jak jej připravíte? 

Budete potřebovat: 200 rozvitých květů pampelišek (na asi 130 ml okvětních lístků), 1 a ½ litru vody, 1 citron nakrájený na plátky nebo šťávu z 1 citronu a 700 g krystalového cukru

  1. Květy případně opláchněte a osušte. Otrhejte žluté okvětní lístky od zeleného základu. Do velkého hrnce dejte okvětní lístky, vodu a plátky citronu nebo citronovou šťávu a vše přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte jen asi 1 minutu. Odstavte ze sporáku, přikryjte pokličkou a nechte několik hodin nebo přes noc louhovat v chladničce.
  2. Pomocí jemného sítka vyloženého plátnem přeceďte tekutinu do jiného hrnce a okvětní lístky v plátně vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu. Hrnec s tekutinou dejte na sporák, vmíchejte cukr a na středně nízkém ohni přiveďte k mírnému varu.
  3. Nechte vařit 1,5 hodiny nebo dokud se tekutina nezredukuje na polovinu a nezhoustne podle vašich představ. Sirup opatrně nalijte do sterilizovaných skleněných nádob. Uchovávejte v chladničce po dobu několika měsíců.

Náš tip: Hustší pampeliškový med můžete udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku