Pampeliškový sirup má zlatavou barvu, voní jarem a hodí se nejen na přípravu limonády, stačí na něj jen tři ingredience
2. 5. 2025 Vaření
Z pampelišek se obvykle dělá med, který může nahradit ten klasický od včel a navíc vás vyjde levněji. Pokud byste jej udělali trochu tekutější, získáte stejně tak voňavý a sladký pampeliškový sirup, který lze využít jako jiné sirupy k oslazení nápojů, ale třeba i do kaší nebo na lívance.
Jak využít sezóny pampelišek?
Čas, kdy na loukách a zahradách kvetou pampelišky, není tak dlouhý, proto je třeba si jejich období náležitě užít. Naštěstí je spousta možností, jak s pampeliškami naložit, když nechcete jen plést věnečky. Jejich listy můžete přidat do salátu, kořeny se suší a pak se z nich dělá pampelišková káva a z květů se nejčastěji připravuje tzv. pampeliškový med. Chuť a vůni překrásné jarní květinky si můžete uchovat na později také prostřednictvím pampeliškového sirupu.
Mohlo by vás zajímat
Sirup s vůní pampelišky
Sirupy totiž nemusíte připravovat jen z ovoce, ale i z různých květů a bylinek. Oblíbený je třeba sirup bezový, fialkový, levandulový nebo šeříkový. A vynikající sirup udělíte i z květů pampelišek, které sice nevoní tak opojně jako předchozí rostliny, ale sirupu předají jemně nasládlou medovou vůni s lehkým bylinným tónem, která vám pak kdykoliv připomene první jarní dny.
Na limonády i na palačinky
Pampeliškový sirup se hodí k oslazení čaje podobně jako med, můžete jej ale i zamíchat do vody či do sodovky, přidat citron nebo pomeranč či třeba mátu a získat úžasnou jarní limonádu. Je možné jej využít i podobně jako sirup javorový a přelít jím palačinky, lívance či vafle, osladit jím kaše a jogurty, ozdobit zmrzlinový pohár nebo jej dát i do těsta a upéct z něj třeba voňavou pampeliškovou buchtu.
Kdy a kde trhat pampelišky?
Příprava pampeliškového sirupu se nijak neliší od přípravy pampeliškového medu a platí u něj i stejná pravidla pro sběr pampelišek. Pampelišky je třeba sbírat ve chvíli, kdy jsou nejvíc rozvité, tedy za slunečného dne, a nejlépe kolem poledne. Není vhodné na ně vyrážet po dešti a samozřejmě je nejlepší je trhat někde na louce dál od civilizace, případně na zahradě, zkrátka tam, kde víte, že je čisto.
Pampelišky můžete předem omýt, tím se ale vyplaví z květů část pylu, který dodává sirupu tu správnou chuť a vůni. I tak se ale doporučuje je nechat chvíli rozložené třeba na plechu, aby z nich vylezli případně broučci ukrytí v květech. Nejvhodnější je z pampelišek používat jen okvětní lístky.
Zelené části květů odstraňte, dodávají sirupu hořkou příchuť. Kromě květů vám na sirup stačí už jen dvě další ingredience, a to cukr a citrony. Ty působí v sirupu jako konzervant a vylepšují i jeho chuť. Pokud byste použili jen samotné květy a cukr, byla by chuť příliš mdlá. K prodloužení trvanlivosti sirupu je možné použít i kyselinu citronovou, případně jej můžete pro jistotu i sterilovat.
Recept na pampeliškový sirup
Jestliže patří pampelišky k vašim oblíbeným květinám a je vám vždy líto, když odkvetou, uchovejte si jejich krásu na později díky pampeliškovému sirupu. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: 200 rozvitých květů pampelišek (na asi 130 ml okvětních lístků), 1 a ½ litru vody, 1 citron nakrájený na plátky nebo šťávu z 1 citronu a 700 g krystalového cukru
- Květy případně opláchněte a osušte. Otrhejte žluté okvětní lístky od zeleného základu. Do velkého hrnce dejte okvětní lístky, vodu a plátky citronu nebo citronovou šťávu a vše přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte jen asi 1 minutu. Odstavte ze sporáku, přikryjte pokličkou a nechte několik hodin nebo přes noc louhovat v chladničce.
- Pomocí jemného sítka vyloženého plátnem přeceďte tekutinu do jiného hrnce a okvětní lístky v plátně vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu. Hrnec s tekutinou dejte na sporák, vmíchejte cukr a na středně nízkém ohni přiveďte k mírnému varu.
- Nechte vařit 1,5 hodiny nebo dokud se tekutina nezredukuje na polovinu a nezhoustne podle vašich představ. Sirup opatrně nalijte do sterilizovaných skleněných nádob. Uchovávejte v chladničce po dobu několika měsíců.
Náš tip: Hustší pampeliškový med můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Co uvařit ke špeclím? Můžete je servírovat jako hlavní chod, přílohu i dezert
Špecle, z německého spätzle, jsou tradičním pokrmem v germánských zemích. Na přípravu těsta vám postačí pouze mouka, vejce, sůl a mléko, případně… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více