Banánový chlebíček podle Josefa Maršálka chutná sladce i bez cukru: Díky datlím je vláčný, díky skořici krásně voňavý
25. 5. 2025 Vaření
Mlsat se dá bez problému i o trochu zdravěji, a hlavně bez cukru. To dokázal cukrář Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou v nejnovějším díle pořadu Buchty po ránu. Třeba takový banánový chlebíček snadno osladíte datlovou pastou a pochutnávat si na něm můžete téměř bez výčitek.
Slavný americký moučník
Banánový chlebíček neboli banana bread patří k nejoblíbenějším americkým dezertům a je jedním ze sladkých hitů moderních kaváren a bister i u nás. Hlavní předností tohoto moučníku je kromě skvělé chuti i to, že do něj využijete přezrálé banány.
Dokonce u něj platí, že čím jsou banány zralejší, tím lépe (klidně mohou být úplně černé, jak doporučuje Josef Maršálek). Jsou totiž sladší a není pak nutné do chlebíčku přidávat ani tolik cukru, což z něj činí ideální dezert pro případ, když chcete konzumaci klasického cukru omezit.
Mohlo by vás zajímat
Různé chutě banánového chlebíčku
Tento jednoduchý a rychlý moučník se dá připravit na spoustu způsobů. Běžný tuk můžete nahradit třeba ořechovým máslem, pro větší vláčnost lze přidat do těsta nějaký kysaný mléčný výrobek a zajímavější textury dosáhnete pomocí oříšků či kousků čokolády. K banánovému chlebíčku navíc patří aromatické koření, jako je skořice, případně muškátový oříšek či vanilka, které se výborně snoubí s banány.
Mohlo by vás zajímat
Datlová pasta jako ideální sladidlo
Pokud by vám přece jen přišel chlebíček málo sladký, můžete do něj použít i jiná sladidla, třeba datlovou pastu, jak to udělal cukrář Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu. Datle jsou totiž pro svou výrazně sladkou chuť ideálním sladidlem.
Datlová pasta se běžně prodává na různých eshopech nebo v některých v obchodech (seženete ji třeba na Diana Company, 1 kg za 67 Kč), Josef Maršálek ale říká, že ji snadno uděláte tak, že zkrátka namočíte sušené datle do vody a pak je přecedíte a rozemelete. Anebo se prodávají i datle dost měkké, ty nemusíte namáčet vůbec.
Co se týká čerstvých datlí, na pastu je nejvhodnější speciální odrůda datlí medjool, neboť jsou větší, masitější, měkké a šťavnaté a mají jemnou, téměř krémovou texturou. Při nákupu datlí si rozhodně dejte pozor na kvalitu, velmi často se v obchodech prodávají sušené datle chemicky ošetřené.
Recept na banánový chlebíček z Buchet po ránu
Banánový chlebíček podle Josefa Maršálka je krásně vláčný a ani trochu vysušený nebo dokonce dusivý nejen díky banánům, ale kvůli jogurtu v těstě. Nadýchanosti pak dosáhnete pomocí prášku do pečiva, ale také díky přidání jedlé sody.
„Většinou do těch receptů, kde je banán, kde je hodně vlákniny, hodně ovocného podílu, je třeba kromě prášku do pečiva přidat i jedlou sodu,“ vysvětluje cukrář. Těsto pak stačí jen krátce zamíchat, důležité v tomto případě je, jak zdůrazňuje Josef Maršálek, těsto nepřemíchat. A jak tedy chlebíček uděláte?
Budete potřebovat: 500 g přezrálých banánů, 3 vejce M, 150 g jogurtu, 50 g oleje, 270 g hladké mouky, 100 g hořké čokolády bez cukru, 100 g pasty z datlí, 6 g jedlé sody, 6 g prášku do pečiva, 2 g skořice, 2 g soli a banán, čokoláda a vlašské ořechy na ozdobu.
- Přezrálé banány oloupejte a v míse rozmačkejte na kaši. Čokoládu nakrájejte na malé kousky. K banánům přidejte jogurt, vejce, olej a datlovou pastu. V jiné misce smíchejte mouku, sůl, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Celou směs pak přidejte k té banánový a přisypejte nasekanou čokoládu (Josef Maršálek doporučuje třeba i rozinky nebo ořechy). Vše pak promíchejte a spojte.
- Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem, nalijte do ní těsto a uhlaďte na povrchu. Povrch nakonec dozdobte polovinami banánu. Chlebíček vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 45-50 minut. To, zda je chlebíček upečený, zkontrolujte pomocí špejle. Hotový chlebíček můžete ozdobit rozehřátou čokoládou a kousky vlašských ořechů.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Z přezrálých banánů můžete upéct i muffiny podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více