Úžasná ředkvičková smaženice je ideálním jarním pokrmem. Podávaná na topince a posypaná pažitkou chutná skvěle
2. 6. 2025 Vaření
Smaženice nemusí být jen z hub. Do tohoto vaječného pokrmu se výborně hodí i čerstvé ředkvičky. A kdy jindy takový pokrm připravit než na jaře, protože to je tato zelenina nejlepší, nejkřehčí a nejšťavnatější? Navíc ve smaženici zachutná i těm, kterým jinak vadí její pikantnost.
Sezóna ředkviček vrcholí
Ředkvičky jsou oblíbenou jarní a letní zeleninou. Jejich sezóna startuje v dubnu a vrcholí v červnu a pokračuje i přes letní měsíce. Ředkvičky jsou jedním z prvních druhů zeleniny, které jsou na jaře k sehnání, navíc se prodávají za příznivé ceny, v akci i do 10 Kč. Pokud si je tedy nepěstujete na zahrádce, není problém si je levně koupit i v obchodě.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít ředkvičky?
Tato výrazně červená zelenina s bílým vnitřkem se vyznačuje svěžestí a lehce štiplavou chutí s jemně pepřovým dozvukem. Nejčastěji ředkvičky jíme čerstvé, nakrájené a položené na chlebu s máslem, jsou ale výbornou ingrediencí do salátů nebo pomazánek. I když v čerstvé podobě nejvíc vynikne jejich křupavost, vynikající jsou i dušené nebo osmahnuté.
Při tepelné úpravě jejich ostrost a štiplavost mizí a nastupuje jemná, téměř nasládlá chuť připomínající mladou kedlubnu. Takové ředkvičky pak nevadí ani dětem, které jinak zeleninu pro její pikantnost odmítají. Ředkvičky je možné osmahnout na másle a podusit a použít do teplých salátů, upéct nebo třeba povařit v polévce.
Osmahnutí zmírní pikantnost
Jednou z vynikajících možností využití ředkviček je ředkvičková smaženice. Jde o ideální alternativu k houbové smaženici v období, kdy houby ještě nerostou.
Smaženice z ředkviček se té houbové poměrně hodně chuťově i konzistenčně podobá. Jinak pikantní ředkvičky totiž díky smažení trochu změknou a zesládnou, navíc jejich pálivost ještě zmírní i vajíčka. A také tepelnou úpravou získají hezkou narůžovělou barvu.
Ředkvičky s vajíčky místo hub
Příprava smaženice z ředkviček se nijak neliší od klasické smaženice z hub. Ředkvičky se nakrájí na kousky, osmahnou na pánvi společně s nadrobno nakrájenou cibulkou, pak už se jen přidají rozšlehaná vajíčka a vše se společně osmaží.
Pokud byste chtěli ji nějak ještě vylepšit nebo doplnit, můžete do ní přidat sýr, tofu nebo slaninu. Na dochucení se pak kromě soli a pepře hodí třeba česnek, muškátový oříšek či karí koření.
Hotovou ředkvičkovou smaženici je dobré posypat nějakými bylinkami, což ji hezky barevně oživí a dodá další chuť. Tradičně se používá pažitka nebo jarní cibulka, lze ale použít i jiné zelené natě. Výborná je třeba ředkvičková nať, jež chutná jako mladý špenát nebo rukola.
Recept na ředkvičkovou smaženici
Smaženici pak můžete podávat samotnou s čerstvým chlebem, ale i jako houbovou smaženici na topince (opečené na pánvi nebo nasucho) či opečené bagetě.
Ředkvičky takovému pokrmu dodají příjemnou svěžest a rovněž i trochu křupavosti. Pokud tedy zrovna pár svazků ředkviček máte doma a nevíte, co s nimi, můžete se do přípravy ředkvičkové smaženice pustit třeba hned. Na opečené bagetce chutná báječně. Jak na ni?
Budete potřebovat: 4 svazky ředkviček, 1 svazek jarní cibulky, 50 g másla, 4 vejce, 1 lžičku bylinkové soli, 4 bagetky, sůl a mletý pepř (dle chuti).
- Z ředkviček odkrojte zelenou nať, omyjte je a nakrájejte na plátky. Jarní cibulky nakrájejte najemno i s natí. Bílé části cibulek osmahněte na lžíci másla.
- Přidejte ředkvičky a smažte ještě asi pět minut. Nakonec přidejte rozšlehaná vejce. Vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Zbylé máslo utřete s bylinkovou solí. Bagetky podélně rozkrojte, namažte slabou vrstvou bylinkového másla a zapečte v troubě tak, aby okraje baget zezlátly.
- Na horké bagety naneste ředkvičkovou smaženici, ozdobte ji několika kolečky čerstvých ředkviček a posypejte zelenou natí z mladých jarních cibulek.
Náš tip: Z ředkviček si můžete udělat i tuto vynikající pomazánku podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více