Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ředkvičková pomazánka
Zdroj: Toprecepty, Sabipupp

Pikantní ředkvičky k jaru patří. Někteří se ale obávají jejich štiplavosti, nebo nevědí, jak je upravit. S obojím vám dnes pomůžeme! Vysvětlíme, proč ředkvičky trochu pálí, jak je pálivosti zbavit i co s nimi v kuchyni.

Pikantní ředkvičky

Ředkvičky jsou poměrně oblíbenou zeleninou, která svou barvou projasňuje talíř. Ředkvičky se dodávají v různých barvách, tvarech a velikostech. Někdy jsou ale pálivé. Původcem pálivosti ředkviček jsou hořčičné silice, které se uvolňují při porušení buněk. K tomu dochází právě při kousání. Pálivost rostlině prospívá proti škůdcům, má vliv na bakterie a plísně.

Poměrně často se ale setkáváme s kusy, které jsou pikantní a štiplavé až příliš. Vypadá to, že hlavním viníkem je horké počasí, ale také nedostatečné zalévání. Pokud ředkvičky necháte dlouho v zemi a přerostou, příliš to jejich skvělé chuti také neprospívá. Někdy stačí ředkvičky oloupat a palčivost zmizí. Pokud se to nestane, můžete ředkvičky namočit do vody, dát do lednice a pár hodin je tam nechat (třeba přes noc). Dobře na pikantnost funguje i tepelná úprava

Ředkvičková pomazánka

Po ledničkové lázni můžete vyzkoušet ředkvičkovou pomazánku. Na tuto pomazánku se můžete inspirovat řadou receptů. Vyzkoušet můžete třeba směs ředkviček s máslem, smetanovým sýrem a smetanou. Svěží variantou je pomazánka s taveným sýrem a tvarohem. V základní verzi stačí ředkvičky jen najemno nastrouhat a smíchat s pomazánkovým máslem. Dochucovat můžete citronem a bílým pepřem.

Ředkvičkový salát

Velmi svěží podobou je i ředkvičkový salát. Když přidáte plátky ředkviček mezi hlávkový salát, hned získá velmi zajímavé aroma i vzhled. Ředkvičky hrají významnou roli i v tomto salátu se salátovou okurkou, Hermelínem a rajčátky, kde pikantnosti konkuruje pálivé chilli. Přinášejí skvělou křupavost a typickou chuť. Ředkvičky se ale hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, stačí, když na jednu porci salátu nakrájíte na tenké plátky jednu malou ředkvičku.

Ředkvičková polévka

Ačkoliv to zní zvláštně, existuje i ředkvičková polévka a je skvělá. Často se připravuje z vývaru a smetany. Ideální je použít smetanu s vyšším obsahem tuku, díky kterému bude nejen lépe vypadat, ale i chutnat. Skvělé je také využít listy ředkviček. Vybírejte ale jen takové, které dobře vypadají.

Pečené ředkvičky

Také pečené ředkvičky jsou nečekanou dobrotou. Jak už jsme si řekli, tepelnou úpravou ztrácejí štiplavost, a tak si je můžete lépe vychutnat. Jako koření na pečené ředkvičky můžete použít sůl, pepř, uzenou papriku, ale také tymián, rozmarýn, česnek, cibuli, nebo místo nich česnekový a cibulový prášek. Zakapávají se řepkovým olejem. A nezapomeňte, že ředkvičky by měly být alespoň rozpůleny a rozloženy do jedné řady, aby se dobře opekly. Koneckonců z pečených ředkviček jde připravit i tento skvělý salát.

Dušené ředkvičky do smažených vajíček

Pikantnost ředkviček jde odstranit také dušením. Můžete si ze 200 g ředkviček připravit výbornou snídani. Ředkvičky očistěte, nakrájejte na tenké plátky, menší cibuli najemno nakrájejte a osmahněte ji na másle, k ní přidejte ředkvičky, opepřete a osolte. Přidejte velkou špetku drceného kmínu, osmahněte a podlijte troškou vody. Duste, dokud ředkvičky nebudou měkké. Pak je zalijte 4 rozšlehanými vejci a společně osmažte Případně dosolte a můžete ozdobit sekanou petrželkou.

Pikantní

Když se řekne pikantní, co si představíte? Zřejmě něco, co je mírně pálivé, ale ne nijak extrémně, a má to říz. Jenže to pro někoho může znamenat malou špetku mletého chilli a pro jiného naopak…

Bonusové tipy

Nakonec tu pro vás máme ještě tři bonusové tipy. Z ředkviček je možné připravit ještě takzvané pickles, tedy nakládané ředkvičky. Ocet zkrotí štiplavost. Tuto drobnou zeleninu je také možné grilovat a nahradit tak brambory. Získáte tím výbornou novou přílohu. Nakonec se nabízí využít štiplavosti, která se podobá křenu. Co je tedy vyměnit za křen? Sáhnout po ředkvičkách tam, kde byste jinak využili křen. Ředkvičky jsou skvělé a zaslouží si vaši pozornost.

Zdroje informací:

pardubice.rozhlas.cz
themeateater.com
thespruceeats.com
wickedspatula.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více