Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodové pyré: Voňavá a sladká dobrota se hodí do pohárů i jako základ zmrzliny či marmelády, stačí na ni jen dvě ingredience
Zdroj: Toprecepty, Susa

Sezóna jahod se rozvoněla a můžeme si přichystat dobrotu jen tak do skleničky. Víte, jak udělat jahodové pyré? Poradíme, kde všude ho využít a jak ho skladovat.

Jahody v kuchyni

Jahody patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce vůbec – nejen díky své sladké chuti, ale i všestrannému využití v kuchyni. Jsou symbolem začínajícího léta a svou červenou barvou, vůní i šťavnatostí lákají k okamžitému zakousnutí. Kromě toho ale skvěle poslouží i jako surovina pro spoustu receptů – od klasických koláčů a marmelád až po svěží dezerty, smoothie nebo domácí zmrzliny. 

Můžeme je jíst čerstvé, vařit do džemů, péct v moučnících i mrazit do ovocných nanuků. Skvěle ladí s vanilkou, mátou, jogurtem i čokoládou. Ať už je přidáme do snídaně nebo z nich přichystáme slavnostní dezert, jahody vždy dodají jídlu lahodnou chuť.

Jak udělat jahodové pyré

Když mluvíme o tom, co se dá z jahod připravit, je tím nejjednodušším způsobem jahodové pyré. Jde o rozmixované ochucené jahody.

Jahodové pyré je univerzální dobrota, která se hodí do dezertů, jogurtů, kaší, na palačinky nebo jako základ pro domácí zmrzlinu. Výhodou je, že jeho příprava je velmi jednoduchá a zvládneme ji během pár minut. Stačí jen pár surovin a dobré jahody. 

V základní verzi stačí: 500 g čerstvých (nebo mražených) jahod, 1–2 lžíce cukru (dle chuti a sladkosti jahod), 1 lžička citronové šťávy (volitelně – zvýrazní chuť a prodlouží trvanlivost).

Jak na to? 
Připravte si jahody: Čerstvé jahody opláchněte, odstraňte stopky a nakrájejte je na menší kousky. Pokud používáte mražené, nechte je nejprve rozmrznout.

V dalším kroku jahody rozmixujte (i s případnou šťávou) v mixéru dohladka. Můžete také použít i tyčový mixér. Variantou je i rozmačkat jahody vidličkou, což je pracnější a déle to trvá.

Na dochucení přidejte cukr dle potřeby a případně dochuťte citronovou šťávou.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak skladovat jahodové pyré

Pokud pyré nebudeme hned používat, uložíme ho do uzavíratelné misky a uchováme v lednici. Vydrží tak asi 3–4 dny.

Pro delší skladování můžeme pyré zamrazit a skladovat v dobře uzavřených mrazicích sáčcích.

Skvěle se hodí do domácí zmrzliny, dortových krémů nebo smoothie.

Náš tip: Jahody nemusí být jen v kynutých knedlících, můžete je dát i navrch v podobě pyré. Připravte si kynuté knedlíky podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku