Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody se šlehačkou: Královská delikatesa je už 150 let oficiálním dezertem Wimbledonu. A platí pro ni tahle přísná pravidla
Zdroj: Pixabay, JillWellington

Sezona voňavých českých jahod se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Posledních sladkých plodů je třeba si pořádně užít. I když z jahod můžete udělat spoustu dobrot, v kombinaci se šlehačkou jsou doslova nepřekonatelné. Není divu, že je tato pochoutka i oficiálním dezertem tenisového turnaje Wimbledon. Kolik se jich snědlo během posledního ročníku, který nedávno skončil?

Kromě bílé a zelené barvy patří k Wimbledonu i červená

Když se řekne Wimbledon, každý se představí travnaté dvorce, žluté tenisové míčky a nezapomenutelné zápasy. Nejstarší a nejslavnější tenisový turnaj na světě je přehlídkou těch nejlepších tenisových výkonů, ale důležitou společenskou událostí, na níž se schází smetánka z celého světa. Návštěvníkům turnaje servírují jídlo vyhlášení kuchaři z těch nejlepších londýnských restaurací a ochutnat tu můžete jen ty nejvybranější delikatesy. Na Wimbledonu na vás dýchne kouzlo staré dobré Anglie, kromě povinného bílého dresscodu tenisových hvězd na kurtech se s ním pojí i mnoho  dalších zvyků a tradic. Jednou z nich jsou i jahody se smetanou

Jahodový symbol Wimbledonu

Vyhlášené Strawberries and Cream neboli jahody se smetanou či šlehačkou jsou jakýmsi sladkým symbolem Wimbledonu. V době konání legendárního tenisového turnaje, tedy na přelomu června a července, zrovna v Anglii vrcholí sezona jahod. Jahody se s Wimbledonem spojují již od prvního ročníku v roce 1877, kdy turnaj navštívilo pouhých 200 diváků. Původ pochoutky ale sahá ve Wimbledonu mnohem dál do minulosti.

Jahody se smetanou prý poprvé podával roku 1509 na hostině kancléř krále Jindřicha VIII. kardinál Thomas Wolsey, když jeho dům v Hampton Courtu nedaleko Wimbledonu navštívil samotný král. Od té doby se jahody se smetanou považují za královskou pochoutku, která se hodí i k výjimečným příležitostem.

Jahody na Wimbledonu jsou vždy čerstvé

Na kvalitu jahod na Wimbledonu jsou kladeny opravdu velké nároky. Již v pět hodin ráno každý den turnaje začnou sběrači trhat čerstvé jahody na farmě Hugh Lowes v nedalekém hrabství Kent, aby již v brzkých ranních hodinách ty nejčerstvější a nejvoňavější jahůdky byly připraveny v All-England Clubu, kde se turnaj koná. Farma dodává jahody na turnaj již od roku 1893 a starají se tu o ně opravdu pečlivě. Jahody na Wimbledonu nesmějí být nijak poškozené a přesně stanovené jsou i požadavky na jejich velikost. Musejí mít mezi 2,5-4,5 cm. Z každé jahody se pak lístečky pečlivě vykrajují malým nožíkem.

Jahody se smetanou jen za 70 Kč

I když je na Wimbledonu vše neskutečně drahé, vyhlášenou jahodovou pochoutku tu pořídíte poměrně levně. V rámci uchování tradice se pořadatelé rozhodli dotovat aspoň tuto vyhlášenou pochoutku. Od roku 2010 je tak cena jahod se smetanou stanovena na £2.50, což je asi 72 Kč. Za tuto částku vždy obdržíte porci, která by měla obsahovat asi 10 jahůdek přelitých hustou a krémovou oslazenou smetanou. Každý rok se tu jahod se smetanou sní neskutečné množství, letos to údajně bylo 40 tun jahod a k tomu 7 tisíc litrů smetany.

Jahody se smetanou jako na Wimbledonu

Pokud máte ještě doma jahody a chcete si doma vytvořit atmosféru slavného tenisového turnaje, můžete si připravit vynikající jahody se smetanou dochucené likérem Grand Marnier podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 šálek smetany ke šlehání, 1 lžíci likéru Grand Marnier, 3 šálky jahod očištěných a nakrájených na plátky a 2 lžíce krystalového cukru.

Postup: Smetanu nalijte do mísy a lehce našlehejte metličkou, aby byla lehce nadýchaná, ale ne tak tuhá jako šlehačka. Stále by měla být tekutá. Pak do smetany vmíchejte likér Grand Marnier. Nakrájené jahody rozdělte do malých misek a přelijte šlehačkou Grand Marnier a posypejte cukrem. Ihned podávejte.

Zdroje informací:
En.as.com
Madebykristina.cz
Nationalworld.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více