Krém z mascarpone: Osvědčený postup krok za krokem a navíc dobrá rada, co udělat se sraženým krémem
23. 6. 2025 Vaření
Mascarpone bývá součástí různých dezertů a v létě ho hodně využíváme hlavně s ovocem. Víte, jak vyšlehat krém z mascarpone? Poradíme, na si dát pozor, aby se krém nesrazil a vy si na něm pochutnali.
Krém z mascarpone
Krém z mascarpone patří mezi nejoblíbenější krémy pro přípravu dortů, zákusků i jednoduchých dezertů do skleničky. Má jemnou chuť, sametovou texturu a snadno se kombinuje s ovocem, čokoládou nebo piškoty. Přestože příprava vypadá jednoduše, stačí drobná chyba – a místo hladkého krému získáme řídkou nebo sraženou hmotu. Podíváme se na to, jak ho nepokazit.
Mohlo by vás zajímat
Co je mascarpone
Mascarpone je italský sýr, který se vyrábí ze smetany a má vysoký obsah tuku. Díky tomu je přirozeně krémový a není třeba ho nijak složitě upravovat. Na druhou stranu právě kvůli vysokému obsahu tuku může být náchylný k přešlehání – což se projeví sražením nebo oddělením tekutiny.
Krém z mascarpone obvykle připravujeme spojením s dalšími ingrediencemi, které ovlivňují jeho chuť i konzistenci. Nejčastěji se používá:
-
mascarpone – kvalitní, vychlazené
-
smetana ke šlehání (min. 30–33 % tuku)
-
cukr – moučkový nebo vanilkový
-
případně tvaroh, kondenzované mléko, čokoláda nebo ovocné pyré.
Na jednu dávku potřebujete: 250 g mascarpone, 200 g smetany ke šlehání 31-33 % a 70 g moučkového cukru.
Jak vyšlehat krém z mascarpone
Mascarpone je citlivé na teplotu a přešlehání, což může vést až ke sražení. Sražený krém je plný malých hrudek, není nadýchaný a objevuje se i řidší tekutina. Když dodržíme základní pravidla, vznikne nám lahodný hladký krém. Jak postupovat?
- Všechny ingredience musí být studené, stejně i náčiní. Nechte vychladit mísy, metly, mascarpone i smetanu ke šlehání.
- V míse šlehejte na nižší otáčky smetanu a postupně je zvyšujte. K částečně vyšlehané smetaně přidejte cukr, případně vanilku. Snižte otáčky a šlehejte, dokud šlehačka nebude nedržet tvar.
- Do druhé mísy dejte mascarpone a promíchejte ho lžící, šleháním totiž může řídnout.
- Postupně opatrně pomocí stěrky vmíchejte do mascarpone šlehačku tak, aby se obě suroviny dobře spojily.
Pokud chceme do krému dát i další suroviny, jako jsou vanilka či likér, přidáváme je postupně a za stálého míchání. Jinak by se krém nesrazil.
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak napravit sražený krém
I zkušeným hospodyňkám se občas může stát, že se krém z mascarpone srazí. Není třeba ho ale vyhazovat, dá se totiž snadno napravit. Co udělat?
- Misku se sraženým krémem opatrně nahřejte nad párou a zlehka míchejte.
- Když se hrudky rozpustí, odstavte misku a počkejte, až krém úplně vychladne. Pak ho zkuste opět krátce přešlehat.
Náš tip: Mnoho hospodyněk nedá dopustit na šlehání mascarpone se šlehačkou, ztužovačem a cukrem dohromady. Připravte si lehký krém z mascarpone a šlehačky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více