Studený polský chlodnik je něco mezi salátem a polévkou. Kombinace okurek, ředkviček a česneku chutná božsky
27. 6. 2025 Vaření
Zastáváte názor, že polévka je grunt, oběd si bez ní nedokážete představit, ale v létě na horké jídlo nemáte ani pomyšlení? Řešením jsou polévky studené, jako je třeba polský chlodnik. Ten s kyselými okurkami a ředkvičkami je do teplých letních dní jak dělaný.
Slavná polévka z Polska
Chlodnik je jednou z nejslavnějších polských polévek. Na rozdíl od další slavné polévky, žurku, se ale podává studený, což z něj činí vynikající pokrm pro letní dny a alternativu salátu. Chlodnik je tak vlastně jakýsi příbuzný španělského gazpacha, bulharského taratoru a dalších studených polévek. Jejich předností je, že nejen nasytí, ale i osvěží a jejich prostřednictvím doplníte v létě chybějící tekutiny.
Mohlo by vás zajímat
Chlodnik jako dokonalé osvěžení
Chlodnik má kořeny ve východoevropské kuchyni – objevuje se v Polsku, Litvě i Bělorusku a jeho název vychází ze slova „chłodny“, tedy „chladný“. Nejznámější chlodnik má růžovou barvu díky hlavní ingredienci, tedy červené řepě, existují ale i další verze. Dá se říct, že názvem chlodnik se v Polsku označuje jakákoliv studená polévka bez ohledu na to, z čeho ji připravíte. Chlodnik tak může být třeba i ovocný.
Krémový a zeleninový
Chlodnik je polévka krémová, která se neobejde bez nějakého mléčného výrobku, obvykle jogurtu, kefíru nebo podmáslí, jež mu dodávají ještě větší svěžest. Pro jemnější chuť do něj můžete přidat i kysanou smetanu.
Často se podává s vařeným vejcem, někdy i s vařenými bramborami jako přílohou. V některých receptech se přidává rovněž vařené maso (např. kuřecí nebo hovězí) – ale většinou jde o lehký, zeleninový pokrm.
Jak na okurkový chlodnik s ředkvičkami?
Kromě řepného chlodniku je známý i tzv. chlodnik ogórkowy – tedy studená okurková polévka, připomínající tarator. Pokud si potrpíte na pikantnější chutě, můžete v něm čerstvé okurky nahradit okurkami nakládanými, nejlépe tzv. kvašáky.
Ty se oproti klasickým sterilovaným okurkám nepřipravují s lákem s octem, ale nechávají se samovolně zkvasit mléčným kvašením. Výsledkem je výrazně jiná chuť – příjemně kyselá, svěží, lehce štiplavá – a hlavně spousta přirozených probiotik. A jak tedy tento okurkový chlodnik připravíte?
Budete potřebovat: 5 nakládaných okurek, 4-5 ředkviček, půl svazku kopru, 800 g přírodního jogurtu, 3 rozmačkané stroužky česneku, pepř a nakládané okurky, sůl podle chuti, ředkvičky a vařená vejce na ozdobu.
- Kvašené okurky nechte okapat a nastrouhejte je na nahrubo nebo nakrájejte nadrobno. Ředkvičky očistěte, omyjte a rovněž nakrájejte nadrobno. Kopr opláchněte, vodu setřepejte a kopr nasekejte najemno.
- Okurky, ředkvičky a kopr pak dejte do mísy a zalijte jogurtem. Přidejte česnek a pepř a důkladně promíchejte.
- Chlodnik je třeba podávat důkladně vychlazený, proto jej dejte asi na 1 hodinu do lednice, kde se i rozleží a všechny chutě se propojí.
- Podávejte jej ozdobený na plátky nakrájenými ředkvičkami, kyselými okurkami a vajíčkem. To je lepší neuvařit úplně natvrdo. Ideální je, aby se vařilo cca 7 minut, pak zůstane žloutek krásně krémový.
Náš tip: Kvašáky, které využijete nejen do slavné polské polévky si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více