

Chlodnik z červené řepy
Suroviny 4 porce
- 1 l vývaru (drůbeží, hovězí)
- 4–5 ks červené řepy
- 1-2 okurky
- 7–8 ředkviček
- čerstvý kopr
- 250 g zakysané smetany
- 3 vařená vejce
- 1 citron
- Sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Řepu upeču v troubě nebo uvařím v celku. Oloupu a nastrouhám a krátce povařím ve vývaru. Nechám vychladnout.
Pokrájím okurky, ředkvičky, kopr a vložím do vychladlého vývaru. Osolím, opepřím, ochutím citronovou šťávou. Přidám smetanu, promíchám a nechám dobře vychladit v ledničce.
Před podáváním do talíře vložím pokrájené vařené vejce a zalijeme chlodnikem.
Variantou může být z mladé - vyjednocené - červené řepy "botwinky". Řádně ji umyji a použiji celou i s listy. Pokrájím a zaliji vývarem, jen tak, aby řepa byla lehce zakrytá. Vařím do změknutí a dále viz výše. Někteří dávají i utřený česnek, ale to se mi nějak bije s mladým koprem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chlodnik z červené řepy
-
Miloši, tohle je naprosto dokonalá osvěžující luxusní záležitost
. Kdo ochutná, musí potvrdit. Dělala jsem prvně, ale bude na stole dost často. Dala jsem podle jednoho polského receptu i mladé listy s řapíky, někde jsem dokonce viděla, že se dělá pouze z listů s řapíky. No je to prostě super. Posílám fotky
-
Miloši, ráda zkouším recepty, které mi byly neznámé a tak v těchto horkých dnech došlo i na tuto polskou specialitu..
Je výborná a osvěžující, děkuji za recept.
Posílám výsledek mé realizace a bod, samozřejmě
.
-
Chlodnik znám, ale nikdy jsem nedávala vejce,ředkvičky a okurku, ovšem může to být zajímavá obměna. Spíš dělám tu 2.variantu a vlastně jen řepu, kopr a zakysanku. Vzkouším